banner
banner

Αγώνας δρόμου για το πενταετές

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Μείζον θέμα για το Δήμο Αιγιάλειας είναι η κατάρτιση του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος όπως ορίζει ο Καλλικράτης. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έρθει σε διαβούλευση με τις τοπικές Κοινότητες, προκειμένου να ολοκληρώσει τα έργα εκείνα που χρειάζονται για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Υπεύθυνος του σχεδίου είναι ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος πρέπει να έχει συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα μέχρι τέλος Ιανουαρίου, να καταρτίσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για να το καταθέσει προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.
Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι αρκετά μεγάλη, αφού πρέπει να συνεδριάσουν 73 τοπικά συμβούλια και να ψηφίσουν για τα αναπτυξιακά έργα που ζητούν στην περιοχή τους.

Το παράδειγμα του Διακοπτού

Η «Π» βρέθηκε την προπερασμένη Κυριακή στο Διακοπτό, όπου ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, είχε συγκαλέσει τους φορείς και συλλόγους της περιοχής, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Διακοπτού, ο πρόεδρος Δημήτρης Αρμπής, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, πως έχει την αίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μόνο για το Αίγιο και υπεραμύνθηκε της άποψής του πως πρέπει να ενισχυθεί η φωνή του Διακοπτού έναντι της μητρόπολης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας Κώστας Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στις παράνομες αμμοληψίες και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τονίζοντας πως αν οι παραλίες πλημμυρίζουν κάθε τόσο, για πια ανάπτυξη της περιοχής μπορούμε να μιλάμε. Οι δύο ομιλητές ουσιαστικά έδωσαν τον τόνο για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια του Δήμου και ιδιαίτερα στην ανατολική Αιγιάλεια
Τελικά με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, καταρτίστηκε ένας κατάλογος από αιτήματα που μπορούν να γίνουν έργα και θέλουν οι Διακοπτίτες να ενταχθούν στο Πενταετές. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού, όπου οριστικοποιήθηκαν και ψηφίστηκαν τα εξής:
1. Αγορά οικοπέδου, ιδιοκτησίας κληρονόμων Κ. Λινάρδου, για αθλητικές δραστηριότητες.
2. Ενοικίαση, από τον Δήμο, πατρικής οικίας Διονύση Παπαγιαννόπουλου και μετατροπή της σε επισκέψιμο χώρο/μουσείο με προσωπικά είδη, φωτογραφίες κλπ. του μεγάλου ηθοποιού.
3. Διαμόρφωση/Ανάπλαση μονοπατιού του Βουραϊκού.
4. Κατασκευή προκάτ, εις δημοτικό οικόπεδο, βορείως του Γυμνασίου, για την στέγαση του Νηπιαγωγείου Διακοπτού.
5. Διαμόρφωση χώρου εις θέση «Καλύβα Αγριδόπουλου», δυτικά του Διακοπτού, και εγκατάσταση υποδομών προς υποδοχή και διαμονή τροχόσπιτων.
6. Αποκατάσταση και προστασία από διάβρωση παραλιακής οδού, εις Διακοπτό.
7. Διάνοιξη και σύνδεση της οδού ανατολικά της γραμμής του οδοντωτού με την οδό Β. Γιαννακοπούλου, βορείως του Προαστιακού, προς αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης, πλησίον Χριστίνας Κουμούτσου.
8. Αλλαγή φωτισμού σε κίτρινο χρώμα, κατά μήκος της Π.Ε.Ο., στα όρια του Διακοπτού.
9. Διάνοιξη οδού, στο κέντρο του Διακοπτού, μεταξύ των ιδιοκτησιών Γ. Μπασόπουλου και Κ. Κακκαβά.
10. Προβολή και διαφήμιση του Διακοπτού, μέσω διαδικτύου.
Συμβούλια παντού
Το παράδειγμα του Διακοπτού είναι χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη την Αιγιάλεια, προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες, αλλά και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα τουλάχιστον ως προς την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Στην Αρραβωνίτσα για παράδειγμα, το τοπικό συμβούλιο είχε ένα και μοναδικό αίτημα, το Δημοτικό Σχολείο να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο. Ωστόσο γεννάται το ερώτημα, εφ’ όσον καταρτιστεί το σχέδιο και με δεδομένη τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να ενταχθούν όλα τα αιτήματα προκειμένου να μην νιώθουν όσοι είναι εκτός κέντρου παραπονεμένοι, που θα βρεθούν τα χρήματα αφού όλα περνάνε μέσα από το ΕΣΠΑ.

Ποια είναι η διαδικασία κατάρτισης του Πενταετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου

Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αφορούν στις υποδομές και στις τοπικές επενδύσεις, καθώς και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας των Ο.Τ.Α., μεριμνώντας για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων.
Για την κατάρτισή τους λαμβάνονται απαραίτητα υπόψη οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο υφιστάμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και οι προτεραιότητες που απορρέουν από θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα, αναδεικνύοντας την τοπική τους διάσταση.
Οι Δήμοι της χώρας καταρτίζουν Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία εξειδικεύονται κατ’ έτος σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης.
Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συμπεριλαμβάνουν όλες τις δράσεις των Νομικών Προσώπων των Δήμων, εφόσον οι οικείες αποφάσεις των οργάνων διοίκησής τους έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο κατά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό λειτουργίας τους.

A ΦΑΣΗ (Στρατηγικός Σχεδιασμός)
1. Συγκέντρωση στοιχείων για τις υπηρεσίες του Δήμου και τα ΝΠΔΔ
2.Συκέτρωση απο τος Δημοτικές και Τοπικές Κονότητες για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προτάσεις για τις αναπυξιακές προτεραιότητες.
3.Σύνταξη σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού (α φάση) και υποβολή στην Εκτελεστική Επιτροπή
4.Συνεργασία Εκτελεστικής Επιτροπής με όμορους Δήμους για δράσεις Υπερτοπικού Χαρακτήρα που περιέχονται στο Επιχειρησιακό
5.Εισήγηση απο την Εκτελεστικη Επιτροπή της Α φασης (Στρατηγικός Σχεδιασμός) στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση

Β ΦΑΣΗ (Διαβουλευση)
Το εγκεκριμένο σχέδιο στρατηγκού σχεδιασμού ( α φάση) τίθεται προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλεσυης και παράλληλα αναρτάται σην ιστοσελίδα του Δήμου για χρονικό διάστημα 15 ημερών για διαβούλευση.

Γ ΦΑΣΗ
1. Οι υπηρεσίες του Δήμου προτέινουν με εισήγηση τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου τους στόχους και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού.
2. Οι υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων προτείνουν με εισήγηση τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, τους στόχους και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού.
3.Τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων – λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των υπηρεσιών τους – αποφασίζουν για τους στόχους και τις δράσεις του Επιχειρησιακού που τους αφορούν.
4. Η αρμόδια υπηρεσία προγραμματισμόυ (λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ανωτέρω αποφάσεων και εισηγήσεων) συντάσσει σχέδιο επιχειρησιακού προγράμματος και το υποβάλλει στην Εκτελεστική Επιτροπή.
5. Η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου.
6. Το Δημοτικό Συμβούλιο το εγκρίνει: α) Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα β)
Έκθεση με τις διαδικασίες κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος
7. Υποβολή στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ της ΄εκθεσης με τις διαδικασίες καταρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου
8. Μετά τον ανωτέρω έλεγχο το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταχωρείται στην ιστοσελίδα του Δήμου και δημοσιοποιείται με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr