banner
banner

Μειώνεται το πάγιο ύδρευσης σε τέσσερις κοινότητες

ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑ

 

Συνεδρίασε την Παρασκευή το μεσημέρι το δ.σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, για τον καθορισμό του τιμολογίου ύδρευσης για τη νέα χρονιά.
Χωρίς σημαντικές αλλαγές το τιμολόγιο παραμένει το ίδιο με πέρυσι, με εξαίρεση τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του πρώην Δήμου Αιγίου. Κουνινά, Μελίσσια, Άγιος Ανδρέας και Παρασκευή λόγω των πηγών που διαθέτουν θα πληρώνουν 20 ευρώ λιγότερα στο πάγιο. Θυμίζουμε ότι το πάγιο σε όλο τον πρώην Δήμο έχει διαμορφωθεί στα 120 ευρώ και παραμένει σταθερό.
Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκτύπωσης των λογαριασμών, στα πρότυπα της ΔΕΗ με εκκαθαριστικό λογαριασμό και έναντι. Έναντι το πρώτο τρίμηνο, εκκαθαριστικός στο δεύτερο τρίμηνο προβλέπει το νέο σχέδιο για την πόλη, ενώ στα χωριά ο εκκαθαριστικός, θα βγαίνει στο τετράμηνο.
Άλλη μία σημαντική απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ, ήταν η δραματική μείωση του τέλους επανασύνδεσης για παροχές που έχουν κοπεί ή πρόκειται να κοπούν στο μέλλον. Από 36 ευρώ που ήταν το τέλος μέχρι σήμερα, πηγαίνει στα 12 ευρώ συμβάλλοντας στη διευκόλυνση των καταναλωτών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Με αυτά τα δεδομένα άναψε πλέον το «πράσινο φως» για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού που είχε καθυστερήσει λόγω της πιθανότητας επέκτασης της ΔΕΥΑ σε όλο το Δήμο Αιγιάλειας κάτι που δεν έγινε τελικά.
Τα έσοδα από την ύδρευση πέρυσι είχαν προϋπολογισθεί στα 2.350.000 ευρώ και κάπως έτσι θα κινηθεί και φέτος ο νέος προϋπολογισμός που θα έρθει προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας.

Στόχος η επέκταση μέχρι τον Οκτώβριο

Σε επίπεδο επέκτασης και στους πρώην Δήμους τώρα, μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών να έδωσε παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο ο Δήμαρχος Αιγιάλειας που είναι και πρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΥΑ, ζήτησε από τη διοίκηση να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα 18.000 ρολόγια ύδρευσης της περιφέρειας μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑ διαχειρίζεται άλλα τόσα ρολόγια στο Αίγιο, υπολογίζοντας ότι θα μπουν στις κοινότητες της περιφέρειας άλλα 10.000 ρολόγια αφού εκτιμά ότι όλος ο Δήμος και εφ’ όσον οι δημότες ακολουθήσουν την εντολή του Δημάρχου να τοποθετήσουν ρολόγια, θα πρέπει να έχει περίπου 45.000 ρολόγια ύδρευσης.
Μέχρι όμως να έρθει αυτή η ώρα το βάρος της περιφέρειας πέφτει στις υπηρεσίες του Δήμου που καλούνται να προετοιμάσουν το έδαφος με την άτυπη συνεργασία της ΔΕΥΑ, τουλάχιστον σε επίπεδο βλαβών.
Η ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή, προχωράει την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού στις εγκαταστάσεις του οποίου αναμένεται να μετακομίσει τον Απρίλιο. Επίσης, εκτελεί σύγχρονο έργο ύδρευσης σε τέσσερα πυρόπληκτα χωριά Κουνινά, Αχλαδιά, Σέλισσα, Σελινούντας. Ήδη το έργο που έχει ξεκινήσει από την Κουνινά προχωράει με γοργούς ρυθμούς και τα νέα ρολόγια που θα μπουν θα είναι τα πρώτα που θα διαθέτουν ασύρματη καταγραφή ένδειξης, φέρνοντας νέα δεδομένα στη διαχείριση των λογαριασμών.

Τα νερά του Σελινούντα

Εκείνο όμως που θέλει η ΔΕΥΑ περισσότερο απ’ όλα είναι η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στην πόλη του Αιγίου, που χρονολογείται από το 1934. Στο περιθώριο του διοικητικού συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα προκειμένου η Δημοτική Επιχείρηση να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ το έργο προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ
Μάλιστα, υπάρχει έτοιμη μελέτη από την εποχή της τελευταίας θητείας του Αλέκου Μέγαρη 1999-2002 που επικαιροποιήθηκε το 2013. Μελέτη υπάρχει επίσης και για την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών του Σελινούντα με την κατασκευή διυλιστηρίου που θα πιάνει τα νερά στους Ταξιάρχες κοντά στα Μελίσσια και θα τα πηγαίνει σε υδατοδεξαμενές στη Φωνησκαριά και από εκεί θα υδρεύεται φθηνότερα το Αίγιο.
Εφ’ όσον υλοποιηθεί αυτό το έργο προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, τότε η ΔΕΥΑ από το ηλεκτρικό ρεύμα υπολογίζεται να εξοικονομήσει 500.000 ευρώ ετησίως, σήμερα πληρώνει 750.000 στη ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι οφειλές των δημοτών προς τη ΔΕΥΑ με το ποσό να ξεπερνά το 1,3 εκ. ευρώ. Στην κατεύθυνση της είσπραξης των οφειλών η διοίκηση μετά από εντολή του προέδρου της δέχεται ρυθμίσεις με μικρά ποσά ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει κάθε οφειλέτης.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr