banner
banner

Με… αφανισμό απειλείται η παραλία Βαλιμητίκων!

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ «ΤΡΩΕΙ» ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ…

 

Με… αφανισμό απειλείται πλέον η παραλιακή ζώνη των Βαλιμητίκων λόγω της εξελισσόμενης διάβρωσης των ακτών. Οι κάτοικοι αγωνιούν, αφού βλέπουν ότι το φαινόμενο της διάβρωσης πλησιάζει και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τουλάχιστον 10 μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, ένα ξενοδοχείο, πέντε παραλιακά καταστήματα, αλλά και δημόσιο κτήμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως πάρκο αναψυχής και πλατεία.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις τελευταίες κακοκαιρίες, με το θαλασσινό νερό να «τρώει» στο πέρασμά του την παραλία, δρόμους και πεζοδρόμια, «μπαίνοντας» παράλληλα σε σπίτια και καταστήματα.
Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθιστώντας επιτακτική την οριστική επίλυσή του.

BALIMITIKA DIABROSI 02

Η θάλασσα έφθασε μέχρι τη σέντρα τού γηπέδου ποδοσφαίρου!

«Πραγματικά, το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής μας είναι εντονότατο και το χωριό μας κινδυνεύει με… εξαφάνιση. Αρκεί να σας αναφέρω ότι με τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα «εξαφανίστηκε» ο παραλιακός δρόμος που συνδέει το χωριό μας με την Τέμενη αφού καλύφθηκε από νερά και πέτρες, τα θαλασσινά νερά «μπήκαν» σε αυλές και καταστήματα, φθάνοντας μάλιστα μέχρι και τη σέντρα σχεδόν τού γηπέδου ποδοσφαίρου!», σημειώνει στην «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργύρης Παπαχριστόπουλος.

Αργύρης Παπαχριστόπουλος: «Υπάρχουν συμπολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους»

PAPAXRISTOPOULOS ARGYRIS

Και συμπληρώνει: «Η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο στην ανατολική παραλιακή μας ζώνη, όπου υπάρχει το ξενοδοχείο «Γαλήνη». Εκεί υπήρχε ένας δρόμος, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης αλλά και οι πελάτες να μην έχουν καμία πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτή δε τη δυσκολία την αντιμετωπίζουν και έξι τουλάχιστον οικογένειες που διαμένουν μόνιμα στη δυτική πλευρά τής παραλίας Βαλιμητίκων, αλλά και τρεις επαγγελματίες που διατηρούν τα καταστήματά τους (ταβέρνες, καφετέριες) στην περιοχή. Μιλάμε συνολικά για μια ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο έλεος του Θεού…».

Εν αναμονή τής «μελέτης Γούδα»

Για το μέγεθος του προβλήματος έχει ενημερωθεί και ο δήμαρχος Αιγιάλειας, ο οποίος μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έκανε αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τις ζημιές. Ενήμερη επίσης είναι και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, με τον προϊστάμενο της οποίας ο Αργύρης Παπαχριστόπουλος είναι σε «ανοιχτή γραμμή», με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξεύρεση λύσης.
Μια λύση που πιθανόν να δώσει η «μελέτη Γούδα», η οποία έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο ουδείς γνωρίζει το πότε (και εάν) ξεκινήσει η υλοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων γεωτεχνικών ερευνών για την κατασκευή έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης, όπως κυματοθραύστες, εγκάρσιες προβολές κ.ά.

Ας ακολουθηθεί το παράδειγμα τής Αιγείρας

Όμως, επειδή η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, πράγμα που σημαίνει πως η μελέτη μπορεί και να πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί, θα πρέπει «εδώ και τώρα» η δημοτική αρχή να βρει λύση. Μια προσωρινή λύση είναι η συνεργασία της με τις κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια και οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εναποθέσουν, με τη σύμφωνη γνώμη τού Λιμεναρχείου, αδρανή υλικά, τουλάχιστον στα «επικίνδυνα» σημεία τής παραλίας, ώστε να περιορίζουν την «επίθεση» των θαλασσινών νερών σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες. Αυτό φυσικά και δεν επιλύει το πρόβλημα, όμως θα αποτελέσει μια «ασπιρίνη» στον… πονοκέφαλο που έχει πιάσει εδώ και καιρό τη δημοτική αρχή.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως κάτι τέτοιο έγινε με επιτυχία στην ανατολική Αιγιάλεια και δη στην παραλία Αιγείρας, όπου επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της διάβρωσης της ακτής. Και μάλιστα, η εν λόγω παρέμβαση (ήπια μέθοδος ενίσχυσης των ακτών σε συμμαχία με τις φυσικές δυνάμεις) έγινε με την έγγραφη άδεια του Εισαγγελέα Καλαβρύτων αλλά και των συναρμοδίων Αρχών…


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr