banner
banner

Περισσότεροι από 900 «πάρκαραν» στη ΔΟΥ Αιγίου

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ Ι.Χ. ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ

 

Μείωση παρουσίασε φέτος η κατάθεση πινακίδων Ι.Χ. στη ΔΟΥ Αιγίου, με τον αριθμό, ωστόσο, να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που φανερώνει το οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.
Η προσέλευση, την ημέρα που εξέπνευσε η παράταση που είχε δοθεί, ήταν αρκετά μεγάλη, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δώσει λύση στο δίλημμά τους για το εάν θα πληρώσουν τέλη ή θα καταθέσουν πινακίδες, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως έκανε γνωστό στην «Π» η υπεύθυνη του γραφείου αυτοκινήτων του τμήματος ΦΠΑ της ΔΟΥ Αιγίου – Ακράτας Σοφία Παναγιωτακοπούλου, ότι φέτος οι πινακίδες που κατατέθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι χθες, ξεπέρασαν τις 900. Για το 2013 ωστόσο, είχαν κατατεθεί 1.500 πινακίδες. Ο μειωμένος αριθμός φέτος, προφανώς, είναι ενδεικτικός της κατάστασης, αφού πλέον, δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω περικοπών και οι φορολογούμενοι έχουν κρατήσει τα απαραίτητα γι’ αυτούς οχήματα. Κι όλα αυτά, ενώ το 2012 οι πινακίδες που είχαν κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ Αιγίου δεν ξεπερνούσαν τις 500.

Ακόμη και πινακίδες επαγγελματικών…

Εκείνο που παρατηρούσε κανείς μιλώντας με τους συναλλασσόμενους ήταν ότι αρκετοί από αυτούς διαθέτουν ένα δεύτερο Ι.Χ στην οικογένεια, οπότε προτίμησαν να αποσύρουν αυτό με το μεγαλύτερο κυβισμό. Είναι βέβαια κι άλλοι που παροπλίζουν το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο που διαθέτουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υπερβολικά αυξημένο κόστος κυκλοφορίας του, δηλαδή τέλη, βενζίνες, βλάβες, συντήρηση. Υπάρχουν και κάποιοι που απαντούν ότι ούτως ή άλλως τα έχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακίνητα, ενώ κάποιοι θα περιοριστούν στην μετακίνηση τους με μηχανάκια που είναι πιο οικονομικά.
Εν τω μεταξύ, αντίστοιχή ήταν τις προηγούμενες μέρες η εικόνα στο Τμήμα Συγκοινωνιών Αιγίου, το οποίο ασφυκτιά από τον φόρτο εργασίας με δεδομένη και την έλλειψη προσωπικού, καθώς εκεί αποσύρονται από τους ιδιοκτήτες τους τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.). Πολλές είναι οι επιχειρήσεις και οι εταιρίες που λόγω… αναδουλειάς εκτιμούν ότι είναι ασύμφορο να τα κινούν, ενώ είναι και αυτές που έχουν κάνει παύσει λειτουργίας…

Δεν ισχύει η ρύθμιση για επιστροφή πινακίδων

Να σημειωθεί ότι τέλος του έτους έληξε η ρύθμιση που επέτρεπε σε όσους οδηγούς κατέθεταν τις πινακίδες, να τις πάρουν πίσω μεσούσης της χρονιάς πληρώνοντας τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους. Η σχετική διάταξη η οποία θα παρατείνει την ισχύ του μέτρου δεν κατατέθηκε πριν την προκήρυξη των εκλογών με αποτέλεσμα το μέτρο να βρίσκεται στον αέρα. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η διάταξη είναι έτοιμη και μπορεί να κατατεθεί άμεσα μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές. Το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 και λειτουργούσε ως εξής:
Ο φορολογούμενος μπορούσε να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να τις παραλάβει εκ νέου οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο επόμενο έτος. Στην περίπτωση αυτή δεν πληρώνει το σύνολο των τελών αλλά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Έτσι, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όποιος καταθέτει πινακίδες και αποφασίσει να τις πάρει πίσω μέσα στο 2015, θα χρειαστεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των τελών. Όποιος δεν πληρώσει τα τέλη, θα καταβάλλει τα διπλά…


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr