banner
banner

Σε σταυροδρόμι ύδρευση και αποχέτευση

2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ

 

Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ περιμένουν στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, προκειμένου να καθορίσει το νέο τιμολόγιο ύδρευσης για το 2015 στον πρώην Δήμο Αιγίου. Η ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς προϋπολογισμό αφού οι παλινωδίες της Κυβέρνησης με την επέκταση στο σύνολο του ενιαίου Δήμου, έφεραν σημαντικές καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών ειδοποιούσαν για υποχρεωτική επέκταση από 1η Ιανουαρίου 2015, την ίδια ώρα ο Υπουργός δεχόταν την εισήγηση της ΚΕΔΕ για παράταση 18 μηνών.
‘Ετσι, ο νέος ισολογισμός και με δεδομένο ότι δε θα γίνουν αυξήσεις, θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα με 2.350.000 ευρώ έσοδα από την ύδρευση και 275.000 ευρώ για την αποχέτευση.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ύδρευση των πρώην Δήμων εκτός Αιγίου να παραμείνει στο Δήμο που τώρα καλείται να οργανωθεί καλύτερα προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα αλλά και τα τρέχοντα.
Γι αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επαφές σε όλη την περιφέρεια, προκειμένου να τρέξει καλύτερα η εισπρακτική διαδικασία των τελών.
Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά απ’ όλους τους δημότες να εγκαταστήσουν ρολόγια νερού εφ’ όσον δεν έχουν, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με πρόστιμα όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις κοινότητες που χρησιμοποιούν την παροχή ύδρευσης για άρδευση, κάτι που επισήμανε ο Δήμαρχος στην ανακοίνωσή του.
Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα πρώτα 100.000 ευρώ στο δημοτικό ταμείο από την Συμπολιτεία, δημιουργώντας μια μικρή αισιοδοξία στο Δημαρχείο.

Αποχέτευση στο κενό χωρίς τα εσωτερικά δίκτυα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες τόσο στο βιολογικό Καθαρισμό όσο και τον κεντρικό συλλεκτήριο. Ο βιολογικός όταν ολοκληρωθεί, θα εξυπηρετεί 70.000 κατοίκους από 40.000 που εξυπηρετεί σήμερα, ωστόσο τα έργα των 10 εκ. ευρώ της αναβάθμισης και άλλα 28 εκ ευρώ που θα στοιχίσει ο συλλεκτήριος που θα μεταφέρει τα λύματα των παραλιακών κοινοτήτων θα είναι στον αέρα, εφ’ όσον δεν δημοπρατηθούν εγκαίρως τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης που θα συνδέουν τον αγωγό με τα σπίτια
Μάλιστα η Περιφέρεια που είναι φορέας υλοποίησης του έργου, αν γινόταν η επέκταση φορέας θα ήταν η ΔΕΥΑ, ζήτησε μεγαλύτερο κονδύλι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να συμπεριλάβουν τυχόν αρχαιολογικές αποζημιώσεις από την ανασκαφή.
Τα 32 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, έγιναν 35 εκ. ευρώ αλλά οι εκλογές απομακρύνουν τον ορίζοντα δημοπράτησης του έργου που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γινόταν το Μάρτιο. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα μείζον πρόβλημα για το δημοτικό ταμείο και αυτό έχει να κάνει με τις συνδέσεις των δικτύων με τον κεντρικό συλλεκτήριο, αλλά και με τους βόθρους.
Το κόστος για το πρώτο φτάνει τα 700.000 ευρώ και για το δεύτερο 1.775.000 ευρώ, δηλαδή 2,5 εκ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος αφού δε συμπεριλαμβάνονται στις εργολαβίες και αυτός με τη σειρά του θα πρέπει να το μετακυλήσει στους δημότες. Αν μιλάμε λοιπόν για 10.000 σπίτια που θα επωφεληθούν από το έργο, τότε κάθε σπίτι θα πρέπει να καταβάλει 250 ευρώ αλλιώς ο Δήμος θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα.
Στοίχημα για τη δημοτική αρχή είναι και η ένταξη στο έργο των τριών παραλιακών κοινοτήτων, Βαλιμίτικα, Διγελιώτικα και Τέμενη που δεν κατάφεραν να ενταχθούν από την αρχή, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπάθησε να βρει τα χρήματα από άλλο πρόγραμμα χωρίς επιτυχία. Ίσως εκεί αποσκοπεί και αύξηση των απαιτήσεων από την Περιφέρεια όπως προαναφέραμε.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr