banner
banner

Έλλειψη χρημάτων και κρύο… πάγωσαν την εορταστική αγορά

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 30% ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ – ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία καταβολής των φόρων και οι κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αγοραστική κίνηση, οδηγούν σε αδιέξοδο τον εμπορικό κόσμο. Η περίοδος των γιορτών δεν στάθηκε ικανή για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά ούτε σε τοπικό, αλλά ούτε και σε πανελλαδικό επίπεδο και οι όποιες ελπίδες πλέον έχουν να κάνουν με τις εκπτώσεις που ήδη ξεκίνησαν προχθές με αρκετά υψηλά ποσοστά στα εμπορικά καταστήματα του Αιγίου.

Η σωρευτική μείωση του τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ήταν 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δισ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του Δεκεμβρίου 2016 -2015, εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. λιγότερα από πέρυσι.

Η πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, στην πληθώρα των φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, που έπρεπε να διευθετηθούν από συνολικά 6 εκατ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και κυρίως στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τη προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ.

«Βαρομετρικό… χαμηλό»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της τοπικής αγοράς, η κίνηση την περίοδο των γιορτών κυμάνθηκε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σημειώνοντας μία πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τόσο στα είδη ένδυσης, υπόδησης και δώρων, όσο και στα τρόφιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση στην αγορά τις προηγούμενες ημέρες ήταν υποτονική και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ήταν λογικό, δεν επέτρεψαν ακόμα και σε εκείνους τους καταναλωτές που είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, να το κάνουν. Η αγορά «ζεστάθηκε» μόνο το Σάββατο, παραμονή της πρωτοχρονιάς, όπου αρκετοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στα εμπορικά καταστήματα για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Τα καταστήματα με τα παιδικά είδη, τόσο παιχνίδια όσο ρούχα και παπούτσια είχαν την τιμητική τους, ενώ υποτονική ήταν η κίνηση στα υπόλοιπα εμπορικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από τις ημέρες των εορτών και παρά το εορταστικό ωράριο και τα happenings στην αγορά, η κίνηση ήταν στα επίπεδα μίας απλής… καθημερινής, βυθίζοντας στο άγχος και την αβεβαιότητα τους καταστηματάρχες. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους οι έμποροι χαρακτηρίζουν το 2016 ως τον χειρότερο χρόνο των τελευταίων ετών της κρίσης. Όπως υποστηρίζουν, το βαρύ κλίμα και οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών, σε συνδυασμό και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα οι τζίροι των καταστημάτων να παραμείνουν καθηλωμένοι με ελάχιστες εξαιρέσεις, στην αγορά τροφίμων και παιδικών ειδών.

Οι εκπτώσεις θα «σηκώσουν το βάρος»

Οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον και φοβούνται για τα χειρότερα. Εκφράζουν φόβους για αύξηση των λουκέτων σε τοπικό επίπεδο, αφού η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί αρκετούς στην απόφαση να κλείσουν την επιχείρησή τους, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα πάγια λειτουργικά τους έξοδα.

MPOMPOTSIARH PIKOYLA ELISSABET΄΄Ευελπιστούμε το 2017 να είναι καλύτερο του 2016 που, σε γενικές γραμμές ήταν μία κακή χρονιά. Πρώτος «σταθμός» των προσπαθειών είναι η εκπτωτική περίοδος που ξεκίνησε χθες Δευτέρα, αν και, κατά τη γνώμη μου, οι χειμερινές εκπτώσεις θα έπρεπε να ξεκινούν αργότερα, διότι η έναρξή τους αμέσως μετά τις γιορτές λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τις αγορές την περίοδο των γιορτών. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι κάτι θα κινηθεί στην αγορά, διότι κατά την εορταστική περίοδο, η κίνηση δεν ήταν η προσδοκώμενη΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr η αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη. Αναφορικά με το τι θα φέρει το 2017 σε εμπόρους και καταστηματάρχες, παρουσιάζεται επιφυλακτική. ΄΄Όλοι γνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με αισιοδοξία και με την ευχή κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο και να βελτιωθεί η κατάσταση, όμως τα πράγματα προμηνύονται δύσκολα για τον κλάδο μας. Το ζητούμενο είναι να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Προϋπόθεση όμως, είναι να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν μέτρα στήριξης του επιχειρείν με κυριότερα την ελάφρυνση της φορολογίας΄΄, σημειώνει.

Οδηγίες από τον Εμπορικό Σύλλογο

Εν τω μεταξύ, με σχετική ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του και το καταναλωτικό κοινό της περιοχής για τις χειμερινές εκπτώσεις 2017. Όπως τονίζει, ΄΄σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2017 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017.Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως, ΄΄κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση΄΄.

Κλειστά καταστήματα προτείνονται για την επόμενη Κυριακή

Τέλος, σχετικά, με το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή 15/01/2017, ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει τα εξής: ΄΄Κατά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, υπενθυμίζεται ότι με πλειοψηφική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας προτείνουμε να παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, οποιοσδήποτε συνάδελφος επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του, έχει το δικαίωμα αυτό και ώρες 11:00 – 20:00, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr