banner
banner

«Θερίζει» η γρίπη, σε έξαρση παραμένει η γαστρεντερίτιδα

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΛΟΓΩ  ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Το… αδιαχώρητο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου). Δεν έφταναν τα απανωτά περιστατικά ιώσεων και γρίπης, χθες ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα ορθοπεδικής φύσεως λόγω του μεγάλου αριθμού ατυχημάτων εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων από τον παγετό, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το βεβαρυμένο πρόγραμμα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού τής τοπικής νοσηλευτικής μονάδας.

Ειδικότερα, από νωρίς το πρωί χθες, τα ασθενοφόρα… έτρεχαν να προλάβουν ώστε να μεταφέρουν εγκαίρως στο νοσοκομείο ηλικιωμένους αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας που τραυματίστηκαν από πτώσεις, με κατάγματα και θλάσεις, καθώς τελικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που αψήφησαν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας και βγήκαν στους δρόμους.

GOYTA-NOTA-.jpgΕν τω μεταξύ, «εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στο νοσοκομείο λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών με συμπτώματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας. Όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr  ερωτηθείσα σχετικά, η ιατρός της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Νότα Γούτου, ΄΄από τις γιορτές και μετά, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει οικογένεια στην περιοχή που να μην έχει μέλος της με συμπτώματα γρίπης ή γαστρεντερίτιδας. Αντίστοιχα, και ιδίως μετά την Πρωτοχρονιά, ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με περιστατικά κοινής γρίπης, ιώσεων αλλά και λοιμώξεων, όπως και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά΄΄.
Είναι γεγονός ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενοι είναι υπεράνθρωπες, καθώς καλούνται να καλύψουν και τα τεράστια κενά. Όπως είναι φυσικό, από τα αυξημένα περιστατικά, το σύστημα “πιέζεται” μιας και λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό όσο και νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό.

100 άτομα καθημερινά

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο στην Παθολογική Κλινική γίνονται καθημερινά έξι με οκτώ εισαγωγές περιστατικών με γρίπη ή ίωση που, όμως, στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με την κ. Γούτου, πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, όπως βρογχικά, χρόνια άσθματα κ.ο.κ. που απορυθμίζονται. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός αυτών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία (περίπου εκατό άτομα σε καθημερινή βάση), στους οποίους χορηγείται αγωγή και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στον χώρο της δημόσιας Υγείας, λόγω της απειλής της νέας γρίπης, αλλά και της εισερχόμενης σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις γρίπη των πτηνών, που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα γαστρεντερίτιδα που σαρώνει καθώς και τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του αναπνευστού. Η εκδήλωσή της, σύμφωνα με τους γιατρούς, σημειώνεται από Ιανουάριο έως Απρίλιο με έξαρση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως επισημαίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα: α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β], δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. (Εγκύκλιος του ΥΥ_28/1/2016: “Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων”, Εγκύκλιος του ΥΥ_29/1/2016: “Αποστολή αντιικών φαρμάκων στα Νοσοκομεία”, Εγκύκλιος του ΥΥ_1/2/2016: “Πρόσθετα μέτρα για την εποχική γρίπη-διάθεση αντιικών από τα φαρμακεία”).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr