banner
banner

Πρώτα η εκλογή προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, βρέθηκε στην Τοπική Κοινότητα Ζαχλωριτίκων, της Δ.Ε. Διακοπτού, για να γιορτάσει με τους κατοίκους στο πανηγύρι, με αφορμή την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους που ήταν την επομένη.

Την ώρα εκείνη, ομοτράπεζός του δέχτηκε τηλεφώνημα από φίλο του που βρισκόταν στο Βούτσιμο για να του πει πως ο Δήμαρχος είχε τιμήσει με την παρουσία του την ορεινή κοινότητα της Ακράτας που γιόρταζε κι εκείνη τον Άγιο Χαράλαμπο. Ο Ζαχλωρίτης σάστισε, λέγοντάς του πως ο Παναγόπουλος ήταν στο χωριό του και όχι στο Βούτσιμο, αλλά ο φίλος του συνέχισε να επιμένει.

Η αλήθεια είναι ότι ο Θανάσης πήγε φέτος στα Ζαχλωρίτικα και στο Βούτσιμο έστειλε το δίδυμο αδελφό του Πάνο, που χαιρετήθηκε σα να ήταν ο Δήμαρχος, αφού οι δύο άντρες μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό. Το περιστατικό εκτός από αστείο, καταδεικνύει κι ένα πλεονέκτημα που δεν είχε κανένας Δήμαρχος μέχρι σήμερα.
Ο Θανάσης Παναγόπουλος παραδέχεται ότι “χρησιμοποιεί” το διευθυντή της ΔΕΥΑ, με τον Πάνο Παναγόπουλο, να αποτελεί τον πολυτιμότερο σύμβουλο του Δημάρχου. Αυτή η σχέση είναι χρήσιμη εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τις αλλαγές στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, στα Νομικά Πρόσωπα και αλλού.

Οι θέσεις ευθύνης

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται το πρώτο μισό της δημοτικής θητείας του Θανάση Παναγόπουλου με το Δήμαρχο Αιγιάλειας να καλείται να αποφασίσει με ποιούς θα συνεχίσει να διοικεί στο Δήμο το δεύτερο μισό. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όσο πλησίαζε ο καιρός για να ληφθούν αποφάσεις, οι συζητήσεις φούντωσαν τις φήμες για το ποιοί θα καταλάβουν τις θέσεις ευθύνης και κυρίως αυτές που είναι έμμισθες.

Το οργανόγραμμα του Δήμου Αιγιάλειας περιλαμβάνει έξι αντιδημαρχίες (Έργων, Οικονομικών, Δυτικής Αιγιάλειας, Ανατολικής Αιγιάλειας, Πρόνοιας – Παιδείας, Ανάπτυξης) με τις δύο τελευταίες να είναι άμισθες.
Αντιδήμαρχοι αυτή τη στιγμή με την ίδια σειρά είναι οι Δημήτρης Φιλιππάτος, Δημήτρης Καλαμίδας, Μιχάλης Κυριακόπουλος, Φάνης Σταυρόπουλος, Βάσω Ψυχράμη και Βασίλης Γ. Χριστόπουλος. Ο μισθός ενός Αντιδημάρχου φτάνει τα 1300 ευρώ μηνιαίως καθαρά περίπου, με τη Βάσω Ψυχράμη και τον Βασίλη Χριστόπουλο να μην επιβαρύνουν το δημοτικό ταμείο όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Ακόμα, θέσεις με μεγάλο ειδικό βάρος εκ των οποίων κάποιες είναι έμμισθες, είναι του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (Γιώργος Ντίνος), του προέδρου του Νομικού Προσώπου (Περικλής Παπαγιαννακόπουλος), της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ (Μαρία Τσουκαλά), του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου (Δημήτρης Φιλιππάτος), του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ (Γρηγόρης Αλεξόπουλος), των προέδρων της Πρωτοβάθμιας (Αντώνης Μπούλης) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αλέκα Τηλιγάδη) και βέβαια πολλές άλλες Επιτροπές ιδιαίτερης σημασίας όπως η Οικονομική Επιτροπή (Δημήτρης Καλαμίδας), Ποιότητας Ζωής (Βάσω Ψυχράμη), Τουριστικής Προβολής (Στράτος Βαρδάκης) και άλλες.
Το ενδιαφέρον όμως είναι μεγαλύτερο για τις 6 αντιδημαρχίες κατά κύριο λόγο, που αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο, ΔΗΚΕΠΑ, Νομικό Πρόσωπο, Λιμενικό Ταμείο και ΔΕΥΑ.

Πρώτα η απόφαση για πρόεδρο Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος είχε διαμηνύσει σε όσους των ρωτούσαν πότε θα αποφασίσει για τις αλλαγές ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, στα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, έχει γίνει αποδέκτης σεναρίων από τους συνεργάτες του αλλά και εξωθεσμικούς παράγοντες για το ποιούς θα πρέπει να αξιοποιήσει στο δεύτερο μέρος της θητείας, αλλά ο Παναγόπουλος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον ίδιο την άλλη εβδομάδα, με γνώμονα έξι κριτήρια.
Πρώτον: Ο Παναγόπουλος ως συμβολαιογράφος, θέλει όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας να δοκιμαστούν σε θέσεις ευθύνης (δικαιοσύνη).

Δεύτερον: Θέλει να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί στην κοινή γνώμη ότι άλλος κάνει κουμάντο στο Δήμο.
Τρίτον: Θέλει να χρησιμοποιήσει γεωγραφικά κριτήρια με βάση την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέταρτον: Δε θέλει να χάσει το κόμματι των Συμβούλων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα αφού τη διακυβέρνηση στο Δήμο ασκούν κυρίως στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Πέμπτον: Οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τις εκλογές του 2019, στις οποίες ο Θανάσης Παναγόπουλος, εκτός απροόπτου θα είναι πάλι υποψήφιος. Έκτον: Βασική προϋπόθεση για το Δήμαρχο, για να αναλάβει κάποιος θέση ευθύνης, πέραν όσον αναφέραμε, είναι και η δυνατότητα να αφιερώσει τουλάχιστον 8-10 ώρες ημερησίως στα δημοτικά του καθήκοντα.
Η άποψη της εφημερίδας και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως ο Θανάσης Παναγόπουλος θα κινηθεί πάνω σε αυτούς τους άξονες, βάζοντας ως προτεραιότητα την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά σκοπεύει να ανακοινώσει τους νέους Αντιδημάρχους αλλά και τους προέδρους σε Νομικά Πρόσωπα και Επιτροπές.

EKTELESTIKH EPITROPH

Στις 5 Μαρτίου ο πρόεδρος

Την Κυριακή 5 Μαρτίου θα συνεδριάσει η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, προκειμένου να ψηφίσει για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας για την περίοδο Μάρτιος 2017 – Αύγουστος 2019.
Η ψηφοφορία είναι μυστική με το Δήμαρχο να προτείνει, άλλα και οποιοδήποτε από τα 19 μέλη της δημοτικής ομάδας να μπορεί να προτείνει τον εαυτό του.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος, Γιώργος Ντίνος, που κατά γενική ομολογία τα έχει πάει άριστα στα καθήκοντα του, έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης τόσο για την αυστηρή πολιτική που ασκεί στο χρόνο ομιλίας, όσο και για “αργοπορημένη ενημέρωση”.

Έχει προστατεύσει όμως το κύρος του Συμβουλίου και θα ήθελε να παραμείνει σε αυτή τη θέση και για το υπόλοιπο της θητείας, ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο να συμβεί αφού ο Δήμαρχος θέλει αλλαγές.
Η απόφαση για τον πρόεδρο είναι ζωτικής σημασίας, αφού θα κρίνει εν πολλοίς τη συνοχή της δημοτικής ομάδας, με το Θανάση Παναγόπουλο να αναζητά πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτή τη θέση.
Με δεδομένο ότι κάποιοι έχουν εκφράσει την άποψη πως πρώτα πρέπει να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του Δημάρχου για τις Αντιδημαρχίες και μετά να εκλεγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ., αφού η επιλογή είναι πολιτική, καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας εκείνη την Κυριακή.

Οι Αντιδήμαρχοι κρίνουν την επόμενη μέρα

Εφόσον περάσει η πρόταση του Δημάρχου για το νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να καταγραφούν σημαντικές εσωτερικές τριβές, ο Θανάσης Παναγόπουλος θα ανακοινώσει τις νέες Αντιδημαρχίες που όλοι περιμένουν με αγωνία.
Ωστόσο, μέχρι τότε θα συνεχίζεται να γίνεται ένα “παζάρι” στο παρασκήνιο, αφού οι ομάδες επιρροής είναι υπαρκτές και ισχυρές μέσα στη δημοτική πλειοψηφία.

Η μία ομάδα κινείται γύρω από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Δημήτρη Καλογερόπουλο, και η άλλη γύρω από την αναπληρώτρια του Δημάρχου Βάσω Ψυχράμη. Υπάρχουν και αυτοί που ισορροπούν ανάμεσα στις δύο ομάδες, επιλέγοντας τη μία ή την άλλη, κατά περίσταση. Τα παραπάνω πρόσωπα έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική νίκη το 2014 με την κ. Ψυχράμη να ακολουθεί από την αρχή τον Θανάση Παναγόπουλο, μάλιστα ήρθε πρώτη σε ψήφους και τον κ. Καλογερόπουλο να διαθέτει τον κορμό του συνδυασμού του, που είχε χάσει το 2010, από τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο.
Με δεδομένο ότι τα δυόμισι χρόνια που ολοκληρώνονται στο δημοτικό θώκο, ο Παναγόπουλος επέλεξε να συνεργαστεί με ανθρώπους του Καλογερόπουλου (Δ. Φιλιππάτος – Έργα και Λιμενικό Ταμείο, Δ. Καλαμίδας – Οικονομικά, Μιχάλης Κυριακόπουλος – Δυτική Αιγιάλεια, Φάνης Σταυρόπουλος – Ανατολική Αιγιάλεια, Γιώργος Ντίνος – πρόεδρος Δ.Σ., Βασίλης Χριστόπουλος – Ανάπτυξη), μάλλον ο Δήμαρχος θα επιθυμήσει να ξαναμοιράσει την “τράπουλα” και προς την αντίθετη κατεύθυνση για λόγους ισορροπίας.

Τα πρόσωπα για τις θέσεις ευθύνης

Ωστόσο, κάποιοι αναμένεται να παραμείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν αναπτύξει με το Δήμαρχο, έχοντας όμως πετύχει στον τομέα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμετακίνητοι θεωρούνται ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά.

Η Βάσω Ψυχράμη έχει ζητήσει τα έργα όπως και το 2014 που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί αυτή τη φορά. Για τις Αντιδημαρχίες της περιφέρειας στην ανατολική Αιγιάλεια “παίζει” ο Γιώργος Γιοβάς, στη Δυτική Αιγιάλεια ο Νίκος Θανασούλιας, ενώ δε θα αποτελέσει έκπληξη αν δημιουργηθεί Αντιδημαρχία Διακοπτού για την οποία ενδιαφέρονται οι Γιώργος Μεντζελόπουλος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος αλλά και ο νυν Ανάπτυξης, Βασίλης Χριστόπουλος.
Εφόσον η Βάσω Ψυχράμη πάρει τα έργα, ερωτηματικό παραμένει η στάση του Δημήτρη Φιλιππάτου, που μάλλον δε θα αρκεστεί στην προεδρία του Λιμενικού Ταμείου. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας θα μπορούσε να καταργηθεί εφόσον επικρατήσει η άποψη να αποκτήσει ξανά ο Δήμος, Αντιδημαρχία Καθαριότητας.

Ενδιαφερόμενοι για τη θέση είναι ο Βασίλης Θ. Χριστόπουλος, αν και μπορεί να δούμε σε αυτή τη θέση τον Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, ακόμα όμως και το Δημήτρη Φιλιππάτο. Για το Νομικό Πρόσωπο, εφόσον δεν παραμείνει ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, κάτι που δεν επιθυμεί ιδιαίτερα, για τη θέση παίζουν ο Στράτος Βαρδάκης, ο Βασίλης Θ. Χριστόπουλος και ο Μιχάλης Κυριακόπουλος.

Εφόσον ο Φιλιππάτος αποχωρήσει από το Λιμενικό Ταμείο “παίζει” για τη θέση η Μαρία Παπαχριστοπούλου που ενδιαφέρεται όμως για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία ακούγεται έντονα το όνομα του γιατρού Δημήτρη Μπούνια.

Υπάρχει και η αντιπροεδρία της ΔΕΥΑ, που είναι έμμισθη, με τον Θανάση Παναγόπουλο να επιλέγει έναν μη εκλεγμένο για το πρώτο μισό της θητείας, τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, με το Δήμαρχο να δέχεται πιέσεις να τον αντικαταστήσει με εκλεγμένο αυτή τη φορά.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αυτή την ώρα στην πλειοψηφία, και όπως είπαμε από την αρχή, απομένει να δούμε σε ποιόν “θα πάει ο Δήμαρχος” αυτοπροσώπως ή θα στείλει τον αδελφό του.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close