banner

Δυνατή μεταγραφή από το Χάρβαρντ

ΣΤΗΝ ΠΕΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών την τελευταία δεκαετία, έχει δώσει βάρος στην επιστημονική έρευνα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πανελλαδικά.

Στα πλαίσια λοιπόν της ανάδειξης της διατροφικής αξίας του προϊόντος αλλά και της πετυχημένης επέκτασης της ΠΕΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Απριλίου, βρέθηκε στα γραφεία της Συνεταιριστικής Οργάνωσης στο Αίγιο, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος.

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα, με καταγωγή από το Ναύπλιο, γεννημένο το 1963, που διατηρεί δύο έδρες στο Χάρβαρντ. Αυτή του καθηγητή ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού και αυτή του καθηγητή δημόσιας υγείας.

Η γνωριμία του με το διευθυντή της ΠΕΣ, Μίλτο Σταυρόπουλο, πέρυσι το καλοκαίρι στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης τροφίμων που γίνεται στη Νέα Υόρκη ήταν καθοριστική. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν λίγο αργότερα στη Βοστώνη που είναι η έδρα του διάσημου πανεπιστημίου και συμφώνησαν για τη σημερινή επίσκεψη που όπως όλα δείχνουν θα λάβει τη μορφή επωφελούς συνεργασίας.

BOLARIS PES AIGIO 10

Η επίσκεψη στην ΠΕΣ και τα παράλληλα προϊόντα

Σήμερα λοιπόν στις 11 το πρωί, ο κ. Μαντζώρος συνοδευόμενος από τον καθηγητή κ. Βάιο Καραθάνο που είναι υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΠΕΣ, έφτασαν στις εγκαταστάσεις και περιηγήθηκαν στους χώρους που συσκευάζεται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΠΕΣ, Θανάση Σωτηρόπουλου, παρουσία του Δημάρχου Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλου, της Αντιδημάρχου Έργων Βασιλικής Ψυχράμη και μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ καλωσόρισε τον κ. Μαντζώρο δίνοντάς του το στίγμα της Οργάνωσης με τους είκοσι έξι πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, τα 6.000 μέλη και το 65% της διακίνησης μαύρης κορινθιακής σταφίδας. “Μόνο στη Ρωσία γίνονται αυτά”, είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, “κάναμε επενδύσεις πρωτίστως σε ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτό το σκεπτικό πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Ελπίζουμε να γίνεται για το προϊόν, ο καλύτερος διαφημιστής στο εξωτερικό”.

Το λόγο μετά πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του τον κ. καθηγητή, για τον οποίο είχε διαβάσει το βιογραφικό του από το Google, όπως είπε. Θυμήθηκε μάλιστα πως πέρυσι ο κ. Μαντζώρος είχε αναγορευτεί επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. “Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή”, είπε ο Δήμαρχος που πιστεύει πως για να βγει η χώρα από την κρίση θα πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους των γραμμάτων, του πολιτισμού και στη νεολαία. Μίλησε για τον αξονικό στο νοσοκομείο που παραμένει εκτός λειτουργίας και έδωσε έμφαση στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας.

PES EPISKEPSH MANZTOROS 02

Με τη σειρά του ο διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, εξήρε την επιστημονική κατάρτιση του κ. Μαντζώρου και τόνισε πως, προτεραιότητα της Ένωσης είναι το ποιοτικό προϊόν που θα κρατήσει τους παραγωγούς στο χωράφι και οι συνεργασίες με καθηγητές όπως οι κ. Καραθάνος και Μαντζώρος που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας.

Παίρνοντας το λόγο ο επίτιμος προσκεκλημένος, τόνισε ότι αισθάνεται περισσότερο Έλληνας, παρ’ όλο ότι έχει την αμερικάνικη υπηκοότητα. Μεγάλωσε στην Κορινθία όπως αποκάλυψε και γνωρίζει από σταφίδα, όπου μάζευε μαζί με τους γονείς του τα καλοκαίρια.  “Η κρίση θα φύγει, όταν αλλάξουμε νοοτροπία και πάμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, όταν τα παιδιά μας αγαπήσουν περισσότερο το σύνολο παρά τον εαυτό τους”, είπε ο κ. Μαντζώρος και συνέχισε “Με εντυπωσίασαν όσα είδα, έχετε χτίσει μια ωραία βάση πάνω στην οποία μπορείτε να αναπτυχθείτε”.

Ο καθηγητής στάθηκε στα υποπροϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν όπως η αξιοποίηση του κουκουτσιού της σταφίδας, που αποτελεί το 10% του προϊόντος. “Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπάρες δημητριακών και να δώσουμε υπεραξία σε κάτι που σήμερα δεν αποδίδει”, είπε ο κ. Μαντζώρος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Βάιος Καραθάνος που εξήγησε ότι η συνεργασία με το Χάρβαρντ μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για την Ένωση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα με βάση τη σταφίδα.

Επισφραγίστηκε λοιπόν με αυτό τον τρόπο όπως όλα δείχνουν μία εποικοδομητική συνεργασία, με τον Θανάση Σωτηρόπουλο να θεωρεί τον κ. Μαντζώρο δυνατή μεταγραφή.

PES EPISKEPSH MANZTOROS 03


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr