banner
banner

Ικανοποίηση για την δημιουργία του ΕΕΕΕΚ, δεσμεύσεις για την στήριξή του… | ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το επισφράγισμα ενός δύσκολου αγώνα που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την δημιουργία του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αιγίου, αλλά και ταυτόχρονα την συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση και στήριξή του σε χαλεπούς καιρούς, σηματοδότησαν τα εγκαίνια της νέας αυτής δομής, που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Παρασκευής. Ένα όραμα ετών πήρε «σάρκα και οστά» δικαιώνοντας όσους πάλεψαν σκληρά γι’ αυτό και κυρίως τους γονείς των παιδιών με ειδικές «δεξιότητες» που είδαν την πόρτα του φωτός, της γνώσης και της κοινωνικοποίησης –επιτέλους- να ανοίγει για τα παιδιά τους!

Τα βλέμματα στράφηκαν στο προαύλιο των εγκαταστάσεων στο τέρμα Μητροπόλεως, που από τον Φεβρουάριο στεγάζουν το ΕΕΕΕΚ Αιγίου, με ανθρώπους της Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, συμβούλους, μαθητές, γονείς, τοπικούς φορείς, να δίνουν το «παρών» σε αυτό το πολυαναμενόμενο «ραντεβού». Αναμφισβήτητα, η ίδρυση του σχολείου οφείλεται κατά πολύ στις συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής και κυρίως στις επίμονες προσπάθειες της αντιδημάρχου Βάσως Ψυχράμη που λειτούργησε καθοριστικά. Η κ. Ψυχράμη ήταν παρούσα βεβαίως στα εγκαίνια, αν και μικρή αναφορά έγινε στην συμβολή της…

Ένας πολυετής αγώνας που δικαιώθηκε…

Ήταν το 2012 όταν ο τότε διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος είχε θέσει την ιδέα στην αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, εκθέτοντάς της το αδιέξοδο των παιδιών που τελείωναν το Ειδικό Σχολείο (αντιστοιχεί σε Δημοτικό Σχολείο στην Γενική Εκπαίδευση), ελλείψει ειδικού σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών που οι οικογένειές τους και τα ίδια είχαν τα ψυχικά (και όχι μόνο) αποθέματα, πηγαινοέρχονταν καθημερινά στο ΕΕΕΕΚ της Πάτρας, αρκετά όμως, παρέμεναν στο σπίτι… Η κ. Ψυχράμη αμέσως διερεύνησε το πώς μπορεί να ιδρυθεί ένα ΕΕΕΕΚ, εισηγήθηκε το θέμα στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο απ’ όπου ελήφθησαν θετικές αποφάσεις. Το 2013 το υπουργείο ζήτησε από τον δήμο Αιγιαλείας να δεσμευθεί ότι θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το κόστος δημιουργίας του σχολείου, η απάντηση ήταν θετική, το θέμα όμως παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Όταν το 2014 η κ. Ψυχράμη ανέλαβε ξανά καθήκοντα αντιδημάρχου Παιδείας έθεσε το ζήτημα στον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο ο οποίος την προέτρεψε να προχωρήσει. Σε συνεργασία με την τότε διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Πιερρή διερεύνησαν τους πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το σχολείο, καταλήγοντας στο Δημοτικό Σχολείο Σελινούντα που διέθετε δύο κενές αίθουσες. Όμως ο σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Θανάσης Ρισβάς ξεκαθάρισε πως ο χώρος εκείνος δεν προσφερόταν και ότι έπρεπε να εξευρεθεί κτίριο μέσα στην πόλη, καθώς ο σκοπός λειτουργίας του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Από πλευράς δημοτικής αρχής τότε θεωρήθηκε πως οι εγκαταστάσεις των Εσπερινών σχολείων στο τέρμα Μητροπόλεως προσφέρονται, δεδομένου ότι λειτουργούσαν μόνο βραδινές ώρες.

Ακολούθησαν οι θετικές εισηγήσεις για την δημιουργία του σχολείου, τόσο από την κ. Πιερρή όσο και από τον διάδοχό της Γιώργο Αφράτη. Σημαντική ήταν η συμβολή τής πρώην αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, την οποία και ο δήμαρχος ευχαρίστησε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Τον Αύγουστο του 2016 και κατόπιν άσκησης πολλών πιέσεων, αποφασίστηκε επίσημα (με ΦΕΚ) η λειτουργία πέντε ΕΕΕΕΚ σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και του ΕΕΕΕΚ Αιγίου! Από τον δήμο Αιγιαλείας αποφασίστηκε έκτακτη επιχορήγηση της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δημιουργίας του ΕΕΕΕΚ. Μάλιστα, οι 30.000 ευρώ δεν έφτασαν για να καλύψουν τα έξοδα που «άγγιξαν» τις 45.000 με τον δήμο να προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 15.000 επιπλέον την Επιτροπή.

Το σχολείο διαμορφώθηκε με την τοποθέτηση αιθουσών και όλες τις απαιτούμενες υποδομές, στελεχώθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του με 18 μαθητές (σε πρώτη φάση). Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής του Χρήστος Μαράντης, σε καθημερινή βάση παρακολουθούν μαθήματα 15 μαθητές, ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 16 εκπαιδευτικοί. Σε πρώτη φάση τα εργαστήρια είναι περιορισμένα, ενώ, όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος στο τέλος της τελετής των εγκαινίων, γίνεται προσπάθεια για να λειτουργήσουν περισσότερα εργαστήρια με πρώτο αυτό της κηπουρικής με τη βοήθεια του σχετικού τμήματος του δήμου.

Συγχαρητήρια, ευχές και ευχαριστίες

Ο κ. Μαράντης κατά την ομιλία του, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του, ζητώντας πρόσθετη στήριξη για την λειτουργία του σχολείου, ενώ ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που προεξείχε της τελετής των εγκαινίων, συνεχάρη όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία τού σχολείου, τους δασκάλους των παιδιών αλλά και τους γονείς που με περισσή αγάπη φροντίζουν τα παιδιά τους. ΄΄Δεν είναι εύκολο πράγμα σε μία εποχή εγωιστική, να θυσιάζει κανείς ώρες, ημέρες, χρόνια για την φροντίδα αυτών των παιδιών που ο Θεός έδωσε στον κόσμο και για να δοκιμάσει την αγάπη μας, αλλά και για να αποδείξει ότι όταν ο άνθρωπος θέλει μπορεί να τα επιτύχει όλα΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ΄΄Υπάρχουν τέτοια παιδιά που διέπρεψαν και στα γράμμα και τις τέχνες. Οφείλουμε να τους συμπαραστεκόμαστε με όλη μας την δύναμη και όλη την αγάπη μας. Άλλωστε, αυτός είναι ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατία μας. Εξάλλου, ο Κύριός μας ήρθε στον κόσμο για να στηρίξει αυτούς που έχουν κάποιες δυσκολίες και αυτό οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς΄΄.

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, επισήμανε: ΄΄Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης διαδρομής ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, δουλεύοντας με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να παραδώσουμε το σχολείο στην τοπική κοινωνία και τους μαθητές του. Είχαμε πιστέψει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, είμαστε υπερήφανοι που το ΕΕΕΕΚ αποτελεί πλέον πραγματικότητα, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα αυτών των παιδιών αλλά και των γονιών τους. Σήμερα ανοίγουμε διάπλατα ένα νέο παράθυρο στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, ένα παράθυρο στην γνώση, την κοινωνικοποίηση και την χαρά της μάθησης. Δημιουργήσαμε έναν χώρο που θέλουμε να αποτελέσει μία ζεστή αγκαλιά, ένα στοργικό και φιλόξενο περιβάλλον, όχι μόνο για τα παιδιά της Αιγιάλειας αλλά και των όμορων δήμων. Γιατί γι’ αυτά τα παιδιά δεν υπάρχουν διοικητικά όρια΄΄. Ανέφερε, παράλληλα, πως τα εγκαίνια του Εργαστηρίου έχουν διπλό χαρακτήρα. Στέλνουν το μήνυμα ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, παρά την γραφειοκρατία, όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να βοηθήσουμε τις υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. ΄΄Διαβεβαιώνω ότι ο δήμος θα είναι πάντα δίπλα σε αυτό το σχολείο, δίπλα στα παιδιά και τους γονείς τους για να τους προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν για να τους διασφαλίζει τις ίσες ευκαιρίες και το δικαίωμα στη γνώση και την Εκπαίδευση, υπογράμμισε ακόμη, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει την κ. Αναγνωστοπούλου, τον διευθυντή του υπουργείου για την Ειδική Αγωγή Παναγιώτη Κασσιανό που ήταν παρών, τον Περιφερειακό Διευθυντή Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, την κ. Ψυχράμη για τις τεράστιες προσπάθειες και την ψυχή που κατέβαλε όπως είπε, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αφράτη, τον σύμβουλο ειδικής αγωγής Θανάση Ρισβά και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δ.Ε. κ. Τηλιγάδη.

Να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα συνεκπαίδευσης

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσιανός, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο για την Ειδική Αγωγή, λέγοντας: ΄΄Μέσα στο πολύ στενό πλαίσιο των δημοσιονομικών πιέσεων, κάτι το οποίο είχε να πραγματοποιηθεί από το 2006, δηλαδή η ίδρυση νέων δομών ειδικής αγωγής, πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά πέρυσι. Ένα από αυτά τα σχολεία ήταν το ΕΕΕΕΚ Αιγίου. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο επί οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν αξιολογούνταν αυτές οι ανάγκες και άφηναν να μεταφέροντα τα παιδιά από το Αίγιο στην Πάτρα. Έμπρακτα το υπουργείο απέδειξε ότι προτάσσει την εκπαίδευση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην συγκεκριμένη περίπτωση των μαθητών της ειδικής αγωγής΄΄. Ο κ. Κασσιανός συνεχάρη όλους για την γρήγορη δρομολόγηση των διαδικασιών για να στηθεί και να οργανωθεί το σχολείο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα το επισκεφθεί να έχει αναπτύξει τα εργαστήριά του γιατί –όπως είπε – ΄΄αυτή είναι η ουσία της εκπαίδευσης των μαθητών μας, ό,τι μαθαίνουν να έχει σχέση με την ίδια τους τη ζωή΄΄. Παράλληλα, παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να εκμεταλλευθούν το θεσμικό πλαίσιο που για πρώτη χρονιά καθιερώθηκε, αυτό των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης και να τα υλοποιήσουν με ομάδες μαθητών γενικών σχολείων. ΄΄Έτσι, δεν προσφέρετε υπηρεσία μόνο στους ειδικούς μαθητές αλλά και στους υπόλοιπους, δίνοντάς τους ένα καλό μάθημα κοινωνικής συναίσθησης, γνωρίζοντας τον διαφορετικό κόσμο, διευρύνοντας τα όρια των δικών τους ικανοτήτων και οριζόντων΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος απηύθυνε ευχές προς όλους αλλά κυρίως προς τα παιδιά που μέχρι τώρα κάποιοι θεωρούσαν παιδιά δεύτερης κατηγορίας, όπως τόνισε. ΄΄Χρέος μας είναι να τα βρούμε όπου κι αν «κρύβονται» στην περιοχή της Αιγιάλειας και να τα φέρουμε στο σχολείο τους΄΄, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Το 2012, μαζί με την κ. Φελούκα (σχολικής σύμβουλος που ήταν παρούσα) βρεθήκαμε στο Αίγιο και μπροστά στο αίτημα δημιουργίας του ΕΕΕΕΚ Αιγίου. Το αίτημα ήταν υπερώριμο. Είναι αλήθεια ότι για να γίνει ένα τέτοιο σχολείο πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι για να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο δήμαρχος αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που το προχώρησαν. Ένας αγώνας τελείωσε ένας άλλος είναι μπροστά μας΄΄.

Αναγκαία η στήριξη του σχολείου

Ο σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Θανάσης Ρισβάς, μίλησε για μεγάλη ικανοποίηση αλλά και για ευθύνη ΄΄ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσει ουσιαστικά το σχολείο, γιατί υπάρχουν εργαστήρια που πρέπει να λειτουργήσουν και εκπαιδευτικοί που πρέπει να στελεχώσουν το σχολείο, υπάρχει η κοινωνία της πόλης και αυτή οφείλει να αγκαλιάσει την προσπάθεια΄΄, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ως εξής: ΄΄Πλέον τα παιδιά δεν βρίσκονται στο σπίτι, δεν μετακινούνται στην Πάτρα, θα κρατούν ζωντανό το σχολείο τους, θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, θα κάνουν παρελάσεις θα τα γνωρίσουμε΄΄. Αναλόγως και ο αναπληρωτής διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας που τόνισε πως τώρα ξεκινά η ουσιαστική στήριξη του σχολείου και ότι οι εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης πρέπει να αγωνιστούν για την διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας και οι δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν την λειτουργικότητα της υπάρχουσας υποδομής και την ανανέωσή της ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος μετέφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: ΄΄Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα δομή ύστερα από πολλούς αγώνες ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για το σχολείο σε ό,τι χρειαστεί΄΄.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η ομιλία του εκπροσώπου των γονέων Πάνου Κουτρόπουλου ο οποίος μίλησε για το «σχολείο των παιδιών μας», εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον δήμο για τη δημιουργία του. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να είναι κοντά ΄΄για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε αυτό το σχολείο όσο τον δυνατόν καλύτερα για να μάθουν τα παιδιά μας περισσότερα, να μάθουν να δημιουργούν και να αυτοεξυπηρετούνται΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας: ΄΄Πρέπει η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί ότι σε αυτά τα παιδιά, εάν χαρίσεις ένα χαμόγελο, θα σου χαρίσουν δέκα. Τα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες είναι πιο έξυπνα από εμάς. Όποιος δεν έχει το πρόβλημα στο σπίτι του δεν μπορεί να νιώσει τους γονείς που το βιώνουν σε καθημερινή βάση. Θέλουμε να μας νιώσετε και να μας στηρίξετε΄΄.

Ακολούθησε ένα καθ’ όλα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα με τη συμβολή του Μουσικού Εργαστηρίου και Χορωδίας που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, με μαθητές του σχολείου και συνοδούς τους να χορεύουν και να διασκεδάζουν! Στη συνέχεια, μαθητές προσέφεραν λουλούδια στον δήμαρχο, τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου, την αντιδήμαρχο και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δ.Ε. Δ. Αιγιαλείας, ενώ οι παριστάμενοι κεράστηκαν από μπουφέ που προσφέρθηκε με μέριμνα της κ. Ψυχράμη και της κ. Τηλιγάδη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθε περισσότερα

Το protionline.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.

Close