background img
banner
banner

Βήματα προς την έξοδο από τον Μητροπολίτη

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μπορεί ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος να ετοιμάζεται προς την έξοδο εκ της ενεργού του ποιμαντικής Διακονίας, παραμένει όμως «μάχιμος» και δεν παύει να προσπαθεί για την Ιερά Μητρόπολη που υπηρετεί 39 χρόνια. Από προχθές βρίσκεται στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας συνοδευόμενος από τρεις συνεργάτες του, προκειμένου να έχει επικοινωνία με την εκεί Ελληνορθόδοξη παροικία με την οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Ο Μητροπολίτης θα επιστρέψει την Παρασκευή 23 Ιουνίου ενώ το τελευταίο διάστημα προχωρά σε επισκέψεις σε τόπους όπου κατά καιρούς υπηρέτησε ή συνδέθηκε, όπως πχ. είναι οι Ενορίες Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου, Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, Αγίου Γεωργίου στο Ξινό Νερό Φλωρίνης ή και του Ιερού Ναού Παντικράτορος των Πατρών, όπου μεγάλωσε. Επίσης περαστικός βρέθηκε και στις Ενορίες Πύλης, Αγίου Αχιλλείου και Αγίου Γερμανού, στις Πρέσπες της Φλωρίνης. Σκέφθηκε δε, ότι καλό θα ήταν επίσης να εκφράσει δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου σε σεβάσμια πρόσωπα Κληρικών ή Λαϊκών που τον βοήθησαν ηθικώς τε και υλικώς, είτε κατά την περίοδο των Γυμνασιακών του χρόνων και της εφηβείας, είτε κατά την περίοδο των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε έτσι τις εξής επισκέψεις: Στις 14 Μαΐου την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ» εκεί όπου τέλεσε την θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Μεγάλου Βασιλείου, επί της οδού Μαυρομιχάλη. Στις 11 Ιουνίου την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή» και να τελέσει επίσης την θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Αδελφότητος, στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Εκεί είχε την ευκαιρία να τελέσει και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων και αειμνήστων εκάστης Αδελφότητος, εξαιρέτως δε του αειμνήστου Αρχιμ. π. Χριστοδούλου Παπαγιάννη, πνευματικού του πατρός (δηλ. εξομολόγου, κατηχητού και πνευματικού μου καθοδηγητού) κατά την περίοδο των μαθητικών του χρόνων και της εφηβείας του (1950-1956) στην Πάτρα, ως και του επίσης αειμνήστου Αρχιμ. π. Βασιλείου Παπαγιάννη πνευματικού του πατρός κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων (1956-1960) στην Αθήνα.

Σε σχετική αναφορά του στο ιστολόγιό του, ο τοπικός Ποιμενάρχης κάνει γνωστά στοιχεία της οικογενειακής του ζωής, όπως την γέννηση της αδελφής του, την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα του που ήταν υποδηματοποιός και της μητέρας του που ήταν μοδίστρα, αλλά και το ότι και ο ίδιος εργαζόταν στο στιλβωτήριο του πατέρα του. Και όπως τότε καθάριζε τα παπούτσια των πελατών του πατέρα του, έτσι και επί σειρά ετών έως και σήμερα, καθαρίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Μητροπολίτης θυμάται πώς ο πνευματικός του πατέρας, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Παπαγιάννης, τον βοήθησε να σπουδάσει στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και να εργαστεί στην Γραμματεία του Περιοδικού «Η Ζωή», στεγαζόμενος στο Φοιτητικό Οικοτροφείο του Αποστόλου Παύλου. Αναφορά κάνει ακόμη στην κουρά του, στην Συνοδική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή «Παναγία η Χρυσοπηγή, υπενθυμίζοντας ότι στην Ιεροσύνη δεν εισέρχονται όσοι στη ζωή τους δεν μπορούν να κάμουν κάτι άλλο! Αντιθέτως, τονίζει πως πρέπει να εισέρχονται οι άξιοι, οι δυνατοί και οι ικανοί! Εκφράζει ευχαριστίες στους γονείς και τους δασκάλους του, ενώ αναφέρεται και στις επισκέψεις του στις 14 Μαΐου στο παρεκκλήσιο της Αδελφότητας «Ο Μέγας Βασίλειος» και στις 11 Ιουνίου στην έδρα της Αδελφότητας «Η Ζωή». ΄΄Από της πλευράς μου σε κάθε μία από τις Αδελφότητες προσέφερα ένα ταπεινό αναμνηστικό δώρο, ήτοι μιά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αντίγραφο από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, δηλ. της Μονής της μετανοίας μου΄΄, αναφέρει ο Μητροπολίτης.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr