background img
banner
banner

Μεγάλους «παίκτες» για σιγουριά θέλει η ΔΕΥΑ

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η απόφαση της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας να γίνει εκτός από κύριος του έργου και φορέας υλοποίησης της κατασκευής των «Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας» άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες αναταράξεις.

Με επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, γιατί τι έργο προϋπολογισμού 31,6 εκ. Ευρώ θα δημοπρατηθεί σε μια και μόνη δημοπρασία, αποκλείοντας έτσι όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η επιστολή απευθύνεται στον Δήμαρχο , Θανάση Παναγόπουλο, στη διοίκηση της ΔΕΥΑ και κοινοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο ΕΠΕΡΡΑΑ.

Ο ΣΑΤΕ στην επιστολή του επικαλείται τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υποδιαίρεση συμβάσεων έργων σε τμήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν ισότιμα να μετέχουν στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή, με δεδομένο την κατάργηση των κατωτάτων ορίων η δημοπράτηση του έργου σε χωριστά τμήματα (π.χ. ανά δύο ή τρεις οικισμούς), αφενός δεν θα απαγορεύει την συμμετοχή και μεγαλύτερων εταιρειών της Χώρας στις δημοπρασίες, αφετέρου η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων μικρότερων εργοληπτικών εταιρειών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ανταγωνιστικών συνθηκών, εις όφελος του ελληνικού δημοσίου και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών, ειδικά δε των τοπικών κοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ΣΑΤΕ επισημαίνει ότι, εάν επιλεγεί η δημοπράτηση του έργου συνολικά καμία εργοληπτική επιχείρηση της Περιφέρειας δεν θα έχει δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή, γεγονός που αφενός δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα τεχνικά ή άλλα, αντικειμενικά, χαρακτηριστικά του υπό δημοπράτηση έργου, αφετέρου θα έχει δραματικές συνέπειες στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια καθώς και στην τοπική ανεργία.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι σχετικές δημοπρατήσεις έργων ως ενιαίων δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην την ταχεία και οικονομικότερη κατασκευή τους, αλλά κυριότερα δεν θα διευκολύνει την διατηρησιμότητα των θέσεων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν στην διάρκεια εκτέλεσής τους.

Θέλει μία εργολαβία η Δημοτική Αρχή

Την άποψη, το μεγάλο αυτό έργο να δοθεί σε περισσότερες από μια εργολαβίες, είχε διατυπώσει κατά καιρούς στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας και ο πρώην Δήμαρχος, Στάθης Θεοδωρακόπουλος, που ήταν υπέρμαχος το έργο να υλοποιηθεί από την ΔΕΥΑ.

Φαίνεται όμως πως ο νυν Δήμαρχος, Θανάσης Παναγόπουλος, συμφωνεί με τον προκάτοχο του στο δεύτερο σκέλος, αφού στο πρώτο επιλέγει να συνεργαστεί με έναν μεγάλο εργολήπτη, που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία με τις μικρότερες δυνατές ενστάσεις για να μπορεί να κατασκευάσει γρηγορότερα το έργο.

Το ίδιο έγινε και με τον Κεντρικό Συλλεκτήριο Αγωγό που φορέας υλοποίησης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αν και αυτό το έργο έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα Εσωτερικά Δίκτυα.

Τα 31,6 εκ. Ευρώ δίνουν τη δυνατότητα μόνο σε εργοληπτικές εταιρίες που έχουν πτυχίο 6ης τάξεως να συμμετέχουν στο διαγωνισμό όπως ο «Άκτωρ» και η «Μεσόγειος» για παράδειγμα και βέβαια θα τραβήξουν το ενδιαφέρον κι άλλων μεγάλων εργολάβων.

Σύμφωνα όμως με την επιστολή του ΣΑΤΕ αυτός ο προϋπολογισμός δεν δικαιολογείται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, ωστόσο αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα δει ότι πολλά μικρότερα έργα ταλανίστηκαν επί χρόνια από τις ενστάσεις μεταξύ των εργολάβων, έτσι ο αντίλογος σύμφωνα με πληροφορίες έχει να κάνει με το γεγονός πως αν το έργο σπαστεί σε έξι εργολαβίες, μία ανά Δημοτική Ενότητα, τότε η ΔΕΥΑ θα κλιθεί να διαχειριστεί πλήθος ενδιαφερόμενων εργολάβων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Βέβαια και τρεις να είναι οι μεγάλοι μπορεί να κάνουν ενστάσεις επί της διαδικασίας, αλλά εδώ μειώνονται οι πιθανότητες, ενώ εξασφαλίζεται και δεδομένη εμπειρία για το μέγεθος του έργου. Το Δ.Σ της ΔΕΥΑ που πήρε ομόφωνη απόφαση ώστε η Δημοτική Επιχείρηση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου της «Κατασκευής Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Παραλιακών Οικισμών Αιγιάλειας» διαπίστωσε ότι υπάρχει διαχειριστική επάρκεια, έτσι εξουσιοδότησε τη διοίκηση της ΔΕΥΑ να προχωρήσει στις διαδικασίες ένταξης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ήδη έχει αποσταλεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ η τροποποιημένη μελέτη που κοστολογεί το έργο στα 31,6 εκ. Ευρώ και ο δήμαρχος πιστεύει πως το έργο θα «χτυπηθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα. Εφόσον το έργο ενταχθεί και λάβει προέγκριση χρηματοδότησης, τότε ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του και τότε μένει να δούμε αν η διοίκηση της ΔΕΥΑ θ’ αλλάξει την απόφαση της, για μια και μόνο εργολαβία αν και κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πιθανό αφού τα πολλά εργοτάξια από διαφορετικούς εργολάβους ίσως μείωναν και τη διαχειριστική της επάρκεια .


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr