background img
banner
banner

Αποκλεισμός σε ΣΜΑ και γκαράζ…

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Την… πόρτα της εξόδου θα δουν οι συμβασιούχοι των δήμων, όπως διεφάνη και από την χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, μετά και την συνάντησή του με συνδικαλιστές των ΟΤΑ. Το γεγονός «φουντώνει» τις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων και στην Αιγιάλεια, οι οποίοι από χθες έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του ΣΜΑ και του γκαράζ ώστε να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων…

Προχθές το βράδυ, αλλά και χθες το πρωί, Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Αιγιάλειας αλλά και Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας, προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις καθώς και σε αποκλεισμούς των σημείων από τα οποία ξεκινούν αλλά και καταλήγουν τα απορριμματοφόρα, εμποδίζοντας έτσι την διαδικασία της αποκομιδής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιθώριο στο οποίο τίθενται οι συμβασιούχοι και τις διαφαινόμενες απολύσεις τους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό

Όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο, μόνο τα δεδουλευμένα μπορεί να διασφαλίσει στους συμβασιούχους το υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό να κάνει γνωστό ότι θα αναμένει την απόφαση του Κλιμακίου του 1ου Τμήματος και «εφόσον υπάρξει πρόβλημα, τότε θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα το λύνει». Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι συμβασιούχοι τους οποίους υπολόγισε σε περίπου 6.500, ενώ οι συνδικαλιστές ΟΤΑ τους ανεβάζουν στις 10.00 έως 11.000, οδεύουν σε απόλυση, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες στον τομέα καθαριότητας να προσλάβουν τόσο διμηνίτες όσο και οκταμηνίτες.

Ωστόσο, είναι σαφές τόσο από το άρθρο 103 του Συντάγματος όσο και από το ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) ότι δεν μπορούν να προσληφθούν όσοι εργάζονται σήμερα και θα απολυθούν. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι «έχουν ήδη εγκριθεί από το ΥΠ.ΕΣ. 2.500 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα από τα σχετικά αιτήματα των δήμων». Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα γίνουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί ή διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καθώς οι θέσεις δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο, το 2018 και το 2019 προβλέπονται μηδενικές προσλήψεις στους δήμους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι συνδικαλιστές των ΟΤΑ αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τους στηρίζει ο δήμαρχος

Στην χθεσινή γενική συνέλευση των υπαλλήλων του δήμου Αιγιαλείας, παρέστη και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ξεκαθαρίζοντάς τους πως ο δήμος στηρίζει το αίτημά τους. Παράλληλα, τους ζήτησε να μην σταματήσει εντελώς η αποκομιδή των απορριμμάτων, διότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή, κάτι που φαίνεται ότι έγινε αποδεκτό. Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο κ. Παναγόπουλος, ΄΄ο δήμος συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό τους και αναγνωρίζουμε το δίκαιο του αιτήματός τους. Θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο το αίτημα για μονιμοποίηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απαραίτητοι στον δήμο μας γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σκεφθείτε ότι στην Καθαριότητα έχουμε μόλις 20 μόνιμους ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 43 για να βγει η δουλειά΄΄. Παράλληλα, ο δήμαρχος υπενθύμισε την κοινή προσπάθεια που καταβάλλει με τους υπολοίπους δημάρχους της Αχαΐας, οι οποίοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα αυτό. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, είπε ότι ΄΄τους ζήτησα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους να βγαίνουν τουλάχιστον ένα δύο απορριμματοφόρα, να υπάρχει δηλαδή προσωπικό ασφαλείας, ώστε να μην δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και απ’ ό,τι φάνηκε το αποδέχθηκαν. Ελπίζω να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα΄΄.

Να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και γκαράζ θα συνεχιστεί, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση δημοτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, ενώ για αύριο Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr