background img
banner
banner

Πάτησαν… γκάζι και ολοκλήρωσαν σημαντικά έργα!

ΕΠΟΜΕΝΟΣ «ΣΤΟΧΟΣ» Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Μία σειρά από χρηματοδοτούμενα έργα που καρκινοβατούσαν εδώ και χρόνια, βρίσκονται πλέον στο τελικό τους στάδιο, μία… ανάσα πριν παραδοθούν στους πολίτες, με την δημοτική αρχή, αφενός να καταφέρνει να κλείσει έναν μεγάλο κύκλο, αφετέρου δε να αντιμετωπίζει την πρόκληση του νέου σχεδιασμού, σε μία εποχή που… το τρένο της ανάπτυξης δεν μπορεί να περιμένει. Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την υλοποίηση της «Ανάπλασης ΙΙ» που θα δώσει μία συνέχεια στο ιστορικό κέντρο, βελτιώνοντας αισθητικά και λειτουργικά την καθημερινότητα του πολίτη.
Ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, λανθασμένη διαχείριση ή ανάθεση εκτέλεσης στους… λιγότερο κατάλληλους, αλλά και γραφειοκρατικοί λόγοι, τα τελευταία χρόνια έβαλαν εμπόδια σε έργα υποδομής στην Αιγιάλεια. Το… πλήρωμα του χρόνου όμως φαίνεται πως ήρθε και με σωστούς χειρισμούς, τα έργα αυτά παραδίδονται από ώρα σε ώρα, παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Πώς «ξεκλείδωσαν» ημιτελή έργα

Όπως ενημέρωσε το “protionline.gr η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, εντός των ημερών παραδίδεται ο περιβάλλων χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου, με τις τελευταίες «πινελιές» να έχουν να κάνουν κυρίως με τον φωτισμό. Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του χώρου εκκρεμούσε για πολλά χρόνια, αφού οι εργασίες εκτελούνταν με το… σταγονόμετρο. Κι ενώ πριν από έξι μήνες είχε εκτελεστεί μόλις το 85% των προβλεπόμενων από την μελέτη, εργασιών, τα συνεργεία… πήραν φωτιά και το έργο παραδίδεται πλέον ολοκληρωμένο. Και να σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για έργο που είχε δημοπρατηθεί το 2005 επί δημαρχίας Γιώργου Περπή, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΦ, με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ.

«Εκτεθειμένο» για χρόνια ήταν το ΟΠΑΑΦ και σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της παραλιακής πλατείας των Βαλιμιτίκων. Το έργο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, είχε δημοπρατηθεί το 2005 και για πολλά χρόνια έμεινε ημιτελές. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τελικώς ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς, όπως ανέφερε η κ. Ψυχράμη, αναβάθμισε όλη την παραλιακή ζώνη των Βαλιμιτίκων. Να σημειωθεί ότι το έργο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, ενώ –όπως προβλέπεται – η οριστική παράδοση θα γίνει 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση και αποχώρηση του εργολάβου.

Ακόμη, σχεδόν ολοκληρωμένα είναι τα χρηματοδοτούμενα από το Leader έργα, όπως είναι το σχολείο Διγελιωτίκων, το κτίριο της «Αναγέννησις» στην Ακράτα, το κτίριο διατηρητέας αποθήκης του Ο.Σ.Ε. Διακοπτού, τα μονοπάτια στην Παρασκευή και την Αιγείρα (Otto Walter) και το παλιό σχολείο Ζαχλωριτίκων. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η ανάπλαση της πλατείας, του κεντρικού δρόμου, των πεζοδρόμων και η επισκευή –διαμόρφωση του κοινοτικού καταστήματος Τ.Κ. Πλατάνου, που για καιρό ήταν σε εκκρεμότητα. Σημειώνεται ότι το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 999.580,50 ευρώ, ωστόσο η χρηματοδότηση σταμάτησε και έγιναν προσπάθειες για το πέρασμα της ανάπλασης στο νέο ΕΣΠΑ, για να υπάρξει χρηματοδότηση μέχρι το 2020, κάτι που τελικά πέτυχε η δημοτική αρχή κι έτσι, με το άνοιγμα των πιστώσεων, το έργο ολοκληρώνεται.

Άλλαξαν «πρόσωπο» παραλία – ενδιάμεσοι δρόμοι

Στην τελική φάση του βρίσκεται και το μεγαλόπνοο έργο «Ολοκληρωµένη παρέµβαση αστικής ανάπτυξης Αιγίου» (Ανάπλαση παραλιακής ζώνης και αισθητική αναβάθµιση σύνδεσης της παραλίας µε την Άνω Πόλη), που ήδη έχει αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης. Το έργο προϋπολογισμού 4,3 εκ ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου και ταλαιπωρήθηκε από ενστάσεις μεταξύ των εργολάβων μέχρι να βρεθεί τελικός ανάδοχος. Μάλιστα, η παράδοσή του άλλαξε χρονικά πολλές φορές, αφού ήταν να ολοκληρωθεί το 2015 και τελευταία, η παράδοσή του προσδιορίστηκε τον προηγούμενο μήνα. Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η τελευταία παράταση αφού σήμερα βρίσκεται λίγες μόνο ημέρες πριν την παράδοσή του. Είναι γεγονός πάντως ότι, ειδικά στις σκάλες της Φιλοποίμενος που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από κόσμο, ακόμη υπάρχει… εργοτάξιο, αναιρώντας την λειτουργικότητά τους, παρά το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε τουριστική σεζόν. Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Ψυχράμη, επισήμανε πως τα πάντα εξαρτώνται από την ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι εργασίες πλέον, γίνονται παράλληλα με την ΔΕΗ. Όταν η ΔΕΗ ολοκληρώνει υπογειοποιήσεις, προχωρούν οι πλακοστρώσεις.

Το μεγάλο «στοίχημα»

Ζητούμενο για την δημοτική αρχή, αποτελεί πλέον η ολοκλήρωση του έργου τής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, που θα περιλαμβάνει συνέχιση της πλακόστρωσης και της διαπλάτυνσης πεζοδρομίων στην Κλ. Οικονόμου μέχρι την οδό Αιγιαλέως, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως, μέχρι την Σολωμού! Επίσης, επέκταση της ανάπλασης στην οδό Ερμού και διαπλάτυνση της πλατείας Αγ. Λαύρας, μέσω πλακόστρωσης των οδών Γερμανού και Ζαΐμη, με προοπτική να παραχωρηθούν προς χρήση στα καταστήματα και να «ελευθερωθεί» για τους πεζούς ο σημερινός χώρος της πλατείας. Για να προχωρήσει αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο ωστόσο, θα χρειαστεί πρωτίστως να ψηφιστεί το σχέδιο της πεζοδρόμησης της Κλεομένους Οικονόμου…

΄΄Η συνέχιση της ανάπλασης αποτελεί πλέον για μας το… μέγα στοίχημα. Καλούμαστε μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου να έχουμε καταθέσει την σχετική μελέτη, ώστε να τύχουμε χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ΄΄, επισήμανε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι για το έργο θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ (για τα οποία υπάρχουν διαβεβαιώσεις), ενώ είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του κέντρου της πόλης!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr