background img
banner
banner

Πλήγμα για το Τελωνείο Αιγίου η απώλεια της μπανάνας

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Σοβαρό πλήγμα για τα έσοδα του Τελωνείου Αιγίου αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας αποτελεί η διακοπή τον περασμένο Φεβρουάριο της διακίνησης μπανάνας από την εταιρεία «Κάρλος». 10-12 εκ. ευρώ το χρόνο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν τα έσοδα για το τοπικό Τελωνείο από την μπανάνα.

Το Τελωνείο έχει επωμιστεί και τον έλεγχο της είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που είναι στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων της Αιγιάλειας. Μ’ ένα ευρύ φάσμα ελέγχου δραστηριοτήτων που ξεκινάει από τις εισαγωγές, όπως σουλτανίνα από την Κίνα, εξαρτήματα για τα όπλα της ΕΒΟ, λιπάσματα και μπουκάλια για κρασί και αναψυκτικά , συνεχίζει στις εξαγωγές με πρώτα τη σταφίδα, το κρασί, το ούζο, το ελαιόλαδο, τις βρώσιμες ελιές, τα γλυκά κουταλιού και φτάνει μέχρι τον έλεγχο για ναρκωτικά και τις οικοσκευές των μεταναστών.
Στα εισαγόμενα προϊόντα που ελέγχονται από το Τελωνείο Αιγίου είναι και οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των μεγάλων έργων, όπως οι 300.000 τόνοι σκύρα (χαλίκια) που ήρθαν με καράβι από Κύπρο για τις ανάγκες της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

 

Στα εξαγόμενα και το πετρέλαιο για τα αλιευτικά σκάφη αλλά και για τα πλοία της Venturis που κάνουν τις επιθεωρήσεις τους στο νέο λιμάνι.

Μόλις 6 άτομα προσωπικό διαθέτει αυτή τη στιγμή η τοπική υπηρεσία η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος σ’ ένα ευρύ φάσμα ελέγχων, που την περασμένη εβδομάδα έλαβε εγκύκλιο με τη στοχοθεσία της υποχρεωτικής παραβατικότητας που πρέπει να πετύχει.

Η απώλεια της μπανάνας Chiquita, που πλέον διακινείται με πλοία της Cosco κατευθείαν στον Πειραιά, πολύ δύσκολα θ’ αντικατασταθεί αν και γίνονται από την εταιρεία «Κάρλος» προσπάθειες, σύμφωνα με πληροφορίες, να έρθει η μπανάνα Fives στο Αίγιο, που ίσως αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό την απώλεια της Chiquita.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 διακινήθηκαν από το Αίγιο 32 χιλιάδες τόνοι μπανάνας και ακολούθησε η σταφίδα με 11 χιλιάδες τόνους, ενώ 14 εκατομμύρια λίτρα ήταν οι εξαγωγές σε οινοπνευματώδη (κρασί – ούζο – τσίπουρο) και 4 εκατ. λίτρα οι εισαγωγές σε οινόπνευμα. 4,4 χιλιάδες τόνοι ήταν οι εξαγωγές λαδιού, 92 τόνοι ελιές και 10 χιλιάδες τόνοι ήταν τα καύσιμα που διακινήθηκαν μέσω του Τελωνείου Αιγίου.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το “protionline.gr” δείχνουν πως τα προϊόντα της Αιγιάλειας έχουν δυναμική στον εξαγωγικό τομέα, ωστόσο η ενίσχυση του Τελωνείου πάει πακέτο με την ενίσχυση του νέου λιμένα προκειμένου ν’ αυξηθεί περαιτέρω η διακίνηση προϊόντων και αγαθών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr