background img
banner
banner

Ενδιαφέρον Αιγιαλέων για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε.Κ.

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για ένταξη στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα ιδιωτικά χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς φορείς. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας, με θέμα «Ενημέρωση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», με την στήριξη της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο Αίγιο, ο διευθυντής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Γιώργος Μαστοράκης, αλλά και η σύμβουλος Όλγα Οικονόμου, ενημέρωσαν τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστος Τηλιγάδης, αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δίνεται για την διευθέτηση όλων των χρεών των επιχειρήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος αυτός νόμος θα επιφέρει όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο… εκρηκτική μείγμα που επικρατεί στην αγορά, τονίζοντας πως το 80% των οφειλών στο δημόσιο προέρχονται μόλις από 7.300 ΑΦΜ, επισημαίνοντας πως δεν είναι η οικονομική ελίτ αυτή που στηρίζει την χώρα…

Όπως είπε, ΄΄την πλάτη στα δύσκολα αυτά τα επτά χρόνια, την βάζουμε εμείς οι μικρομεσαίοι, που προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις είτε με οικογενειακές επιχειρήσεις είτε πληρώνοντας με κόπο τους εργαζόμενούς μας, να στηρίξουμε το σύστημα και την χώρα. Μείναμε όρθιοι και τσακισμένοι να παλεύουμε με την υπερφορολόγηση και τα εξαντλητικά μέτρα των μνημονίων και όλα τα επακόλουθα της κρίσης΄΄. Αφού ευχαρίστησε τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της εκδήλωσης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στα κριτήρια για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο κομμάτι που έχει ως προϋπόθεση το κέρδος στις τρεις τελευταίες χρήσεις και σε ό,τι αφορά τις δόσεις.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Ο κ. Μαστοράκης παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές του νέου νόμου αναλύοντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία που απαιτείται για την ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο Νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που ενεργοποιείται στις 3/8/2017, αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών των επιχειρήσεων προς τους πιστωτές τους (τράπεζες, τελωνεία, δήμους και προμηθευτές). Παράλληλα θέτει το πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών προς το δημόσιο (Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης, ο κ. Μαστοράκης απάντησε στις ερωτήσεις – απορίες του κοινού και έδωσε σαφείς κατευθύνσεις για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και γενικότερα για την προετοιμασία που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ανοίγει στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό νόμο. Τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας επιχειρηματίας στη ρύθμιση είναι: Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο. Το «κούρεμα» χρεών αφορά και κεφάλαιο και όχι μόνο τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».

Ο οφειλέτης, μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.
Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr