background img
banner
banner

Αντίθετη στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ανακοίνωση της δηλώνει τη διαφωνία της στο νομοσχέδιο που αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μάλιστα, κάνει λόγο για νομοσχέδιο… σκούπα, επισημαίνοντας πως με όσα προβλέπει, πλήττει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών…

Όπως αναφέρει, ΄΄θέλουμε με την διαμαρτυρία αυτή να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και την δυσαρέσκειά μας ενάντια στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις τροπολογίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καταργώντας το πεδίο των παιδαγωγικών επιστημών ταυτόχρονα σηματοδοτεί και το τέλος δύο βασικών μαθημάτων, των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προς συζήτηση δίχως οι πολίτες (γονείς και οι εκπαιδευτικοί), να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών΄΄.

΄΄Δηλώνουμε αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που το Υπουργείο προσπαθεί να περάσει στην «πλάτη» των παιδιών μας και σε κάθε άλλη μορφή ενέργειας που έχει σκοπό να πλήξει τις μορφωτικές ανάγκες τους΄΄, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Οι αλλαγές…

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου που θα περάσει από την Βουλή μέσα στο καλοκαίρι θέλει να φέρει αλλαγές σε όλο σχεδόν το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον τρόπο που λειτουργούν τα πανεπιστήμια, με αλλαγές στην διοίκηση, τον τρόπο εκλογής των πρυτανικών αρχών αλλά και του πανεπιστημιακού ασύλου.

Πέραν των ανωτέρω στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Ο υπουργός μπορεί να συγχωνεύει και να καταργεί ΑΕΙ όταν «η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ δεν δικαιολογείται επιστημονικά και, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία». Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ιδρύματος καθώς και επιτροπή δεοντολογίας. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι δυνατό να ιδρύεται σε κάθε ΑΕΙ Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης. Τα πτυχία πενταετών σπουδών μετατρέπονται σε master. Με απόφαση του υπουργού μπορεί να οργανώνονται στα ΑΕΙ διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Μέχρι στιγμής τα σχέδια αυτά δεν έχουν βρει υποστηρικτές στην εκπαιδευτική κοινότητα με τους πρυτάνεις να θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση για το άσυλο δυσχεραίνει την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών των ΑΕΙ σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, ενώ θεωρούν ότι οι διατάξεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας πολλών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Είναι επίσης, κάθετα αντίθετοι στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και την απονομή του τίτλου του πανεπιστημιακού στους διδάσκοντες τους. Το θέμα των ΤΕΙ επικρίνει και η ίδια η ομοσπονδία συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr