background img
banner
banner

Γιόρτασαν στο Περιθώρι τον Πέτρο και Παύλο | ΦΩΤΟ

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Στην ορεινή Αιγείρα, και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Περιθωρίου, γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου ανήμερα της εορτής Πέτρου και Παύλου, το ομώνυμο μοναστήρι, κτισμένο μέσα σε δάσος απαράμιλλης ομορφιάς.

Τουλάχιστον 500 πιστοί παραβρέθηκαν στην πανηγυρική εκδήλωση σε μία μονή που κτίστηκε περίπου το 1600 μΧ, ήταν κάποτε γυναικείο μοναστήρι ενώ σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός.
Ο πατήρ Παύλος, κατά κόσμο Αναστάσιος Ζαφειρακόπουλος, βρίσκεται εκεί άγρυπνος φύλακας τα τελευταία δέκα χρόνια, κρατώντας όρθιο αυτό το φάρο της Ορθοδοξίας.

Οι πατέρες της εκκλησίας Σίλας (Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς), Χαράλαμπος Καρούζος (Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγείρας), Παύλος Ζαφειρακόπουλος (Ηγούμενος), Γεώργιος Σαρδελιανός, Δημήτριος Καλπενος, Μιχαήλ Σερβές, και Σάββας Ζαφειρόπουλος (Ιεροδιάκονος), βρέθηκαν από το πρωί στη Μονή προκειμένου να συνδράμουν στη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία που ακολούθησε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Ακολούθησε γεύμα, προσφορά της Μονής σε όλους όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις. Ακόμα και λαχειοφόρο είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές της εκδήλωσης για να στηρίξουν τις ανάγκες της Μονής, με πρώτο δώρο μία γίδα.

Ενδιαφέρουσα στιγμή στο πανηγύρι, η απαγγελία ποιήματος για τον εορτασμό, από τον πατέρα Γεώργιο.

Το παρόν στο Περιθώρι έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, το μέλος της Δ.Κ. Αιγίου Γιώτα Γκρέμου, ο πρόεδρος του Περιθωρίου Γιάννης Μαγγίνας, ο πρόεδρος του Καλαμιά Γιάννης Παπαϊωάννου και η τελευταία ηγουμένη του μοναστηριού Πανσεμή Φαρμάκη.

Πολύς κόσμος έφτασε με πούλμαν στην εκδήλωση που απ΄ότι φάνηκε είναι πόλος έλξης για τους απανταχού Αιγιαλείς που αν και εργάσιμη ημέρα, έδωσαν το παρόν στη Μονή Πέτρου και Παύλου.

Λίγα λόγια για τη Μονή

Το μοναστήρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κτίστηκε περίπου 400 χρόνια σε μία μαγευτική τοποθεσία με θέα την κοιλάδα του ποταμού Κριού. Πρώτη αναφορά γίνεται το 1641μΧ από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δωσίθεο.

Το καθολικό της Μονής είναι μονόκογχος ξυλόστενος βασιλική. Η αγιογράφηση έγινε από τα αδέλφια Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχο.

Λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, με τελευταία ηγουμένη την Πανσεμή Φαρμάκη. Για 32 χρόνια έμεινε κλειστό και στις 23 Μαΐου 2007 με Προεδρικό Διάταγμα, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, άλλαξε σε Αντρο Ιερή Κοινοβια Μονή με ηγούμενο τον πατέρα Παύλο Ζαφειρακόπουλο.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr