background img
banner
banner

Αλλάζει εικόνα ο Πλάτανος!

ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Ένα ακόμη καλοκαίρι βρίσκει το έργο τής ανάπλασης του Πλατάνου ημιτελές, καθιστώντας την πλατεία του χωριού απροσπέλαστη για τους ντόπιους αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την Ανατολική Αιγιάλεια. Η διαφορά φέτος είναι όμως ότι οι εργασίες προχωρούν με… βήμα ταχύ και το μεγαλύτερο μέρος του μεγαλόπνοου για το χωριό έργου, έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμάται ότι, με αυτούς τους ρυθμούς, θα παραδοθεί πολύ πριν το χρονοδιάγραμμα.

Αφού πέρασε από… μύρια κύματα, τελικώς το έργο που θα αναμορφώσει το χωριό και θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική, μπαίνει στην τελική ευθεία, με συγκεκριμένα σημεία της εργολαβίας να έχουν ολοκληρωθεί και να παρουσιάζουν μία πρώτη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το σημείο αυτό, του πανέμορφου χωριού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 999.580 ευρώ και το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στην συνέχεια πέρασε στο νέο ΕΣΠΑ, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει πλέον παράδοση στο τέλος του 2019.

Η μελέτη περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή τής κεντρικής πλατείας και ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του οικισμού, από την είσοδο του χωριού μέχρι το σημείο συνάντησης με την κλιμακωτή οδό προς τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, το οδικό τμήμα που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο και καταλήγει στην εκκλησία και από το σύμπλεγμα των παραδοσιακών πάνω βρυσών στις κάτω βρύσες, με ανάδειξη του μονοπατιού που οδηγεί στο κέντρο. Επιπλέον, η μελέτη περιλαμβάνει και επισκευή του κτιρίου του κοινοτικού καταστήματος.

Σκοπός της ανάπλασης είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Πλάτανος, με αναπτυξιακή κατεύθυνση, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, μέσω βιώσιμης άνθισης, βελτίωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αύξηση της επιφάνειας πρασίνου, καθώς και εμπλουτισμό του υφιστάμενου. Ωστόσο, η παύση των εργασιών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκάλεσε τα αντίθετα αποτελέσματα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των 170 μόνιμων κατοίκων του χωριού, αλλά και των επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 500 κάθε καλοκαίρι.

Εκτιμάται παράδοση πριν το χρονοδιάγραμμα

Πλέον όμως οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, γεγονός που επιτρέπει σε συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας και κατοίκους να είναι αισιόδοξοι ότι το έργο θα παραδοθεί εγκαίρως. Όπως ενημέρωσε τo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, ΄΄εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο κεντρικός δρόμος τού οικισμού και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται πολύ όμορφο το σημείο. Οι εργασίες στην πλατεία έχουν προχωρήσει κατά το 1/3 και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δρόμου, θα δοθεί βαρύτητα στην πλατεία ώστε να τελειώσει και αυτή, ενώ υπολείπεται και ο ηλεκτροφωτισμός΄΄. ΄΄Είναι θετικό το γεγονός ότι εργάζονται καθημερινά 8-10 άτομα, ωστόσο το έργο έχει αρκετή δουλειά ακόμη. Εάν όμως οι εργασίες συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η πλατεία΄΄, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως υπολείπεται ακόμη η διαμόρφωση των μονοπατιών. ΄΄Το ένα ξεκινά από την πλατεία και φτάνει στις παραδοσιακές βρύσες, όπου έχει γίνει η υποδομή και το άλλο είναι προς τον ναό του Αγίου Ανδρέα΄΄, τόνισε ο πρόεδρος, καταλήγοντας: ΄΄Είναι ένα ακόμη καλοκαίρι που ο Πλάτανος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στερούμαστε την πλατεία, ωστόσο φαίνεται πως σύντομα και πολύ πριν το χρονοδιάγραμμα, η εικόνα του χωριού μας θα αλλάξει ριζικά. Είναι ένα έργο με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική που εκτιμούμε ότι θα δώσει ώθηση στον Πλάτανο΄΄.

Ηρακλής Ρούπας: ΄΄«Ανάσα» η άντληση πόρων από άλλες πηγές΄΄

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών βρέθηκε στον Πλάτανο και επισκέφθηκε το έργο, ο Γραμματέας Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Ρούπας, ο οποίος παρατήρησε πως στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η τοπική αυτοδιοίκηση, ως προς τα οικονομικά δεδομένα, η άντληση πόρων από άλλες πηγές για την εκτέλεση έργων αποτελεί σημαντική διέξοδο. ΄΄Το βλέπουμε σε σειρά από έργα που ολοκληρώνονται με ίδιους πόρους όπως η ολοκλήρωση του έργου του κολυμβητηρίου στο Αίγιο, καθώς και σε έργα η υλοποίηση των οποίων στηρίχθηκε σε ειδικά προγράμματα΄΄, επισήμανε ο κ. Ρούπας, τονίζοντας: ΄΄Το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» έδωσε λύσεις σε πολλούς δήμους και κοινότητες της χώρας που μπόρεσαν να προγραμματίσουν και να βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Ο Πλάτανος είναι από τις λίγες κοινότητες της Αχαΐας που έχουν ενταχθεί. Η συνάντηση με τον φίλο πρόεδρο Ανδρέα Ρεκούτη, μου έδωσε την ευκαιρία να ξεναγηθώ στο έργο ανάπλασης και να μάθω τον χρόνο ολοκλήρωσης. Σίγουρα, ένα σημαντικό έργο που θα δώσει ακόμα περισσότερο χρώμα σε αυτό το μαγευτικό μέρος΄΄.

Διαπίστωση του κ. Ρούπα είναι πως γενικά υπάρχει… περίσσευμα αναγκών και έλλειψη πόρων. ΄΄Όπως μου είπε πολύ χαρακτηριστικά πρόεδρος μία άλλης κοινότητας «ο «Καλλικράτης» ανέδειξε τους τοπικούς προέδρους για να δρουν σαν μαξιλάρι αιτημάτων προς τους αντιδημάρχους και τον δήμαρχο». Μόνον από αυτή την απλή προσέγγιση μπορεί να γίνει αντιληπτός ο καθημερινός αγώνας και η αγωνία των προέδρων των κοινοτήτων για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των συγχωριανών τους΄΄, πρόσθεσε ο Αχαιός Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr