background img
banner
banner

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά σε όλες τις παραλίες της Αιγιάλειας

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟ ΠΑΚΟΕ

Αναστάτωση προκάλεσαν τα αποτελέσματα ελέγχων που έδωσε στην δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, με βάση τα οποία, σε τρία σημεία σε παραλίες της Αιγιάλειας, τα νερά κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Η απάντηση έρχεται από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλο, γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων του επίσημου κρατικού φορέα, δηλαδή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σύμφωνα με την οποία, τα νερά σε όλες τις παραλίες της Αιγιάλειας, δεν είναι μόνο κατάλληλα για κολύμβηση, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας!

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος έδωσε στην δημοσιότητα τον πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, με τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε κάθε ακτή σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Αιγιάλειας, στις 25 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης και της ώρας που έγινε η λήψη. Αναλυτικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, ο κωδικός του σημείου, ενώ υπάρχει και ακριβής περιγραφή του σημείου που ελήφθησαν τα ύδατα. Όπως διαπιστώνει κανείς, τα αποτελέσματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είχε δημοσιοποιήσει λίγες ώρες πριν το ΠΑΚΟΕ, αφού, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, τα ύδατα στις ακτές της Αιγιάλειας είναι πολύ κάτω από το όριο ακαταλληλότητας και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των παραλιών με τα εξαιρετικής ποιότητας ύδατα.

Η απάντηση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης

Όπως επισημαίνει στο “protionline.gr” ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄τα επίσημα αποτελέσματα για τις ακτές μας είναι κάτι παραπάνω από θετικά, αφού αποδεικνύουν ότι όλες έχουν εξαιρετικής ποιότητας ύδατα. Θεωρούμε αβάσιμα τα όσα έδωσε στην δημοσιότητα το ΠΑΚΟΕ, μέσα από τα οποία καταδικάζονται αδίκως παραλίες του Δήμου μας ως ακατάλληλες΄΄. Επίσης, ένα άλλο θέμα που θίγει ο αντιδήμαρχος και αποτελεί του λόγου το αληθές, είναι οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για τις τρεις ακτές με γαλάζια σημαία Αλυκή, Διγελιώτικα, Πούντα και την υποψήφια του Ελαιώνα. Σε αυτές τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναρτούνται κάθε μήνα σε πίνακες… ΄΄Ας μην ξεχνάμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την Γαλάζια Σημαία είναι τα νερά να είναι εξαιρετικής ποιότητας τα τελευταία τρία χρόνια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Είναι δε χαρακτηριστική η περίπτωση της παραλίας της Πούντας για την οποία οι μετρήσεις και των τριών τελευταίων ετών αξιολογούν τα ύδατα ως εξαιρετικής ποιότητας και γι’ αυτό δίνεται και η Γαλάζια Σημαία. Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη΄΄, προσθέτει ο κ. Χριστόπουλος, συμπεραίνοντας: ΄΄Επομένως, άφοβα οι συμπολίτες μας μπορούν να καλυμπούν στα νερά του Δήμου μας…΄΄.

Σημειώνεται ότι η Πούντα ήταν μεταξύ των παραλιών που το ΠΑΚΟΕ έδινε ακαταλληλότητα, ωστόσο οι μετρήσεις δύο επίσημων φορέων, έρχονται να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς. Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται για την Πούντα αναλυτικά τα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σύμφωνα με την οποία η ακτή πληροί τα κριτήρια για την ποιότητα νερών κολύμβησης που απαιτεί το Πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες. Γίνεται δε γνωστό ότι οι μικροβιολογικές παράμετροι παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Το θαλασσινό νερό ελέγχεται το πολύ ανά 30 ημέρες. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε πότε γίνονται οι δειγματοληψίες και ποιες τιμές μικροβιολογικών παραμέτρων βρέθηκαν. Χαμηλός αριθμός μικροβιολογικών παραμέτρων δείχνει ότι η ακτή έχει πολύ καθαρά νερά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr