background img
banner
banner

Παραδοσιακό καφενείο ή χώρος παροχής πληροφοριών;

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΓΟΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η ώρα της αξιοποίησης του… σήματος κατατεθέν της πόλης του Αιγίου, του Πύργου των Υψηλών Αλωνίων που εδώ και χρόνια παραμένει κλειστός, φαίνεται πως έφτασε. Μετά και τον δεύτερο διαγωνισμό που απέβη άγονος ελλείψει ενδιαφέροντος, ο δήμος προσανατολίζεται στην διενέργεια και τρίτου διαγωνισμού με διαφορετικούς όμως όρους. Η σκέψη πάντως για αλλαγή χρήσης και δημιουργία Info -χώρου εξακολουθεί να υπάρχει, με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων και να προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ευρύτερα…

Από την αποχώρηση του τελευταίου επαγγελματία που εκμεταλλεύτηκε τον επιβλητικό Πύργο ως αναψυκτήριο – κυλικείο, έχουν περάσει αρκετά χρόνια, ενώ εν τω μεταξύ δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση. Επιπλέον, κατά πολλούς ο Πύργος παραμένει υποβαθμισμένος, αφού δεν έχει καν τον απαιτούμενο φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο του. Ο πρώτος διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από την πλευρά του δήμου για την μίσθωσή του ως παραδοσιακού καφενείου – αναψυκτηρίου, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αποτέλεσμα, ωστόσο ένα χρόνο μετά, ο επιχειρηματίας που είχε μισθώσει το ακίνητο για 720€ τον μήνα, αποχώρισε.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση φαίνεται πως έχουν να κάνουν με την λειτουργικότητα, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αναψυκτήριο, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον ανάπτυξη. Έτσι, τον Ιούλιο του 2016 υπεγράφη η λύση του συμφωνητικού μεταξύ του επιχειρηματία και του δήμου και ο εμβληματικός πύργος παρέμεινε κλειστός.

Προς νέα δημοπρασία αλλά με άλλο κατώτατο μίσθωμα

Στην συνέχεια, από πλευράς δήμου έγιναν κάποιες παρεμβάσεις «καλλωπισμού» του χώρου, εν όψει και της νέας πλειοδοτικής δημοπρασία προκειμένου να βρεθεί μισθωτής. Μεσολάβησαν δύο δημοπρασίες με το κατώτατο όριο μίσθωσης 720 ευρώ, δεδομένου ότι βάσει της νομοθεσίας αυτό προσδιορίζεται με το τελευταίο μίσθωμα. Σημειώνεται όμως ότι στην τρίτη δημοπρασία, ο νόμος ορίζει πως το κατώτατο μίσθωμα αναδιαμορφώνεται κάτι που θα προσδιοριστεί από την Εκτιμητική Επιτροπή του δήμου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ως κατώτατο οριστεί ένα μίσθωμα της τάξης των 400 ή 300 ευρώ και προσέλθει ένας ενδιαφερόμενος, τότε κατακυρώνεται με αυτά τα χρήματα. Σε περίπτωση όμως που προσέλθουν περισσότεροι του ενός, τότε ακολουθείται η διαδικασία της δημοπρασίας και δίνεται προς μίσθωση σε αυτόν που θα προσφέρει τα περισσότερα.

Πάντως ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ανέφερε ότι σε περίπτωση δημοπρασίας η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 200 €. Βεβαίως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να επενδύσει στον Πύργο ώστε να εκσυγχρονίσει τον εσωτερικό χώρο αλλά και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα με τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες κ.ο.κ.

Ακόμη και σήμερα πάντως, ο Πύργος, που κτίστηκε το 1900 λειτουργώντας αρχικά ως μετεωρολογικός σταθμός, ασκεί την δική του γοητεία, αφού, πλαισιωμένος από φοίνικες και μέσα στο φόντο των άλλων δένδρων και των λουλουδιών, δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά στην πόλη, ενώ απέχει μόλις λίγα μέτρα από το μοναδικό… μπαλκόνι του Κορινθιακού. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα μικρού δείγματος (κατ’ ουσίαν μονώροφου) κτιρίου νεογοτθικού- νεομεσαιωνικού ρυθμού. Διαθέτει πολλές νεογοτθικής γραμμής – διακόσμησης πόρτες με τζάμια στο ισόγειο. Ο πυργίσκος στενεύει ελαφρά προς τα πάνω και έχει κοψίματα στις γωνίες και στενά νεογοτθικά παράθυρα και περίτεχνες καστροειδείς απολήξεις και σχετικές διακοσμήσεις περιμετρικά των επίπεδων στεγών. Είναι συνολικού εμβαδού 133,43τ.μ. και περιλαμβάνει τους εξής χώρους: Ισόγειο με μια τουαλέτα για Α.Μ.Ε.Α. και εσωτερική σκάλα που οδηγεί προς τον όροφο (πυργίσκο), υπόγειο με τουαλέτες, πεζοδρόμιο γύρω από το Κυλικείο και τμήμα της πλατείας, δυτικά αυτής και βόρεια και μέχρι μήκους ανάπτυξης 15 μέτρων και συνολικού εμβαδού 750 τ.μ. Διαθέτει υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και λοιπούς βοηθητικούς χώρους (κουζίνα κ.λπ.).

Ένας πολυχώρος που θα… φωτίσει την περιοχή

Βεβαίως, η άποψη ότι το εμβληματικό αυτό κτίριο του Αιγίου πρέπει να λειτουργήσει ως χώρος παροχής πληροφοριών προς επισκέπτες της Αιγιάλειας, εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ κατατίθεται και δημόσια από ανθρώπους του χώρου. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αιγιαλείας αλλά και του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, που ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με προσωπικό ανταγωνισμό όπως αναφέρθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Θεοδωρακόπουλο. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, ΄΄τα Ψηλά Αλώνια δεν υστερούν σε καφέ, αφού ήδη διαθέτουν έξι καταστήματα κλειστά γύρω από την πλατεία. Αυτό που μας λείπει δεν είναι ένα καφέ ακόμη, αλλά ένας οργανωμένος πολυχώρος παροχής πληροφοριών που να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Που να τον κατατοπίζει κάθε ώρα και στιγμή μέσω ανθρώπων του για το τι μπορεί να επισκεφθεί και πώς, να του παραθέτει πληροφορίες, να τον ενημερώνει για δρώμενα και εκδηλώσεις, χειμώνα – καλοκαίρι. Αυτό είναι που λείπει από την περιοχή μας΄΄.

Επίσης, ο κ. Βαρδάκης ανέφερε πως ο Πύργος παράλληλα με κέντρο παροχής πληροφοριών, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως χώρος διοργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων ζωγραφικής, βιβλίου, υπαίθριας προβολής ταινιών, μουσικών βραδιών με ύφος που ταιριάζει στην ιστορία του. ΄΄Ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργεί και για πληροφορίες διαθέτοντας και το ανάλογο υλικό αλλά και για την διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ και τα δύο θα μπορούσαν να συνδυάζονται, αποτελώντας πόλο έλξης και ντόπιους και επισκέπτες΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ΄΄Κατά καιρούς, μου εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να εκθέσουν πράγματα και δραστηριότητες, άνθρωποι ευχάριστα δημιουργικοί για τους οποίους τα Υψηλά Αλώνια αποτελούν πεδίο έμπνευσης. Τι καλύτερο λοιπόν από το να μπορούσε να τους διατεθεί ο Πύργος και ο περιβάλλων χώρος του για να δώσουν «φως» στην περιοχή΄΄

Έκθεση με την εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών

Στον δήμο πάντως, γενικότερα στοχεύουν στην ανάπτυξη των Υψηλών Αλωνίων, μέσα και από κάποιες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν, με στόχο την ομοιομορφία και αρμονία των κατασκευών. Σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια τους αναμένεται να αποτελέσουν οι 15 εργασίες των φοιτητών τού Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις φρέσκες ιδέες τους, δημιούργησαν προτάσεις για την αστική ανάπλαση των Υψηλών Αλωνίων, που, εάν υιοθετηθούν, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα τής ιστορικής πλατείας και των κτιρίων γύρω από αυτή!

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Αιγιαλείας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδας Καράμπελας, μεταβίβασε τις σκέψεις και εξέφρασε τους προβληματισμούς τής δημοτικής αρχής αλλά και τις πολεοδομικές και νομοθετικές δεσμεύσεις που επηρεάζουν την οποιαδήποτε παρέμβαση στην συγκεκριμένη πλατεία, στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννη Αίσωπο, ο οποίος με τη σειρά του βρήκε ως ενδιαφέρον το πεδίο των Υψηλών Αλωνίων για μία ουσιαστική εργασία από τους φοιτητές τού Τμήματος. Η εργασία έχει παραδοθεί ήδη στον δήμο και όπως έγινε γνωστό στo “protionline.gr” από το κ. Χριστόπουλο, τον Σεπτέμβριο πρόκειται να παρουσιαστεί σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο αρχοντικό «Παναγιωτόπουλου», ενώ κατόπιν αυτής θα εξεταστούν για το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr