background img
banner
banner

Τρέχουν να προλάβουν την χρηματοδότηση

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΕΙΡΑ

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασε την Παρασκευή στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για προγραμματική σύμβαση μεταξύ της 3ης και 4ης Διαχειριστικής Ενότητας με τον Δήμο, προκειμένου ο δεύτερος έχοντας την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια, να γίνει φορέας υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το βάρος της εισήγησης στο Δ.Σ Αιγιάλειας σήκωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που πρέπει να ψηφιστεί η προγραμματική σύμβαση και τις ασφυκτικές προθεσμίες που τρέχουν για διεκδίκηση κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Μόλις την περασμένη Τετάρτη βγήκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΕΠΕΡΑΑ και θα πρέπει μέχρι την Τρίτη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να έχει καταθέσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής Αποβλήτων και την μετατροπή του ΧΥΤΑ της Αιγείρας σε ΧΥΤΥ.

16 εκ. Ευρώ θέλει η Δημοτική Αρχή

Θυμίζουμε ότι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων είχε εγκριθεί πριν ένα χρόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά τώρα φαίνεται πως η κυβέρνηση βρήκε τα χρήματα με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να τρέχει για να υποβάλει το τεχνικό δελτίο πριν προλάβουν άλλοι Δήμοι να πάρουν σειρά στη χρηματοδότηση.

Ωστόσο στη πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχουν 10 εκ. Ευρώ που θα στοιχίσει το εργοστάσιο, 6 εκ. Ευρώ που θα είναι ο προϋπολογισμός σύμφωνα με το σχέδιο για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Αιγείρα και περίπου 500.000 Ευρώ για τον τεχνικό σύμβουλο που θα χρειαστεί για όλη την προσπάθεια. Λείπουν δηλαδή το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που θα γινόταν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο στον ΧΥΤΑ της Παπανικολού, καθώς και τα «Πράσινα Σημεία», δηλαδή χώροι εντός του αστικού ιστού που θα γινόταν η εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Χωρίς «Πράσινα Σημεία» και ΚΔΑΥ

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, σε ερώτηση του επικεφαλής της «ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων», Κώστα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέκρινε την Δημοτική Αρχή ότι έχει μόνο στο νου της μόνο το Εργοστάσιο, τα «Πράσινα Σημεία» πρέπει να βρίσκονται σε ιδιόκτητους χώρους του Δήμου, και αυτοί δεν υπάρχουν. Επίσης 150 τ.μ. οικόπεδο για να λειτουργήσει ως «Πράσινο Σημείο», θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 40.000 Ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό.

Όσο για την Παπανικολού, όσο αυτή είναι μπλεγμένη με τα πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά και την οριστική διευθέτηση των συνεπειών της διακοπής των εργασιών του έργου, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η αντιπολίτευση υπέδειξε για άλλη μια φορά την Παπανικολού ως το καταλληλότερο χώρο να γίνει το Εργοστάσιο Αποβλήτων, και όχι ο χώρος του ΣΜΑ στην Τέμενη.

Ο Δήμαρχος απάντησε πως θα ήθελε και αυτός την Παπανικολού αλλά δεν γίνεται , ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις», Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, μίλησε για ταφόπλακα στα δύο ποτάμια, τον Μεγανίτη με τον Βιολογικό και τον Σελινούντα με το Εργοστάσιο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr