background img
banner
banner

Σοβαρές ζημιές από την χαλαζόπτωση

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΛΙΕΣ –ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσαν τα προχθεσινά έντονα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα, με την χαλαζόπτωση να καταστρέφει στο πέρασμά της, σταφίδες, ελιές και αμπέλια, κυρίως στην Δυτική Αιγιάλεια. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους παραγωγούς στα κτήματά τους να… μετρούν πληγές. Η σχετική αναγγελία έγινε χθες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ωστόσο το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα αποτιμηθεί τις επόμενες ημέρες…

Ερωτηθείς από το “protionline.gr” ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος αναφορικά με το μέγεθος της ζημιάς, επισήμανε πως, με βάση την εικόνα που μετέφεραν στην Π.Ε.Σ. τα μέλη της, αλλά και όπως διαπίστωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ένωσης σε αυτοψίες, η χαλαζόπτωση φαίνεται πως έπληξε περισσότερο καλλιέργειες στην Δ.Ε. Συμπολιτείας, ένα τμήμα του Ερινεού και κοινότητες του Αιγίου, ενώ στην Δ.Ε. Διακοπτού υπήρξαν περισσότερα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία. ΄΄Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έχουμε ζημιές σε ελιές, σταφίδες και αμπέλια. Το φαινόμενο ήταν κατά τόπους και αυτό συμβαίνει με το χαλάζι. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση εάν η παραγωγή σε ένα κτήμα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και σε άλλο σε 50 μέτρα απόσταση έμεινε άθικτη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε από τώρα να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής. Η χαλαζόπτωση της Κυριακής πέρασε από συγκεκριμένα σημεία, όμως απ’ όπου πέρασε προξένησε σοβαρές ζημιές΄΄, επισήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι χθες, στην συνέλευση των μετόχων της Π.Ε.Σ. και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών συζητήθηκε το πρόβλημα και έγινε ενημέρωση, ενώ οι άνθρωποι της Ένωσης εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα μέλη τους. Χωρίς, ωστόσο, να χάσουν χρόνο απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για το πρόβλημα και μέχρι αύριο Τετάρτη οπότε και θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εποπτών, θα υπάρχει σαφής εικόνα ώστε να τους παρουσιαστεί το μέγεθος του προβλήματος. ΄΄Βρισκόμαστε εν αναμονή ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών, έγινε η αναγγελία και περιμένουμε να δούμε πώς θα γίνει η εξατομίκευση για να αρχίσουν οι πληγέντες παραγωγοί την υποβολή των αιτήσεων΄΄, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης, επισημαίνοντας ακόμη πως είναι πιθανό ακόμη να μην είναι εμφανές το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς στις καλλιέργειες και προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση η Π.Ε.Σ. θα βρίσκεται σε επικοινωνία με ΕΛΓΑ και Περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή. Όπως αναφέρει, ΄΄το Δ.Σ. του συλλόγου θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο (σήμερα Τρίτη) το μεσημέρι, με θέμα τις καταστροφές, ενώ ήδη περνάει από το πρωί από διάφορα χωριά και μιλάει με παραγωγούς προκειμένου να έχει εικόνα από το μέγεθος των ζημιών σε όλη την Αιγιάλεια, ώστε να μεταβεί στον ΕΛΓΑ για να γίνει άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr