background img
banner
banner

Προς εκλογές στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Αχαΐας

ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ  – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σε φάση προεκλογικής προετοιμασίας εισέρχεται πλέον το Επιμελητήριο Αχαΐας με τη διεξαγωγή των εκλογών να τοποθετείται χρονικά τον Δεκέμβριο, μετά την ψήφιση προ ημερών της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να διεξαχθούν οι εκλογές στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου, η οποία, εκτός απροόπτου, θα εισακουστεί. Ήδη, πάντως, από την στιγμή που προσδιορίστηκε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, υποψήφιοι ξεκινούν και… το τρέξιμο για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων που θα δώσουν την «μάχη».

Οι διεργασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, ιδίως δε μετά την συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας την προηγούμενη Δευτέρα, εκεί όπου έγινε ενημέρωση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, έχουν αρχίσει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα ανακατευθεί η… τράπουλα των υποψηφίων, εάν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα καθώς και πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια. Όπως και να έχει, οι επιμελητηριακές εκλογές παρουσιάζουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο τώρα όπου οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις του φορέα έχουν τεράστια βαρύτητα, λόγω των τεράστιων προβλημάτων του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου.

Η Αιγιάλεια στην πρώτη γραμμή – Καθοριστικός ο ρόλος της Π.Α.Ε.Κ. την εξαετία

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2011, είχαν κατέλθει έξι συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος με εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου από πέντε. Συγκεκριμένα, η Ανανεωτική Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία του προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέκα είχε εκλέξει 12 άτομα στο 31μελές Δ.Σ., η Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση του Αρίστου Τηλιγάδη είχε εκλέξει 7, η Επιμελητηριακή Ανάπτυξη Αχαΐας του Τρύφωνα Φωτόπουλου 6, η Ενωτική Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αχαΐας του Γιώργου Ρώρου 3 και η Νέα Επιμελητηριακή Δύναμη του Αμβρόσιου Μεντζελόπουλου 3. Εκτός τότε από την ξεκάθαρη νίκη του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, μεγάλη επιτυχία είχε καταφέρει και η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση που είχε εκλεγεί δεύτερη δύναμη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της Διοικούσας Επιτροπής. Έτσι, για πρώτη φορά στην πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή η Αιγιάλεια είχε διπλή εκπροσώπηση, αφού α΄ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αρίστος Τηλιγάδης και οικονομικός επόπτης ο Κώστας Αναστασόπουλος.

Επίσης, ο ρόλος των Αιγιαλέων στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου καθώς και στην Διοικούσα Επιτροπή είναι πολύ σημαντικός, φέρνοντας την Αιγιάλεια στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ανακτώντας πολλές φορές το… χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών, όταν η περιοχή περνούσε σε… δεύτερη και τρίτη μοίρα. Μιλώντας στo “protionline.gr”, ο κ. Τηλιγάδης αναφέρθηκε στην δυναμική δράση του συνδυασμού του στα τεκταινόμενα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις στήριξε την Αιγιάλεια και συνέδραμε οικονομικώς σε εκδηλώσεις είτε του δήμου είτε όχι καθώς και άλλες δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και προβολή του τόπου, προς όφελος του επιχειρηματικού, επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου.

Όπως επισημαίνει στo “protionline.gr” ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., ΄΄όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες, καταθέσαμε προτάσεις και είμαστε παρεμβατικοί για τα σοβαρά θέματα που επιχειρηματία, ενώ συνεργαστήκαμε άψογα με τον πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα και τα υπόλοιπα μέλη του φορέα για τα σοβαρά ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας΄΄. ΄΄Η Π.Α.Ε.Κ. θα είναι και πάλι παρούσα στα επιμελητηριακά πράγματα, ζητώντας την στήριξη του Αιγιαλέα επαγγελματία, εμπόρου και επιχειρηματία, συνεχίζοντας την δράση της΄΄, πρόσθεσε ακόμη, τονίζοντας πως αν όλοι οι Αιγιαλείς εκτιμήσουν ό,τι έγινε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο Αχαΐας, τότε σίγουρα θα… μπουν στο τρένο της Π.Α.Ε.Κ. και στις επερχόμενες εκλογές…

Εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η δράση των ανθρώπων της Π.Α.Ε.Κ. αναγνωρίζεται και από πατρινούς κύκλους του Επιμελητηρίου που ήδη έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον να συμπορευθούν μαζί της αλλά και να ενταχθούν στις τάξεις της! Οι επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές το τελευταίο διάστημα συζητούνται έντονα στην Πάτρα, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για συνεργασίες…

Αντιπροσωπευτικότητα και λειτουργικότητα προωθούνται με τις αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εν όψει εκλογών, ο κ. Τηλιγάδης έκανε γνωστό πως έχει οριστεί η εκλογική επιτροπή η οποία θα συμπληρωθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Εμπορικού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όσο για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, θα γίνουν και πάλι με το σύστημα της απλής αναλογικής, και ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. θα παραμείνει 31. Ο αριθμός των αιρετών μελών του οργάνου συναρτάται με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του επιμελητηρίου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αντιπροσωπευτικότητας και της λειτουργικότητας του διοικητικού συμβουλίου.

Αντιθέτως διαφοροποιείται η σύνθεση της διοικητική επιτροπής που θα προκύψει και θα είναι 7μελης αντί να είναι 5μελης, ενώ προβλέπεται θέση Γ’ αντιπροέδρου. Μάλιστα, οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επιπλέον, ρυθμίζεται το δικαίωμα ψήφου των μελών του επιμελητηρίου και ορίζονται οι προϋποθέσεις κατάρτισης του ψηφοδελτίου. Η υποχρέωση συμπερίληψης ενός τουλάχιστον υποψηφίου από κάθε τμήμα του Επιμελητηρίου αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και στη σύνθεση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου παραγωγικού προτύπου το οποίο θα χαρακτηρίζει το σύνολο των αλυσίδων αξίας της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η εισαγωγή ποσόστωσης φύλου στα ψηφοδέλτια, ίσης με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού του διοικητικού συμβουλίου, επιδιώκει την ενίσχυση της εκπροσώπησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον θεσμό.

Ακόμη, ρυθμίζεται η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη και καθορίζεται η διαδικασία εκλογής του προέδρου του επιμελητηρίου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών. Μεγάλη αλλαγή επίσης θεωρείται η εκλογή Β΄ Αντιπροέδρου στην Διοικητική Επιτροπή από την δεύτερη παράταξη σε ψήφους εφόσον αυτή λάβει το 25% στις εκλογές, πράγμα που θα σημάνει περισσότερη… αντιπολίτευση. Ακόμη, ο πρόεδρος θα αναδεικνύεται από το «50% συν ένα» αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονται αλλά αποφασίσει το Δ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία κι αν και πάλι δεν βγει αποτέλεσμα θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή προέδρου με σχετική πλειοψηφία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην σημαίνουν πολλά για τους μη… μυημένους αλλά για όσους γνωρίζουν, όλα αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, με κορυφαίο στοιχείο την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην διοίκηση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr