background img
banner
banner

Επισκέψεις σε κτήματα, αλώνια, λινά και αμπέλια στο Γρηγόρι

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου οι προγραμματισμένες επισκέψεις- ξεναγήσεις σε κτήματα, αλώνια, λινά και αμπέλια της περιοχής του χωριού Γρηγόρι Αιγίου, όπου αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρύγος.

Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. του Δήμου Αιγιαλείας, στο πλαίσιο των Οινοξενείων 2017 και από το Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι Αιγίου «ο Άγιος Γρηγόριος» στο πλαίσιο του 22ουΦεστιβάλ Σταφίδας 2017, με την υποστήριξη της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.).

Οι επισκέπτες ξεκίνησαν με το λεωφορείο την Κυριακή στις 9π.μ. από την Τρίγωνη Πλατεία Αίγιου για το Γρηγόρι. Στην πλατεία του χωριού είχαν φτάσει και αρκετοί επιπλέον επισκέπτες με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους. Όλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, δίπλα στην Εκκλησία του χωριού, όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν και αρκετοί επισκέπτες, προσφέρθηκαν σε όλους φανουρόπιτες που είχαν διαβαστεί στη Θεία Λειτουργία λόγω της εορτής του Αγίου Φανουρίου.

Στη συνέχεια όλοι οι επισκέπτες, μετέβησαν με το λεωφορείο και με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, συνοδευόμενοι από τον γεωπόνο της ΠΕΣ Αντώνη Κουβέλα, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γρηγόρι Χρυσανθόπουλο Ι. Ανδρέα, τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γρηγόρι, αρχικά στην τοποθεσία Καρατζά-Προσκυνητάρι της περιοχής Γρηγόρι στο κτήμα του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου του Νικολάου, όπου παρακολούθησαν από κοντά πώς γίνεται ο τρύγος, πώς γίνεται η μεταφορά της χλωρής σταφίδας στα αλώνια για άπλωμα και αποξήρανση. Παρακολούθησαν τον τρύγο και σε άλλες εργατιές και στη συνέχεια πήγαν στα αλώνια του Χρήστου Μοιραλιώτη στην θέση Εκλησούλα. Εκεί παρακολούθησαν τον τρόπο που γίνεται το άπλωμα της σταφίδας στα αλώνια, αλλά και ενημερώθηκαν για παλαιότερους τρόπους αποξήρανσης σε ισκιάδες και σετζιβιέρες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους το γεγονός ότι παλαιότερα το άπλωμα, αλλά και στη συνέχεια το γύρισμα της σταφίδας, γινόταν με το χέρι μία- μία σταφίδα για εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας.

Γνώρισαν τον τρύγο, την αποξήρανση της σταφίδας και τους αμπελώνες

Είδαν τα λινά, τις αγροικίες, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό της καλλιέργειας, του τρύγου και αποξήρανσης της σταφίδας όπως: σκαπτικές, θειαφιστικέ ςκαι ραντιστικές μηχανές, τζιβιέρες, πανιά προστασίας από τη βροχή, μηχανές καθορισμούτης ξηρής σταφίδας «μάκινα» ,κοφίνια, εργαλεία κ.ά. Καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων ο γεωπόνος της ΠΕΣ έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες και απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις των επισκεπτών. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε αμπελώνα, επίσης του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου του Νικολάου, αμπέλι με ποικιλία Ροδίτη, όπου έγινε η σχετική ενημέρωση για τα αμπέλια και το κρασί.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, στην πλατεία του χωριού, με την καταπληκτική – μοναδική θέα στο Αίγιο και τον Κορινθιακό, στον ίσκιο του πλάτανου, ακολούθησε, εκ μέρους του Συλλόγου Γρηγόρι, ένα κέρασμα σε όλους με σταφιδοκούλουρα, καφέ κ.ά. κατά τη διάρκεια του οποίου, επίσης ο γεωπόνος της ΠΕΣ, ενημέρωσε για τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Κορινθιακής σταφίδας, τη διατροφική της αξία, την θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και γενικά για την σταφιδοκαλλιέργεια, για την πανελλήνια παραγωγή της σταφίδας, την εξαγωγή, και την εν γένει δραστηριότητα της ΠΕΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συγκεκριμένες ξεναγήσεις συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορα μέρη, όχι μόνο από το Αίγιο, Τεμένη, Νικολαίικα, Σελιανίτικα άλλα και από την Αθήνα ,Κηφισιά, Πειραιά, Καστέλα, Πάτρα και αλλού.

Όλοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τον τρύγο και τον τρόπο αποξήρανσης της σταφίδας αλλά και τους αμπελώνες για το κρασί. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γρηγόρι ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες για την συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους, ευχαρίστησε την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Δήμου Αιγιαλείας και την ΠΕΣ για την συμβολή τους στην υλοποίηση μιας ιδέας από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και τον Αντώνιο Κουβέλα για την επιστημονική ενημέρωση των επισκεπτών. Οι διοργανωτές δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία βιντεοσκοπήθηκε, και η επιτυχία της οποίας είναι προϋπόθεση για βέβαιη επανάληψή της του χρόνου, εμπλουτισμένη και με επιπλέον στοιχεία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr