background img
banner
banner

Το Διακοπτό τιμά και θυμάται τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο!

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το Διακοπτό θυμάται με αγάπη και τιμά το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη γέννηση του (1912-2017). Με τίτλο «Ο δικός μας Διονύσης», το ερχόμενο Σάββατο 12 Αυγούστου,  στις 21:30, οι διοργανωτές θα προσφέρουν στο κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση, μια όμορφη μουσικοθεατρική – κινηματογραφική παράσταση, στην παραλία Αγίου Νικολάου, που σκηνοθετεί ο πολυβραβευμένος Παναγιώτης Φαφούτης, με τη συνδρομή του σκηνοθέτη – ηθοποιού Μιλτιάδη Νίκα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Αιγιαλείας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και συνδιοργανώνεται από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., την Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιαλείας και την Δημοτική Κοινότητα Διακοπτού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Σημειώνεται ότι κάθε πενταετία, διοργανώνεται στην γενέτειρα του σπουδαίου ηθοποιού, μία σημαντική εκδήλωση προς τιμήν του, με στόχο την σύνδεση του σπουδαίου ονόματός του με τον τόπο του ακόμη και σήμερα που δεν βρίσκεται στην ζωή. Με τον τόπο που αγάπησε και που δεν έπαψε να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία.

Την φετινή εκδήλωση εμπνεύστηκε και επιμελείται το μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η Διακοπτίτισσα Μαρία Παπαγεωργίου και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου στο Διακοπτό. Τα τραγούδια από τις ταινίες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου ερμηνεύουν μοναδικά ο Παναγιώτης Πετράκης και η Εύα Σιαμαντά, που μοιράζονται τη σκηνή με τους εξαίρετους μουσικούς τους υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου μαέστρου Κωνσταντίνου Παγιάτη. Ο Παναγιώτης Πετράκης, εξαιρετικός ηθοποιός και ερμηνευτής, είναι απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Βεάκη, μαθητής του διεθνούς φήμης βαρύτονου Κώστα Πασχάλη, στη μελέτη τραγουδιού και απόφοιτος της Σχολής μιούζικαλ «Foulbright» της Νέας Υόρκης, ενώ η Εύα Σιαμαντά με τη γεμάτη ψυχή φωνή της, είναι τα τελευταία χρόνια μόνιμη συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα.

Η Θεατρική Ομάδα Διακοπτού συμμετέχει στο αφιέρωμα με ένα δρώμενο έκπληξη, που ετοίμασε ο Παναγιώτης Φαφούτης και η Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Νάσση, θα χαρίσει ένα μουσικό καληνύχτισμα στο «Νιόνιο» από το Διακοφτό, για να φτάσει εκεί ψηλά στ’ αστέρια που βρίσκεται. Μια τρυφερή παράσταση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση, όπου η θεατρική σκηνή θα «συνομιλεί» με την οθόνη και την μουσική και θα χαρίσει στο κοινό μια ξεχωριστή βραδιά, έτσι όπως αξίζει στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο από τον τόπο που γεννήθηκε και που τόσο πολύ αγάπησε.

 

Ποιος ήταν ο Νιόνιος από το Διακοφτό…

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννιέται στις 12 Ιουλίου 1912 στο Διακοπτό Αχαΐας, που το έλεγε όπως ξέρουμε με καμάρι τόσο πάνω όσο και κάτω από το θεατρικό σανίδι. Παρά το γεγονός ότι αγάπησε την ηθοποιία από παιδί και ήξερε τι δρόμο θα ακολουθούσε στη ζωή, οι σφοδρές αντιδράσεις της οικογένειάς του στην προοπτική ο γιόκας τους να γίνει θεατρίνος, θα καθυστερήσουν πολύ την έναρξη της καριέρας του.

Στο Γυμνάσιο Αρρένων Αιγίου όπου φοίτησε, ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι και από τα «μπράβο» που μάζεψε κατάλαβε λέει ότι έχει ταλέντο στην ηθοποιία. Στήνει με τους φίλους του τις πρώτες ερασιτεχνικές παραστάσεις («Γκόλφω», «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας»), σκηνοθετεί, εκπαιδεύει θεατρικά τους συγχωριανούς του και σκαρώνει και τα ντεκόρ, αλλά οι γονείς του δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Από το 1929, όταν τελείωσε το σχολείο προσπαθούσε να πείσει την πολυμελή φαμίλια (είχε άλλα επτά αδέλφια) να του δώσουν το πράσινο φως να πάει στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Το πεισματικό «όχι» τους τον αναγκάζει να μεταχειριστεί ένα τέχνασμα: λέει ψέματα ότι θα σπουδάσει στο ιεροδιδασκαλείο της Αθήνας! Στην πρωτεύουσα βρέθηκε το 1936, αν και κόπηκε από τις εισαγωγικές εξετάσεις του Βασιλικού Θεάτρου (το τότε Εθνικό Θέατρο), με πρόσχημα την βαριά προφορά του. Απτόητος, ξαναδίνει εξετάσεις την επόμενη χρονιά και αποφοιτεί τελικά από τη φημισμένη δραματική σχολή μας το 1938 με άριστα. Και εδώ αρχίζει η πρώτη πλάκα της ζωής του: Όταν ο δάσκαλός του, ο σπουδαίος Αιμίλιος Βεάκης, στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους γονείς του «δι’ επιτυχία υιού σας», όλοι νόμισαν ότι ο Βεάκης ήταν ο διευθυντής του ιεροδιδασκαλείου! Παρά το άριστα και τους πρώτους μεγάλους ρόλους του στο θέατρο, οι γονείς και οι οικείοι του τον αντιμετώπιζαν για χρόνια με απαξιωτικό τρόπο…

Η οικία του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στο Διακοπτό

Ο πόλεμος τον έφερε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Αλβανία. Πολύ αργότερα, όταν ο πόλεμος ήταν πια μια μακρινή ανάμνηση, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμηση στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρρα; Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες». Ο Παπαγιανόπουλος βγήκε τελικά ζωντανός από την πρώτη γραμμή του μετώπου και μετά τη συνθηκολόγηση, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διακοπτό, με το μόνο διαθέσιμο μέσο: τα πόδια του… Κατόπιν επέστρεψε στην αγκαλιά του κατοχικού Εθνικού και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, για να ακολουθήσει μία λαμπρή πορεία για δεκαετίες, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και λιγότερο στην τηλεόραση.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, πέρα από μεγάλος ηθοποιός, ήταν και μεγάλος άνθρωπος, βοηθώντας σε κάθε ευκαιρία συνανθρώπους και συναδέλφους του και κάνοντας αμέτρητες αγαθοεργίες, αν και πάντα κρατούσε την καλοσύνη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον «Νιόνιο». Παρά την τεράστια επιτυχία του, δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρά του, επισκεπτόμενος τακτικά το πατρικό του, ενώ έφτιαξε και το δικό του σπίτι, έτσι ακριβώς όπως το ήθελε. Ο ίδιος δεν απέκτησε δικά του παιδιά, είχε όμως μεγάλη αδυναμία στα ανίψια του, παιδιά των αδελφών του που και σήμερα τον θυμούνται με αγάπη και υπερηφάνεια. Όπως άλλωστε, όλη η Αιγιάλεια…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr