background img
banner
banner

Τραγική η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, κάνοντας μάλιστα, ειδική αναφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Αίγιο.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας, κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. ΄΄Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ΄΄, τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ΄΄μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας΄΄. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ΄΄στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν΄΄…

Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμους δεν έχει παιδίατρος, σημειώνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.

Ελλείψεις σε Αίγιο, Καλάβρυτα, Κλειτορία

Ενδεικτικά, αναφέροντας τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τονίζεται ότι στο Αίγιο όπου δεν υπάρχει καρδιολόγος και μικροβιολογικό εργαστήριο.

Επιπλέον, ειδική αναφορά κάνει και για το Γ.Ν. – Κ.Υ. Καλαβρύτων, λέγοντας: ΄΄Εφημερεύει με έναν ειδικευμένο ιατρό και έναν ειδικευόμενο και μια νοσηλεύτρια. Δεν έχει ορθοπεδικό, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαιτέρως την ιδιομορφία της περιοχής (45 χωριά που φιλοξενούν πάρα πολλούς κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αδειών-διακοπών κ.λπ. ιδιαιτερότητες, συχνοί πάγοι και χιόνια τον χειμώνα). Δεν έχουν αντιδραστήρια για να κάνουν εξετάσεις. Ούτε τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος κ.λπ. Το ασθενοφόρο με τους δύο οδηγούς δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, ανάγκες που καλύπτονται από την Κλειτορία (εάν έχει) ειδάλλως από Αίγιο και Πάτρα. Όταν χρειαστεί στα Καλάβρυτα η θα κληθεί είτε το μοναδικό της Κλειτορίας (φεύγοντας θα αφήσει αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή ακάλυπτη) το οποίο θα φθάσει για την παραλαβή του περιστατικού μετά από 1 ώρα. Το ίδιο εάν κληθεί από την Ακράτα΄΄.

Τέλος, για το Κ.Υ Κλειτορίας, αναφέρει: ΄΄Λειτουργεί με έναν γενικό ιατρό. Μια νοσηλεύτρια και μία Μαία που καλύπτουν μόνον την Απογευματινή και την Νυκτερινή βάρδια. Το Πρωί είναι μόνον ο Γιατρός με τον Θυρωρό που κάνει όλες τις δουλειές. Οι 4 οδηγοί μαζί με τούς 2 των Καλαβρύτων, που τούς οφείλονται οι άδειες του 2016 και αρκετά ρεπό και στον πιο πρόθυμο απ’ όλους οφείλονται 219 ρεπό, βγάζουν κοινό πρόγραμμα που δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες. Για τις ακάλυπτες ζητούν βοήθεια από Αίγιο ακόμη και από Πάτρα, βοήθεια που για να φθάσει στα χωριά τις Κλειτορίας χρειάζεται πάνω από 2 ώρες αναμονή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το άγχος των Καλαβρυτινών είναι ότι πολλά άτομα Ιατροί μετακινούνται στο Αίγιο για την κάλυψη των εκεί αναγκών αφήνοντας αυτήν την μεγάλη περιοχή των Καλαβρύτων στο έλεος του Θεού΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr