background img
banner
banner

Υπάρχουν και προβληματίζουν τα δύο «αγκάθια» στην σχολική στέγη

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Σε ικανοποιητική κατάσταση και αρκετά από αυτά ανακαινισμένα, άνοιξαν πριν από είκοσι μέρες τις πύλες τους τα σχολεία της Αιγιάλειας για να δεχθούν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δήμος και σχολικές επιτροπές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για καθαρά και λειτουργικά σχολεία, πλην όμως δύο «αγκάθια» εξακολουθούν να υφίστανται και να προβληματίζουν.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και μηδενική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολείων, κρατούν «δεμένα τα χέρια» του δήμου, τόσο ως προς την κατεδάφιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου Αιγίου όσο και για την ανέγερση του νέου κτιρίου του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου.

Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν με ανακούφιση είχαν δεχθεί στον δήμο την έγκριση της ΕΠΑΕ (Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) για κατεδάφιση του ακατάλληλου κτιρίου της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται εντός του προαυλίου του 1ου Γυμνασίου. Τις διαδικασίες είχε… τρέξει κατόπιν παραίνεσης του δημάρχου Αιγιαλείας και των συνεργατών του, ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Ανδρέας Αθανασόπουλος. Από τότε άλλαξαν πολλά, όπως τα πρόσωπα που χειρίζονται το θέμα, η αίθουσα… φάντασμα όμως παρέμεινε να στέκει στον χώρο που προαυλίζονται οι μαθητές. Βεβαίως, εδώ και χρόνια έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προστασίας όπως τα σίδερα που εμποδίζουν τα παιδιά να πλησιάσουν, ωστόσο η ανάγκη κατεδάφισης του ετοιμόρροπου κτιρίου, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Μάλιστα, η απόφαση κατεδάφισης έκρινε πως το κτίριο μπορεί να κατεδαφιστεί, δεδομένου πλέον, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου και κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστη από το σεισμό του 1995, δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν διατηρητέο.

 

Σημειώνεται ότι η ΕΠΑΕ είχε αδειοδοτήσει την κατεδάφιση, με την προϋπόθεση να ανεγερθεί νέα αίθουσα στον ίδιο χώρο με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης. Και κάπου εκεί φαίνεται πως «κόλλησε» και το θέμα της κατεδάφισης, ελλείψει των απαιτούμενων κονδυλίων. Από πλευράς δήμου πάντως, όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται το θέμα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες μήπως και το 1ο Γυμνάσιο καταφέρει να απαλλαγεί από την ερειπωμένη αίθουσα. Όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr”  ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ΄΄έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Καραγιάννη και θα τον επισκεφθούμε και πάλι. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι η αίθουσα θα κατεδαφιστεί και το έργο θα ενταχθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα της ΚΤ.ΥΠ. που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλα τα δημόσια κτίρια΄΄.

Σε αναζήτηση κονδυλίου για την αγορά του οικοπέδου για το 2ο ΓΕΛ

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο θέμα που χρονίζει, δεν εγκαταλείπεται από την δημοτική αρχή, δεδομένου ότι αποτελεί αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, πλην όμως «σκοντάφτει» στην έλλειψη χρηματοδότησης. Πρόκειται για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, δεδομένου ότι το σχολείο, από τον σεισμό του 1995 στεγάζεται κάτω από το Δημοτικό Νεκροταφείο σε προκάτ αίθουσες και ελλιπείς χώρους προαυλίου, άθλησης, εργαστηρίων κι εκδηλώσεων.

Ο χώρος έχει βρεθεί και από τον δήμο μέσα από διαπραγμάτευση έχουν καταφέρει να μειώσουν τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη οικοπέδου πίσω από το δημοτικό στάδιο Αιγίου από 500.000 σε 340.000 ευρώ, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί και αυτό το ποσό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θα ήταν μία καλή ευκαιρία από τη στιγμή που ακριβώς δίπλα υπάρχει οικόπεδο δύο στρεμμάτων που ανήκει στον δήμο και θα μπορούσαν να ενωθούν για να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του σχολείου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι υποσχέσεις τότε του κ. Αθανασόπουλου για χρηματοδότηση άνω των 2,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, έπεσαν στο… κενό, αφού το πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε από την επόμενη διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ Α.Ε.

Ερωτώμενος για το αίτημα πολλών γονέων για ανέγερση του νέου 2ου ΓΕΛ, ο δήμαρχος είπε πως ο δήμος είναι σε αναζήτηση των χρημάτων για την αγορά του οικοπέδου, τονίζοντας: ΄΄Δυστυχώς, πλέον δεν χρηματοδοτείται η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Καταφέραμε να περιορίσουμε τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, πλην όμως ψάχνουμε τα χρήματα, ώστε τουλάχιστον να έχουμε εξασφαλίσει τον χώρο΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr