background img
banner
banner

“Μολών λαβέ” για τα 4 εκ. Ευρώ του δημοτικού ταμείου

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μέρες του 2015 θυμίζει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει τα διαθέσιμα των δήμων, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να αντιδρά σθεναρά σε αυτή την απόφαση.

Στο Δήμο Αιγιάλειας το έγγραφο έφτασε τη Δευτέρα και ζητά εντός 15 ημερών τα διαθέσιμα που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου να μεταφερθούν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στο Οικονομικό Επιτελείο σήμανε συναγερμός, αφού σύμφωνα με το έγγραφο τα 4 εκ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το δημοτικό ταμείο, θα πρέπει να φύγουν από τον έλεγχο του δήμου εκτός από ένα ποσό που αντιστοιχεί σε λειτουργικά έξοδα 15 ημερών.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2015 πριν την επιβολή των Capital Controls, με τη δημοτική αρχή του Θανάση Παναγόπουλου να φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε ψηφίσει ομόφωνα ν’ αγνοήσει την “παραγγελιά”. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά με τον δήμαρχο να έρχεται σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για συντονισμό των ενεργειών.

Στο Δ.Σ. Αιγιάλειας η απόφαση για τα διαθέσιμα

Από την κυβέρνηση λένε πως τα μεταφερόμενα κεφάλαια παραμένουν στη διάθεση των φορέων, σε περίπτωση που ανακύψουν έκτακτες ανάγκες, αλλά από τη στιγμή που τα λεφτά φύγουν από το δημοτικό ταμείο, ποιος θα είναι αυτός που θ’ αποφασίσει για τις έκτακτες ανάγκες; Εν τω μεταξύ ο δήμος Αιγιάλειας ακόμη περιμένει τα 550.000€ που χρωστάει η Κεντρική Διοίκηση από την επιχορήγηση που δικαιούται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση καταφεύγει σε εσωτερικό δανεισμό εν’ όψη της Τρίτης Αξιολόγησης» λένε στη Νέα Δημοκρατία που βλέπει να επαναλαμβάνονται παρόμοια σκηνικά με αυτά του 2015.

Ο Δήμος Αιγιάλειας τότε είχε αρνηθεί να μεταφέρει τ’ αποθεματικά του, χωρίς να έχει συνέπειες για την απόφαση του αυτή, αποδείχτηκε όμως εκ των γεγονότων ότι καλώς έπραξε. Την ώρα που η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να εξυγιάνει τα οικονομικά του δήμου και να σχεδιάζει πάνω στην υψηλή ρευστότητα που διαθέτει, η μεταφορά των αποθεματικών ουσιαστικά θ’ ακύρωνε και το μικρότερο σχέδιο.

Ο Δήμος Αιγιάλειας θα συνταχτεί για άλλη μια φορά πίσω από την προχθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατόπιν εισήγησης του προέδρου της, στην οποία τονίζει το εξής: Δεν καταθέτουμε τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος. Αν θέλει η κυβέρνηση να πάρει τα χρήματα μας, «Μολών Λαβέ». Με αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος Αιγιάλειας αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, για να λάβει απόφαση για την παραμονή των διαθέσιμων στο δημοτικό ταμείο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr