background img
banner
banner

Ο δήμος αλλάζει γραμμή στην διαχείριση των αδέσποτων

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Στην λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προσανατολίζονται στον δήμο Αιγιαλείας.

Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα μέτρα έγιναν γνωστά και στην συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής του δήμου την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ θα επικαιροποιηθούν στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί γι’ αυτή τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε στο “protionline.gr” η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αρμόδια για το θέμα Μαρία Τσουκαλά, ΄΄αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εντοπισμό και καταγραφή των αδέσποτων σκυλιών στον δήμο και αυτό θα γίνει με την βοήθεια των αντιδημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας και των προέδρων των κοινοτήτων οι οποίοι καλούνται να τα υποδείξουν, ώστε να γνωρίζουμε πόσα είναι, ποια και πού βρίσκονται, ώστε σταδιακά να προχωρήσουμε στις στειρώσεις τους. Επίσης, θα έρθουμε σε επικοινωνία με κάποιους φορείς, ούτως ώστε, είτε μέσω του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου είτε με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ) να επιτύχουμε κάποιες εθελοντικές στειρώσεις και αρσενικών σκυλιών, διότι τα χρήματα του δήμου δεν επαρκούν για να στειρωθούν όλα τα αδέσποτα΄΄.

Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Τσουκαλά, αποφασίστηκε να υπάρξει μέριμνα και για δεσποζόμενα ζώα, να διενεργούνται έλεγχοι και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα για μη ευζωία, έλλειψη καθαριότητας αλλά και για μη σήμανση και εμβολιασμό. Επίσης, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης σε συνεργασία με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο του, θα πρέπει να το δηλώνει μέσω του βιβλιαρίου του στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου. Ερωτηθείσα για το ποιοι θα διενεργούν τους ελέγχους, η κ. Τσουκαλά είπε πως αρμόδιες υπηρεσίες είναι η Αστυνομία, το Δασαρχείο, το Λιμενικό, ενώ από το αρμόδιο υπουργείο θα προμηθευτούν ένα μηχάνημα ηλεκτρονικών σημάνσεων για τους ελέγχους και όπου διαπιστώνεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να τσιπαριστούν τα ζώα τους, θα τους επιβάλλονται τα θεσμοθετημένα πρόστιμα.

Ακόμη, επειδή το ζήτημα των αδέσποτων συνδέεται με τις πολιτιστικές της ευθύνες, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα αναλάβει την έκδοση φυλλαδίου ώστε να ενημερώνει τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα ζώα. Από τον δήμο προωθείται επίσης, η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου τουλάχιστον με έναν κτηνίατρο σε πρώτη φάση, ώστε να πραγματοποιούνται στειρώσεις και να περιθάλπονται τραυματισμένα ζώα.

Επιφυλακτική η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου

Ερωτηθείσα από τo “protionline.gr” η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας και μέλος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων, Σία Σοφιανοπούλου, επισήμανε πως έγινε μία συζήτηση την περασμένη Δευτέρα, εκεί όπου τέθηκαν κι άλλα θέματα από την κ. Τσουκαλά, τονίζοντας ότι αποφάσεις δεν ελήφθησαν παρά για ελάχιστα. ΄΄Περιμένουμε να γίνουν κάποιες διευθετήσεις από τον δήμο και θα δούμε την προσεχή Δευτέρα, στην νέα συνεδρίαση της πενταμελούς, τι θα αποφασίσουμε΄΄, σχολίασε η κ. Σοφιανοπούλου, τονίζοντας πως ΄΄θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την γενική διαχείριση των αδέσποτων που την πλήρη ευθύνη έχει ο δήμος΄΄.

Επιθέσεις αδέσποτων σε περαστικούς…

Η λήψη μέτρων πάντως, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, δεδομένου ότι όσο τα αδέσποτα παραμένουν στους δρόμους εγκαταλελειμμένα τόσο και αυτά εκτίθενται σε κινδύνους αλλά και πληθαίνουν τα περιστατικά επιθέσεων σε ανθρώπους. Μάλιστα, το περιστατικό που πριν από λίγες εβδομάδες είχε αναδείξει το “protionline.gr” με επίθεση που δέχθηκε από σκυλιά πολίτης στην οδό Διγελιωτίκων, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, είχε και συνέχεια… Όπως ο ίδιος πολίτης έκανε εκ νέου γνωστό στo “protionline.gr”, το ίδιο ζώο που του επετέθη και του προκάλεσε τραύματα στο πόδι, του επετέθη ξανά πριν λίγες ημέρες και μάλιστα στο ίδιο σημείο, στο ύψος του περιπτέρου των εργατικών κατοικιών της Διγελιωτίκων, όπου ευτυχώς το απέφυγε την τελευταία στιγμή και δεν τον έριξε κάτω από το μηχανάκι στο οποίο επέβαινε. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα μεγαλόσωμο γκρι σκυλί με επιθετική συμπεριφορά σε κάθε περαστικό αφού εκτός από την δική του διπλή τραυματική εμπειρία, το ζώο έχει επιτεθεί τουλάχιστον σε άλλους τέσσερις, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στo “protionline.gr”.

Όπως είπε, στον έναν που επέβαινε σε ποδήλατο προκάλεσε τραύματα, ενώ δύο κοπέλες με μηχανάκι, έχασαν τον έλεγχο και παραλίγο να πέσουν πάνω σε μάντρα σπιτιού… ΄΄Είναι ανάγκη να γίνει κάτι με το συγκεκριμένο ζώο γιατί τις βραδινές και νυχτερινές ώρες έχει γίνει φόβος και τρόμος στην περιοχή. Δεν λέω πως ενοχλούν όλα τα αδέσποτα, όμως υπάρχουν κάποια που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά και γι’ αυτά ο δήμος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να μην εκτίθενται οι πολίτες σε κίνδυνο΄΄, επισήμανε ο εν λόγω πολίτης, ο οποίος σημειωτέον έχει αναφέρει το ζήτημα και στους αρμοδίους του δήμου αλλά και στην αστυνομία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr