background img
banner
banner

Διαμαρτυρία της Ε.Γ.Ε. στην Ε.Ε.Τ.Α.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΚΔΑΠ

Την επιστολή διαμαρτυρίας προς Ε.Ε.Τ.Α. και αρμόδια υπουργεία, για τη μη τοποθέτηση παιδιών δικαιούχων voucher του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» 2017-2018 σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, δημοσιοποίησε το Παράρτημα Αιγίου τής Ε.Γ.Ε.

Μέσω της επιστολής εκφράζεται η ανησυχία των γυναικών, επειδή δεκάδες χιλιάδες παιδιά που δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία με «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” 2017-2018., μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, όπως προκύπτει μετά την οριστική ανάρτηση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ Α.Ε, ζητώντας ταυτόχρονα, την άμεση λύση αυτού του προβλήματος.

΄΄Είναι γεγονός, ότι στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για δωρεάν βρεφονηπιακό, παιδικό σταθμό και ΚΔΑΠ για όλες τις εργαζόμενες ή και άνεργες γυναίκες, ιδιαίτερα για όσες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και τις χαμηλόμισθες , τις αρχηγούς μονογονεϊκής οικογένειας και τις μητέρες παιδιών ΑμεΑ. Η ανάγκη αυτή αποτυπώνεται στις αυξημένες αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος για μια θέση σε αντίστοιχες δομές φύλαξης και φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών, σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο δεν αυξήθηκαν αναλόγως και οι προσφερόμενες θέσεις από τις ίδιες τις δομές΄΄, αναφέρει η Ε.Γ.Ε., η οποία κάνει γνωστό ότι έγινε αποδέκτης πολλών παράπονων από γυναίκες που μολονότι είχαν πολύ υψηλά μόρια, είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν καταφέρνουν να βρουν θέση σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά ούτε και σε ΚΔΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, επειδή το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων είναι μικρότερο από τον αριθμό των Voucher που έχουν διατεθεί.

Σημειώνει ακόμη ότι ΄΄το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις μητέρες με βρέφη ηλικίας 2 μηνών έως 2,5 ετών που ενδιαφέρονται για βρεφονηπιακούς σταθμούς , αφού ως γνωστό υπάρχει τεράστια έλλειψη δομών και προσωπικού σε αυτό τον τομέα. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος, πολλές μητέρες αν και πήραν voucher, δεν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν πουθενά, αφού οι θέσεις αυτές εξαντλούνται γρήγορα ή προ-κρατούνται από τις ίδιες τις δομές για βρέφη ή αδέρφια βρεφών που ήδη φοιτούν εκεί ή σε ορισμένες περιοχές δόθηκαν voucher χωρίς καν να υπάρχουν αντίστοιχες δομές. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και για τις μητέρες που έχουν παιδιά ΑμΕΑ, οι οποίες αδυνατούν να εξασφαλίσουν θέσεις τοποθέτησης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω της έλλειψης δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, οι οποίες είναι πραγματικά ελάχιστες σε όλη τη χώρα και λειτουργούν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι ότι ενώ πολλοί γονείς πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, βρίσκονται εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού. Επιπλέον, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων γονιών είναι πολύ μεγαλύτερος από τους αριθμούς που αποτυπώνονται στο δελτίο της ΕΕΤΑΑ, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση΄΄.

Αιτήματα

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, ζητά: Την λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος, με δομές Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις. Να δεσμευτούν επιπλέον εθνικοί χρηματικοί πόροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να τοποθετηθούν όλα τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν πάρει Voucher. Την επαρκή χρηματοδότηση των δομών φύλαξης & φροντίδας, για να μην πιέζονται οι μητέρες να καλύψουν τις απώλειες πληρώνοντας επιπλέον ποσά. Να γίνει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. Την ανέγερση νέων βρεφονηπιακών σταθμών, τόσων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα φύλαξης και φροντίδας των βρεφών 2 μηνών έως 2,5 ετών, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Την αύξηση των δομών Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά με αναπηρία, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr