background img
banner
banner

Εxit Poll: Νίκη Μέρκελ με 32,5%, SPD:20%, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία καθώς ύστερα από 60 χρόνια ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει ξανά στη γερμανική βουλή.

Μάλιστα σύμφωνα με τα Exit Polls συγκεντρώνει 13,5%.

Οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ φαίνεται ότι συγκεντρώνουν ποσοστό 32,5%, τερματίζουν πρώτοι αλλά με βαριές απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Δεύτερο κόμμα το SPD του Μάρτιν Σουλτς με 20% το οποίο σημειώνει το χειρότερο ποσοστό του στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γερμανίας.  Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το SPD δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Επομένως το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού καταρρέει και η Ανγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί να συνεργαστεί με δύο κόμματα για να κάνει βιώσιμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το exit poll του ARD

  • Χριστιανοδημοκράτες 32,5%
  • Σοσιαλδημοκράτες 20%
  • ΑfD 13,5%
  • Φιλελεύθεροι 10,5%
  • Αριστερό Κόμμα 9%
  • Πράσινοι 9,5%

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF

  • Χριστιανοδημοκράτες 33,5%
  • Σοσιαλδημοκράτες 21%
  • AfD 13%
  • Φιλελεύθεροι 10%
  • Αριστερό Κόμμα 9%
  • Πράσινοι 9%

Η κατανομή των εδρών στη νεα γερμανική βουλή σύμφωνα με το exit poll του ARD

ΟΙ αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πολύ φτωχό αποτέλεσμα -σχεδόν ήττα – για τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ. Ο Τζέρεμι Κλάιφ του The Economist σχολιάζει: «Πρόκειται για σημαντικό χειρότερο [αποτέλεσμα] για τη Μέρκελ απ’ ό,τι προέβλεπε οποιαδήποτε δημοσκόπηση».

Σουλτς: Καμία περίπτωση να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση 

Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών ήρθε δια μέσου εκπροσώπου του του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έκανε λόγο για  βαριά ήττα του κόμματος που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνασπισμού και διαπραγματεύσεων. «Για εμάς τελειώνει εδώ ο μεγάλος συνασπισμός, παίρνουμε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να μετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε  δε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη του δήλωση μετά τα exit polls, μπροστά στο εκλογικό του ακροτήριο, δεν φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Το τέλος του μεγάλου συνασπισμού

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί

Πρόκειται για ένα ιστορικό εκλογικό σκορ για  το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – που δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα». Οπαδοί του AfD ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ανακοινώθηκαν τα exit poll και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γερμανίας. Ο εις εκ των βασικών τους υποψηφίων, Αλεξάντερ Γκάουλαντ τόνισε: «Θα ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα και το λαό μας.»

http://www.iefimerida.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr