background img
banner
banner

«Δεν ντρέπομαι που ασχολούμαι με την Καθαριότητα»

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δήμαρχος έχει δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στην Καθαριότητα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος κλείνοντας τρία χρόνια στο τιμόνι του δήμου Αιγιάλειας, έχει αρχίσει πλέον να παραδέχεται όσα ήταν ταμπού για τον ίδιο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας όμως ήσυχη την συνείδηση του αφού από την πρώτη στιγμή που πήρε επάνω του αυτό τον δύσκολο τομέα, (δεν όρισε αρμόδιο αντιδήμαρχο) προσπαθεί να κρατήσει την περιοχή καθαρή με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας στο μυαλό του πάντα το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων.

Με τη σκούπα στην λαϊκή

Κάθε Σάββατο στις τρεις το μεσημέρι, ο δήμαρχος συνηθίζει να πηγαίνει στη λαϊκή για να επιβλέψει τη σκούπα, ώστε ο χώρος να παραδοθεί καθαρός στην κυκλοφορία: «Δεν ντρέπομαι που ασχολούμαι με την Καθαριότητα» παραδέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως επίσης και ότι τα σκουπίδια όλης της Αιγιάλειας πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, κάτι που πριν από ένα χρόνο αποτελούσε κοινό μυστικό.

Ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση της Τετάρτης έδωσε παραδείγματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τομέας, όπως ο πληθυσμός που ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες τον Αύγουστο. Επίσης, μόνο ένα κατάστημα στο Διακοπτό είχε μαζέψει 8,5 τόνους σκουπίδια σε μια μέρα, τρία φορτηγά κλαδοδέματα από κάποιον στην Ακράτα, ένα απορριμματοφόρο γέμισε με χόρτα μόνο από την Κουνινά και πως σε κάποιες γειτονιές όπως στην Μητροπόλεως, στη συμβολή με την Πλάτωνος, «ο τόπος γεννάει σκουπίδια».

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος είναι μεγάλος και το προσωπικό δεν επαρκεί πολλές φορές ν’ αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν και λόγω της αδιαφορίας κάποιων συμπολιτών μας. Τα παράπονα όμως παραμένουν αφού υπάρχουν περιπτώσεις, που τα σκουπίδια βρίσκονται για μέρες στους κάδους. «Είναι κρίμα για την περιοχή μας» παραπονέθηκε επισκέπτρια με καταγωγή από την Αιγιάλεια σε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας ο οποίος προσπάθησε να της περιγράψει την προσπάθεια που γίνεται, χωρίς όμως να μπορέσει να της αλλάξει γνώμη για την κακή εικόνα λόγω σκουπιδιών.

«Κόλλησε» η σύμβαση μεταφοράς

Εν τω μεταξύ «κόλλησε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση 1,3 εκ. Ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας, αλλά όπως εξήγησε ο δήμαρχος το θέμα είναι τυπικό και θα λυθεί άμεσα.

Υποσχέθηκε δε ότι εκτός από τα σκουπίδια του Αιγίου και της δυτικής Αιγιάλειας, για ένα διάστημα θα μεταφέρονται και αυτά της ανατολικής Αιγιάλειας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες συντήρησης και επίχωσης στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Εκείνο που είναι το ζητούμενο για τον δήμαρχο και είναι κοινή πεποίθηση της δημοτικής του ομάδας, πως θα πρέπει να υπάρχει οριστική λύση με τα σκουπίδια, πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Παναγόπουλος τρέχει αυτή την περίοδο τις διαδικασίες για την ένταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευάσει στην Τέμενη στη θέση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής που θα μειώσει τον όγκο και θα λυτρώσει το δήμο από τα έξοδα μεταφοράς, έως τότε όμως η Αιγείρα είναι η μόνη λύση.

Η αγορά οικοπέδου για τα κλαδοδέματα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουλίου η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να περάσει την απευθείας αγορά οικοπέδου 14,5 στρεμμάτων και αξίας 58.500 ευρώ, δίπλα στον ΣΜΑ, για την εναπόθεση κλαδοδεμάτων. Δεν κατάφερε όμως να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 και αναγκάστηκε να ακολουθήσει την οδό του διαγωνισμού. Έτσι στο Συμβούλιο της Τετάρτης και ξημερώματα Πέμπτης το θέμα ήρθε πάλι, αλλά το προχωρημένο της ώρας και η αποχώρηση συμβούλων, ψηφίστηκε απόφαση με ισχνή πλειοψηφία και ενστάσεις από την αντιπολίτευση για την εγκυρότητά της.

Εντωμεταξύ απαντήσεις αναγκάστηκε να δώσει η Δημοτική Αρχή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά τις καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, για τις μπάλες απορριμμάτων που παραμένουν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη. Στην απάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Κατά τον προγραμματισμό που υπήρχε όταν «δημιουργήθηκαν» οι μπάλες δεν υπήρχε τρόπος διάθεσης μετά την δημιουργία τους. Επιπλέον (και όπως απεδείχθη μετά) ήταν σχεδόν αδύνατον έως απαγορευτικό να βρεθεί αποδέκτης για τα ανωτέρω «πακέτα». Παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή η νόμιμη διάθεση τους (παρά μόνο σε εξαίρετη περίπτωση) λόγω του ιδιόμορφου αυτού προβλήματος (διάθεση), το οποίο δυστυχώς δεν είχε τη λύση του στον αρχικό προγραμματισμό.

Παρ’ όλα αυτά πάντα γίνεται προσπάθεια και από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και από την Κεντρική Διοίκηση (ΥΠΕΝ) σε συνεργασία, να λυθεί το πράγματι αυτό χρονίζον θέμα που ήδη δημιουργήθηκε περίπου το 2009».

Μείον 10 εκ. για τα εσωτερικά δίκτυα

Εκτός όμως από το μέτωπο των σκουπιδιών υπάρχει και ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο, αυτό της αποχέτευσης. Ο Κεντρικός Συλλεκτήριος Αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά με τους αγωγούς που θα ενώνουν τις παραλιακές κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων με τον κεντρικό αγωγό, τα πράγματα καθυστερούν επικίνδυνα. Η ΔΕΥΑ που θέλει να είναι φορέας υλοποίησης του έργου συνέταξε μελέτη ύψους 31,8 εκ. ευρώ προκειμένου το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης να λάβει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος μόνο 22,5 εκ. ευρώ είναι διαθέσιμα ώστε το έργο να προχωρήσει άμεσα.

Ο Παναγόπουλος καθησύχασε το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι κανένας οικισμός που πληροί τις προϋποθέσεις και περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό δεν θα μείνει έξω, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο αφού μιλάμε για περίπου 10 εκ. ευρώ λιγότερα. «Με τις εκπτώσεις θα φτάναμε κάπου εκεί κοντά» είπε ο δήμαρχος, που περιμένει τα σπουδαία για το μεγάλο αυτό έργο, εντός του Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr