background img
banner
banner

Λήψη μέτρων ενάντια στην παραβατική συμπεριφορά ρομά

ΘΛΙΨΗ –ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ…

Το τραγικό δυστύχημα της 27ης Αυγούστου, που έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής σε ένα νέο παιδί μόλις 17 ετών, σκόρπισε την θλίψη σε όλη την Αιγιάλεια, ενώ προκάλεσε ταυτόχρονα οργή και αγανάκτηση για την παραβατική συμπεριφορά των ρομά, που στην προκειμένη περίπτωση βύθισε στο πένθος μία οικογένεια και κατ’ επέκταση μία ολόκληρη πόλη.

Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφηκαν, άνθρωποι στοχοποιήθηκαν, αυτό που προέχει όμως είναι η αυστηρή τήρηση των όσων ο νόμος προβλέπει, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις Εισαγγελικές Αρχές, για την ασφάλεια του αθώου πολίτη…

Την στιγμή που η πόλη γιόρταζε πανηγυρικά την λήξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Οινοξένεια», ο 17χρονος μαθητής Βασίλης Καλαντζής από τα Σταφιδάλωνα άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, καθώς κινούμενος με το δίκυκλό του στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου Πατρών, στο 93ο χιλιόμετρο αυτής, κοντά στον κόμβο της ΕΒΟ, παρασύρθηκε από αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος ρομά, ο οποίος εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας… Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 20χρονο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ έγινε προανάκριση για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων και συνθηκών πρόκλησης του δυστυχήματος.

Η άλλη όψη της ζωής και τα διφορούμενα συναισθήματα φάνηκαν στο αποκορύφωμά τους το βράδυ εκείνο. Την χαρά μίας πολύ καλής πολιτιστικής εκδήλωσης διαδέχθηκε η θλίψη για την απώλεια του νεαρού. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μπορούσε να προληφθεί το κακό και πλέον πώς αυτό θα είναι το τελευταίο που συνέβη…

Μείωση κλοπών και διαρρήξεων

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αστυνόμευσης περιοχών και οι κατά το παρελθόν έχοντες παραβατική συμπεριφορά, ρομά και μη, παρακολουθούνται στενά από την Αστυνομία. Σημαντική είναι, σύμφωνα με πηγές της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και η συμβολή της ομάδας ΔΙΑΣ που προστέθηκε στην αστυνομική δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου. Όπως ανέφερε στo “protionline.gr” αξιωματικός της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., ΄΄είναι γεγονός ότι έχουν μειωθεί αισθητά οι κλοπές και διαρρήξεις που συνέβαιναν καθ’ όλη την διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Επίσης, έχουν βεβαιωθεί πολλές παραβάσεις και τροχονομικά΄΄. Σημειώνεται πάντως ότι ο νόμος δεν προβλέπει την κατάσχεση οχημάτων σε περίπτωση παραβάσεων και έλλειψης εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι ενάντια στην παραβατική συμπεριφορά ρομά, οι τοπικές κοινωνίες είχαν λάβει τα μέτρα τους με τοποθετήσεις συναγερμών και σεκιούριτι να περιπολούν κάθε βράδυ. Επίσης, έχει συσταθεί ακόμη και σύλλογος (Παναιγιάλειος Ένωση Πολιτών για την Αντιμετώπιση Εγκλήματος κατά Ζωή και Περιουσία»). Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας και στην λαϊκή αγορά και στους δρόμους γύρω από αυτή, με κατασχέσεις προϊόντων και συλλήψεις των ρομά που δραστηριοποιούνται παράνομα.

Τρελή και επικίνδυνη κούρσα ρομά στο κέντρο της πόλης…

Τα περιστατικά προκλητικής συμπεριφοράς όμως, εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, δεν έχουν σταματήσει. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην Κλ. Οικονόμου, έλαβε χώρα ένα γεγονός από το οποίο ως εκ θαύματος δεν συνέβη κάποιο ατύχημα. Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” αυτόπτης μάρτυρας, διαλυμένο Ι.Χ. το οποίο οδηγούσε ρομά, με μία ξέφρενη πορεία ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα εναλλάσσοντας διαρκώς πορεία δεξιά και αριστερά και μόνο επειδή η κίνηση ήταν περιορισμένη, καθώς ήταν απόγευμα και τα καταστήματα ήταν κλειστά, δεν… θρηνήσαμε θύματα.

Παρόλα αυτά, συγκεντρώθηκε κόσμος για να μάθει τι συμβαίνει. Μάλιστα, ο οδηγός μπήκε με το αυτοκίνητο στον χώρο του ΚΤΕΛ απ’ όπου αρνείτο να αποχωρήσει, ενώ τσακώθηκε έντονα με άλλον ρομά, μέχρι που κατέφθασε περιπολικό της Αστυνομίας με έναν άνδρα, ο οποίος όμως περιορίστηκε σε… συστάσεις στον παραβάτη οδηγό (όπως τουλάχιστον ανέφερε ο μάρτυρας), χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο εγγράφων ή πραγματοποίηση αλκοτέστ στον οδηγό που μόνο νηφάλιος δεν φαινόταν…

Σύσταση επιτροπής αποφάσισε το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου

Το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς ρομά, δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως δε μετά τον τραγικό θάνατο του νεαρού παιδιού το βράδυ της 27ης Αυγούστου. Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, το μεσημέρι της Παρασκευής, μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, με σκοπό την ενεργοποίηση τοπικών φορέων ενάντια σε κάθε παραβατική συμπεριφορά.

Μάλιστα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο διότι παρούσα ήταν η οικογένεια του αδικοχαμένου Βασίλη Καλαντζή που ζητούσαν το παιδί τους να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της κατάστασης. Επίσης, παρών ήταν και καταστηματάρχης στην επιχείρηση του οποίου έχουν αναπτύξει ρομά παραβατική συμπεριφορά. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την σύσταση επιτροπής με σκοπό να εξεταστεί το πώς μπορεί να μπει φραγή σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις οδυνηρές συνέπειες.

Την επιτροπή αυτή θα αποτελούν ο δήμαρχος Αιγιαλείας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, του Λιμενικού Τμήματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας μεθαύριο Τετάρτη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr