background img
banner
banner

Είπε «όχι» στη μεταφορά διαθεσιμων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν συναινεί ο Δήμος Αιγιάλειας στη μεταφορά των διαθεσίμων του, ύψους 4 εκ. Ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, συντασσόμενος με την απόφαση της ΚΕΔΕ. Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας όπου ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Δημήτρη Καλογερόπουλου, πρώτον για το μη άνοιγμα λογαριασμού του Δήμου Αιγιαλείας στη Τράπεζα της Ελλάδος, και δεύτερον για τη μη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Αιγιαλείας του Νομικού Προσώπου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ίδιο είχε κάνει και ο δήμος το 2015 λίγο πριν τα capital control και όπως φαίνεται στην εισήγηση που ακολουθεί, ήταν θέμα εμπιστοσύνης και τότε και τώρα.

Τα επιχειρήματα του Δήμου

  1. Αυτό που επιχειρεί η πολιτεία είναι σε συνέχεια της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 20ης Απριλίου 2015 και ότι τότε σύσσωμοι σχεδόν οι Δήμοι της χώρας, πλην 5 δήμων από τους 325, είχαν αποφασίσει τη μη μεταφορά των χρημάτων των Δήμων στην τράπεζα της Ελλάδος.
  2. Η ΚΕΔΕ με ψήφισμά της στο Συνέδριο της Χαλκιδικής 7-9 Μαΐου 2015 αποφάσισε εκτός άλλων ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα, η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων. Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
  3. Οι τότε οικονομικές συνθήκες της χώρας μας ήταν σαφώς χειρότερες και υπήρξε αυτή η σχεδόν καθολική αντίδραση των Δήμων και της ΚΕΔΕ, σε αντίθεση με τις οικονομικές συνθήκες στην παρούσα περίοδο οι οποίες είναι εμφανώς καλύτερες ώστε να δικαιολογούν την εκ νέου ενεργοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ήταν παγωμένη.
  4. Η πολιτεία θα έπρεπε να αυξήσει την επιχορήγηση των Δήμων η οποία έχει περικοπεί και όχι να προβεί σε δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων.
  5. Ο Δήμος μας δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα επιστραφούν εντός ευλόγου διαστήματος.
  6. Οι Δήμοι γενικότερα έχουν ελάχιστη συμμετοχή στην διαμόρφωση του Δημόσιου χρέους ώστε η πολιτεία να τους ζητά τα ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση του.
  7. Ο Δήμος μας δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, εργολάβους που εκτελούν έργα μετά από συμβάσεις και χρονοδιαγράμματα που τρέχουν, χωρίς συνεχόμενη χρηματοδότηση και μια σειρά πολλών άλλων ενεργειών του Δήμου που απαιτούν άμεση χρηματοδότηση.
  8. Θα μπορούσε η κυβέρνηση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας αν ήθελε να κάνει προσφορά για καλύτερο επιτόκιο και να επιτρέψει στους Δήμους να αποφασίσουν οι ίδιοι.
  9. Θα μπορούσε αν ήθελε η πολιτεία να προχωρήσει σε δήμευση των ταμειακών διαθεσίμων και όχι σε δέσμευση ώστε να μην έχει την ευθύνη το Δημοτικό Συμβούλιο.
  10. Η παραπάνω πράξη νομοθετικού περιεχομένου θέτει σε ομηρία τους Δήμους και είναι αντίθετη με την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
  11. Η Αυτοδιοίκηση «δεν αντέχει» άλλη περικοπή πόρων. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι πόροι της έχουν περισκοπεί πάνω από 60%. Είναι αποκλεισμένη ουσιαστικά από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Ενώ της έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι που μέχρι πρότινος της ανήκαν.
  12. Θεωρούμε ότι θα ήταν ωφελιμότερο για τις τοπικές κοινωνίες να είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την χρηματοδότηση έργων, που θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, και όχι να τα δεσμεύουν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στη ΤτΕ, όπου τα χρήματα τους θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους.
  13. Σε κάθε περίπτωση θα η κυβέρνηση όφειλε να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους και την ανάγκη ύπαρξης διαθεσίμων τουλάχιστον δύο (2) μηνών και όχι δεκαπέντε ημερών ή την ύπαρξη Δήμων που ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες καταθέσεις με υψηλές αποδόσεις.

Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr