background img
banner
banner

«Καζάνι που βράζει» η Αιγιάλεια για τα ακριβά διόδια

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το υψηλό κόστος των νέων διοδίων που έχουν καταστήσει την νέα εθνική οδού απροσέγγιστη για τους περισσότερους, δημιουργώντας πρόβλημα στην καθημερινότητα πολλών πολιτών, ιδίως αυτών που χρησιμοποιούν τον δρόμο μία και δύο φορές την ημέρα για να μεταβούν στις δουλειές τους.

Η δημοτική αρχή φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ούτως ώστε να ζητήσει από την Ολυμπία Οδό καλύτερη τιμολογιακή πολιτική για τους κατοίκους της Αιγιάλειας και μείωση της τιμής διέλευσης τουλάχιστον στον σταθμό του Ελαιώνα, κάτι που αποτελεί αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη, το θέμα απασχολεί τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι τιμές των διοδίων, σκεπτόμενοι, αφενός μεν την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αφετέρου δε τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή το ακριβό τίμημα, φοβούμενοι ότι θα επιφέρει τουριστική και οικονομική απομόνωση του δήμου Αιγιαλείας λόγω του αφιλόξενου κλίματος που δημιουργείται και κατακόρυφη αύξηση της κίνησης των επικίνδυνων πλευρικών οδικών δικτύων (Παλαιά Εθνική Οδό, τοπικές οδοί, παράδρομοι), κάτι που είναι ήδη εμφανές και αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων.

Ασύμφορες οι εσωτερικές μετακινήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στον Ελαιώνα και τον καθορισμό του τιμολογίου στα 3,20 ευρώ, ο δήμος έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τη στιγμή που η τιμή αυτή είναι μια από τις υψηλότερες στην Ελλάδα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι και τα εκπτωτικά πακέτα που ισχύουν είναι δυσβάστακτα αφού και με αυτά, οι μετακινήσεις είναι ασύμφορες. Όπως επισήμανε στo “protionline.gr” ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄εδώ και πολύ καιρό, με τον δήμαρχο συζητάμε το θέμα που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και προσανατολιζόμαστε στο να ζητήσουμε από την Ολυμπία Οδό μία καλύτερη τιμολογιακή πολιτική για τους κατοίκους του δήμου Αιγιαλείας και βέβαια μείωση του τέλους διοδίων του σταθμού του Ελαιώνα. Οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται αφού ούτε τα εκπτωτικά πακέτα βοηθούν, ιδίως δε για τους εργαζόμενους που πηγαινόερχονται, το κόστος των διοδίων είναι δυσβάστακτο΄΄. Αυτό αποδεικνύουν και οι υπολογισμοί του αντιδημάρχου, σύμφωνα με τους οποίους, με μέσο όρο 44 διελεύσεων για 22 ημέρες εργασίας τον μήνα, για έναν εργαζόμενο το κόστος ανέρχεται σε 99,20 €…

Ένα άλλο στοιχείο που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν από τον δήμο Αιγιαλείας ζητώντας μείωση του τέλους των διοδίων, είναι το γεγονός ότι η χρέωση αυτή είναι και δυσανάλογη αφού στην χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί το αυτονόητο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να υπάρχει δηλαδή χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι κάποιος που κατοικεί στην πόλη και τα περίχωρα του Αιγίου, για να μεταβεί στην Πάτρα από την Ολύμπια Οδό πληρώνει αντίτιμο 2,10€ για απόσταση 38 χιλιομέτρων ενώ για να μεταβεί στην Ακράτα πληρώνει αντίτιμο 3,20€ για απόσταση 33 χιλιομέτρων, κινούμενος μάλιστα μέσα στα όρια του ίδιου δήμου! Κι όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες κατά τα εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού, η χιλιομετρική χρέωση θα ήταν 0,06 λεπτά, επομένως για την διαδρομή Ακράτα – Αίγιο τα διόδια ανά χιλιόμετρο θα έπρεπε να είναι 25 χιλ. Χ 0,06 λεπτά = 1,50 ευρώ και όχι 3,20 που είναι σήμερα…

΄΄Σκοπεύουμε να ζητήσουμε ευνοϊκότερη μεταχείριση (μεγαλύτερες εκπτώσεις – κάρτες ελεύθερης διέλευσης) σύμφωνα με τα όσα ισχύουν και σε άλλες περιοχές π.χ. Ελευσίνα, Πάχη, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» στην δημοτική αρχή, ώστε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Ολύμπιας Οδού σχετικά με την καθιέρωση μειωμένου τιμολόγιου, εκπτωτικών πακέτων από την πρώτη διέλευση σε εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά σε ποσοστό τουλάχιστον 50% από το ισχύον πρόγραμμα Value και άλλες παροχές΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος.

Ενεργοποίηση φορέων για τα ακριβά διόδια

Την ίδια στιγμή, «καζάνι που βράζει» θυμίζει η τοπική κοινωνία, με την αντίδραση πολιτών να είναι έντονη. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση συλλόγων και φορέων της περιοχής να δραστηριοποιηθούν ενάντια στα υψηλά τέλη διοδίων, με τον Εμπορικό Σύλλογο να έχει στείλει ήδη έγγραφο προς την Ολυμπία με κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό, τους βουλευτές και τους αρμόδιους φορείς, κάνοντας λόγο για κατάφορη αδικία εις βάρος των Αιγιαλέων. ΄΄Περιμέναμε τόσα χρόνια, σπάσαμε τα αυτοκίνητά μας στους χαλασμένους δρόμους, εκτεθήκαμε σε κινδύνους εξαιτίας των έργων, εξαντλήσαμε την υπομονή μας στις ουρές της Εθνικής στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και τώρα που ολοκληρώθηκε ο δρόμος, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και να πάμε με ασφάλεια στις δουλειές μας. Πρόκειται για μεγάλη αδικία, όχι μόνο για τους εμπόρους αλλά για όλους τους κατοίκους τής Αιγιάλειας΄΄, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος, ζητώντας να εφαρμοστούν αναλογικά διόδια με βάση την χιλιομετρική απόσταση ακόμα και την ελεύθερη διέλευση γι’ αυτούς που υποχρεώνονται λόγω κατοικίας και εργασίας να περάσουν καθημερινά. Κατά τον Εμπορικό Σύλλογο, είναι άδικο σε καιρούς κρίσης ο Έλληνας φορολογούμενος να μην μπορεί να απολαύσει ένα τόσο μεγάλης σημασίας έργο που πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και να συνεχίζει, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, να χρησιμοποιεί την Παλαιά και επικίνδυνη Εθνική οδό.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς έχουν προβεί σε παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για το ζήτημα των διοδίων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Εγνατίας Οδού, όπου ΟΤΑ και φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της αύξησης των σταθμών διοδίων…

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας

Δυναμικά κινούνται πάντως και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που δείχνουν να έχουν ξεσηκωθεί, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν δημότες του δήμου Αιγιαλείας να πληρώνουν διόδια 6,40 ευρώ για να μεταβούν στην έδρα του δήμου στο Αίγιο, εκεί όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες που το κράτος κατήργησε στην Ακράτα και την Αιγείρα. Επιπλέον, θέτουν το ερώτημα «ποιος από την Πάτρα θα επισκεφθεί την Ανατολική Αιγιάλεια για μπάνιο το καλοκαίρι, όταν χρειάζεται τόσα χρήματα για διόδια;».

Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, γίνεται μία προσπάθεια από πολίτες για την συγκέντρωση υπογραφών ούτως ώστε να ενισχυθεί το αίτημα ισχύος αναλογικών διοδίων και κατάργησης των πλευρικών σταθμών. Ήδη η προσπάθεια τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης. Το περιεχόμενο του κειμένου διαμαρτυρίας, έχει ως εξής:

«ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΣΕ ΑΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΝΤΑ.

Οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας διαμαρτυρόμαστε για την καταφανώς άδικη και αδικαιολόγητα υψηλή οικονομική επιβάρυνση των διοδίων Ελαιώνα και των αδικαιολόγητων παραπλεύρων σταθμών εξόδων από την Εθνική οδό, Ακράτας και Πούντας, που δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή της μικρής μας πόλης.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αυτή η άδικη επιπλέον επιβάρυνση εντός των ορίων του Δήμου, εκτός του ότι δυσχεραίνει την ζωή μας, την θέτει και σε κίνδυνο, διότι η επιλογή του παλαιού οδικού δικτύου είναι πλέον επιβεβλημένη. Εργαζόμενοι στην έδρα του Δήμου αλλά και όλοι οι κάτοικοι που πρέπει να μεταβούν στην έδρα του αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τον παλαιό δρόμο, με αποτέλεσμα η υπερβολική επιβάρυνσή του να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Επιπλέον, η λειτουργία των πλευρικών διοδίων στις εξόδους από την Εθνική είναι αδικαιολόγητη εφόσον το αντίτιμο της διαδρομής έχει πληρωθεί στον προηγούμενο σταθμό. Φυσικά αυτό δεν βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής.

ΚΑΛΟΥΜΕ: ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΉΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΌΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΡΟΜΩΝ».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr