background img
banner
banner

Απέραντη ευγνωμοσύνη σε έναν σημαντικό πνευματικό άνθρωπο! | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ «ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΔΑΧΟ» ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΙΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς ευγνωμοσύνης, το Αίγιο τίμησε, με μία ξεχωριστή εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, τον ποιητή, τον λογοτέχνη, τον δημοσιογράφο, τον άνθρωπο, Γιάννη Ανδρικόπουλο.

Ακόμη και όρθιοι στο ασφυκτικά γεμάτο Πολιτιστικό Κέντρο, οι Αιγιαλείς απέδωσαν φόρο τιμής στο φωτεινό πνεύμα που «στολίζει» τον τόπο, για την προσφορά και το έργο του.
Αν και δεν κατάφερε να είναι παρών, λόγω προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα, ο Γιάννης Ανδρικόπουλος ήταν… εκεί με το έργο του, λαμπρή παρακαταθήκη για το μέλλον της Αιγιάλειας, και τη ζωή του, παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. Βαθιά συγκινημένες, οι κόρες του Αγγελική και Κατερίνα Ανδρικοπούλου, παρέλαβαν δώρα και τιμητικά διπλώματα, υποσχόμενες να του μεταφέρουν την αγάπη που του εκδήλωσε το Αίγιο το βράδυ αυτό…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιοδικού της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.) «Ρίζες», που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο. Συνδιοργανωτές, ο Δήμος Αιγιαλείας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Ι.Λ.Ε.Α, το Ν.Π.Δ.Δ Αιγιαλείας και η Χορωδία Αιγίου 1933. Στις «Ρίζες» γίνεται παρουσίαση του καταξιωμένου αυτού πνευματικού ανθρώπου, ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών της εποχής. Όπως τονίζεται, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, αποτελεί, για τους Αιγιώτες αλλά και για την Ελλάδα, «εθνικό κεφάλαιο», στον τομέα της διανόησης και των γραμμάτων. Το ογκώδες ποιητικό του έργο αναφέρεται – σχεδόν όλο – στην τοπική αλλά και στην Εθνική ιστορία και ένα μεγάλο μέρος του κριτικού του έργου αφιερώνεται στους μεγάλους ποιητές. Τα δοκίμιά του αφορούν ηθικές αξίες, γεγονότα και πρόσωπα, που επηρέασαν και επηρεάζουν την πορεία της κοινωνίας, ενώ ως δημοσιογράφος, υπηρέτησε το λειτούργημά του, με συνέπεια και αγάπη.

Μία πολυδιάστατη προσωπικότητα με πολυσχιδές έργο

Χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ενώ η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή αναφέρθηκε στο έργο τού Γιάννη Ανδρικόπουλου, εστιάζοντας στο ιστορικό στοιχείο και στην συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και κουλτούρας. Στην συνέχεια, η ποιήτρια Λέτα Κουτσοχέρα μίλησε για τον «ποιητή της Ανθρωπιάς και της Αγάπης», μεταφέροντας μάλιστα την δική του φράση «η αγάπη κάνει μικρότερη την απόσταση στις καρδιές των ανθρώπων». Ο δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος αναφέρθηκε στον «εκδότη- δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρικόπουλο», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μετέτρεψε την δημοσιογραφία σε ποίηση της καθημερινότητας» και πως «από μόνος του είναι ένα περιοδικό ποικίλης ύλης».

Επίσης, για τον «ακούραστο εργάτη των γραμμάτων» μίλησε η τυπογράφος- δημοσιογράφος Φρόσω Στιβαχτοπούλου καθώς και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Μαργαρίτης. Ποίηση του Γιάννη Ανδρικόπουλου, διάβασαν οι Ανδρέας Τασόπουλος, Αθηνά Σκανδάμη, Σοφία Χατζοπούλου, Μαρία Μουρίκη και Γιώργος Αγγελόπουλος.
Από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης, η ερμηνεία από την Χορωδία Αιγίου 1933 του τραγουδιού «Εδώ Σίγα…», με στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ανδρικόπουλου «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών», που μελοποίησε ο αείμνηστος Φίλιππος Οικονόμου. Επίσης, η Χορωδία απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Σ’ αγαπώ», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους» και «Πουλιά στα Χίλια Χρώματα», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου.

Απέδωσαν τιμές

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον Γιάννη Ανδρικόπουλο παραδίδοντας στην κόρη του Αγγελική, μία εικόνα της Παναγίας Τρυπητής και ένα τιμητικό δίπλωμα. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, μιλώντας για την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο του, έδωσε στην κόρη του μία τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην πόλη, ενώ τιμές απέδωσαν ακόμη ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Σπηλιωτόπουλος και η αντιπρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Μάτα Μαγκανιώτη.
Συγκινημένη, η Αγγελική Ανδρικοπούλου, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, μεταφέροντας την επιθυμία τού πατέρα της να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την κ. Μπεντεβή για την όλη προσπάθειά της για την έκδοση του αφιερώματος, αλλά και για την άψογη συνεργασία που είχαν. ΄΄Ο πατέρας μου λυπάται που δεν μπόρεσε να είναι παρών απόψε, περιμένει με ανυπομονησία το βίντεο της εκδήλωσης. Ξέροντάς τον καλύτερα, πιστεύω ότι αυτό που θα τον ευχαριστήσει περισσότερο και θα τον κατασυγκινήσει, είναι το γεγονός ότι απόψε ήρθαν τόσοι πολλοί Αιγιώτες να τον τιμήσουν και αυτό γιατί θεωρούσε πάντα και θεωρεί, ως ύψιστη τιμή την αγάπη των συμπολιτών του΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου είχε τοποθετηθεί το πορτρέτο τού Γιάννη Ανδρικόπουλου, που φιλοτέχνησε η Λέτα Κουτσοχέρα, το οποίο αργότερα παρέδωσε στην Ι.Λ.Ε.Α., με την κ. Μπεντεβή να κάνει γνωστό ότι θα τοποθετηθεί στην αίθουσα του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου μαζί με άλλους σημαντικούς Αιγιαλείς.

Η πορεία του…

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1930 στο Αίγιο και από δέκα επτά χρονών μοίρασε τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του, ανάμεσα σε δύο μεγάλες αγάπες: Τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε το 1947 με ποίηση από τις σελίδες της “Ελληνικής Δημιουργίας” του Σπ. Μελά. Ήταν ο νεότερος συνεργάτης τού περιοδικού. Μέσα σε δυο-τρία χρόνια δημοσιεύονταν ποιήματά του σε όλα τα έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1952 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό “Αχαϊκή Εστία” και το 1954 τη φωνή “Φωνή του Αιγίου”. Η συγγραφική του δραστηριότητα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη ξεκινάει το 1954 με την πρώτη ποιητική συλλογή “Αποχωρισμός” και το κλείνει το 1968. Είναι περίοδος καθαρά ποιητικής έμπνευσης, οπότε εκδόθηκαν συνολικά οκτώ ποιητικές συλλογές.

Η δεύτερη περίοδος του συγγραφικής δουλειάς ξεκίνησε το 1975 με την έκδοση της εφημερίδας “Φωνή Αχαΐας” και του φιλολογικού περιοδικού “Φιλολογική Φωνή”, όπου συνεργάστηκαν οι κορυφαίοι της νεοελληνικής γραμματείας και οι λογοτέχνες της περιφέρειας. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι το 1987 οπότε διέκοψαν την έκδοσή τους εφημερίδα και περιοδικό. Η τρίτη, εξαιρετικά γόνιμη και παραγωγική περίοδος ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζεται. Σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκε στη σύγχρονη ποίηση και στο κριτικό δοκίμιο. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρίας Κριτικών Λογοτεχνίας, της Ελληνικής Εταιρίας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Εταιρίας Φίλων Παν. Κανελλόπουλου και της Εταιρίας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος. Συνεργάζεται με όλα τα ελληνικά και τα ελληνόφωνα λογοτεχνικά περιοδικά, κι έχει εκδώσει πάνω από 40 διαλέξεις, σε διάφορες πόλεις της χώρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr