background img
banner
banner

Υπόσχεση για δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στην Αιγιάλεια

ΕΛΑΒΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θετικά αποτελέσματα για την Αιγιάλεια είχε η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου τού Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργου Μπέσκου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς, από σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Σαρλή, έλαβε διαβεβαιώσεις για δύο πολύ σοβαρά θέματα.

Αφενός την πρόβλεψη για δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου στον δήμο Αιγιαλείας και αφετέρου την δρομολόγηση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των φθορών στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Αιγίου.

Τις τελευταίες ημέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει γίνει γνώστης των προθέσεων του υπουργείου, που πηγάζουν από το σχέδιο νόμου και την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγιαλείας. Επίσης, δεν προβλέπει τοπικό υποκατάστημα στο υπό σύσταση κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος, αφήνοντας έτσι ακάλυπτη μία πολύ μεγάλη περιοχή. ΄΄Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είχε καμία λογική και ισοδυναμούσε με τεράστια προβλήματα για τους πολίτες και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην δρομολογούμενη κτηματογράφηση του δήμου Αιγιαλείας΄΄, επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Γιώργος Μπέσκος, κάτι που ανέφερε και στην αίτηση του Συλλόγου προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, ενώ μετέφερε και στον κ. Σαρλή στην χθεσινή συνάντηση.

Άναψε πράσινο ο Γεν. Γραμματέας

Όπως τόνιζε ο Δ.Σ.Α. στην αίτησή του, ΄΄ο Δήμος Αιγιάλειας στα Διοικητικά όρια του οποίου ευρίσκονται οι πρώην Δήμοι Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Ερινεού, Συμπολιτείας έχει περίπου 70.000 κατοίκους. Καταλαμβάνει έκταση 729,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας, το οποίο λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια περίπου εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των κατοίκων όλης της περιοχής μας. Η μη ίδρυση υποκαταστήματος στο κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Δήμο Αιγιάλειας δεν έχει καμία λογική, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σ’ όλους τους πολίτες που για ένα απλό πιστοποιητικό θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα, διανύοντας αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, θα δημιουργήσει προβλήματα σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την χαρτογράφηση της περιοχής μας, καθώς θα αναγκαζόμαστε για υποβολή αιτήσεων και διαπεραίωση των σχετικών υποθέσεων να μεταβαίνουμε στην Πάτρα για υποβολή σχετικής αίτησης, έλεγχο μερίδων και έκδοσης πιστοποιητικών, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να εκδίδονται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας.

Είναι ενδεικτικό, ότι προβλέπεται υποκατάστημα Δύμης, το οποίο έχει όρια ευθύνης 71 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 10.000 κατοίκους πληθυσμό ενώ η περιοχή της Αιγιάλειας, όπως αναφέραμε και ανωτέρω, έχει όρια ευθύνης 729,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 70.000 κατοίκους πληθυσμό. Είναι πέρα από κάθε λογική να μην προβλέπεται υποκατάστημα για το Δήμο Αιγιαλείας και την ίδια στιγμή να υπάρχει πρόβλεψη για 8 υποκαταστήματα στο Νομό Ηλείας που έχει έκταση 2.618 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 159.000 κατοίκους. Το ίδιο συμβαίνει και για το κτηματολογικό γραφείο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη και 23 υποκαταστήματα στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις και πληθυσμιακά κριτήρια πάρα πολύ μικρότερα σε σχέση με το Δήμο Αιγιαλείας. Είναι απορίας άξιο πως ενώ η περιοχή της Ακράτας που ανήκει στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας υπάγεται στο υπό σύσταση υποκατάστημα του Δήμου Καλαβρύτων΄΄.

Στην χθεσινή συνάντηση όμως και εφόσον ο κ. Μπέσκος ενημέρωσε τον κ. Σαρλή για το πώς έχει η κατάσταση, έλαβε την υπόσχεση ότι ο γεν. γραμματέας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την πρόβλεψη Κτηματολογικού Γραφείου στην Αιγιάλεια στο προωθούμενο νομοσχέδιο. ΄΄Ο κ. Σαρλής αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός μας και μας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο κ. Μπέσκος.

Να σημειωθεί ότι, όπως μετέφεραν στον πρόεδρο του Δ.Σ.Α., δεν υπήρξε πρόβλεψη εξ αρχής διότι το Υποθηκοφυλακείο είχε μείνει ακέφαλο, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου να αναφέρει ότι το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμία λογική έννομη συνέπεια στη στιγμή η μη αντικατάσταση της υποθηκοφυλάκου είναι θέμα που άπτεται του υπουργείου Δικαιοσύνης και επιπλέον με την προωθούμενη δομή των κτηματολογικών γραφείων δεν ασκεί καμία επιρροή ποιος εκτελεί χρέη υποθηκοφύλακα μέχρι σήμερα, αφού είναι αυτονόητο ότι μετά την νέα διάρθρωση θα αλλάξει και η οργανωτική δομή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr