background img
banner
banner

Παρέμβαση Εμπορικού Συλλόγου για την κυκλοφορία φορτηγών στην Π.Ε.Ο.

ΖΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 4388/2016 ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ

Για το θέμα που ανέδειξε η «Π» στις 22 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την μη τήρηση της Οδηγίας που προβλέπει απαγόρευση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων να διασχίζουν την Παλαιά Εθνική Οδό, παρεμβαίνει ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Αιγιαλείας.

Δεδομένου δε ότι το φαινόμενο έχει γίνει ακόμη πιο έντονο μετά την ισχύ των νέων «τσουχτερών» διοδίων και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, ο Σύλλογος, πολύ εύστοχα, ζητά από την Τροχαία να πράξει τα δέοντα για την εφαρμογή του Νόμου 4388/2016 αλλά και να του γνωστοποιεί τα αποτελέσματα για τους ελέγχους που θα διενεργεί…

Από την πρώτη μέρα ισχύος των νέων διοδίων στην Ολυμπία Οδό, στο παράπλευρο δωρεάν οδικό δίκτυο της Π.Ε.Ο., η κίνηση είναι υπερβολικά αυξημένη, με τους κατοίκους να μιλούν για κυκλοφοριακό πρόβλημα, επιβάρυνση του οικιστικού ιστού, φθορά του οδοστρώματος και μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, δεδομένου ότι ο δρόμος δεν έχει κατασκευαστεί και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τόσο μεγάλη κίνηση, ενώ περνά μέσα από χωριά, ανάμεσα από σπίτια, σχολεία, ναούς και καταστήματα. Καταγγέλλουν δε ότι τα φορτηγά εξακολουθούν να περνούν μέσα από χωριά και οικισμούς, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων…

Εκείνο μάλιστα που επισημαίνουν οι κάτοικοι είναι πως παρότι εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Υποδομών έχει εκδώσει οδηγία που απαγορεύει στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων να διασχίζουν την Παλαιά Εθνική Οδό παρά μόνο εάν φέρουν ειδική άδεια, η οποία χορηγείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (λ.χ. εγγύτητα επιχείρησης), αυτό δεν εφαρμόζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις μάλιστα, ο νόμος προβλέπει, οδηγός και ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα από 1.000 ευρώ, ειδάλλως το όχημα θα ακινητοποιείται!

Τι προβλέπει η απαγόρευση για τα φορτηγά

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση, κάθε όχημα άνω των 3,5 τόνων θα πρέπει να φέρει ειδική άδεια διέλευσης (διάρκειας 4 ετών) για να κινηθεί στις παράπλευρες οδούς. Δικαίωμα στην άδεια έχουν όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του πλησιέστερου ή ενός γειτονικού στο σημείο διέλευσης δήμου, όσοι εμπλέκονται σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα ή αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες στην περιοχή. Επίσης, εξαιρούνται τα φορτηγά που ανήκουν σε επιχειρήσεις με έδρα κοντά στο παράπλευρο στις εθνικές οδούς δίκτυο, τα ΚΤΕΛ, τα οχήματα μεταφοράς μαθητών και τα τουριστικά λεωφορεία.

Εκείνο που επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες είναι ότι το μέτρο αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ στο οδικό δίκτυο της Παλαιάς Εθνικής στα ανατολικά κυρίως του Αιγίου, που επιβαρύνεται ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα του σταθμού διοδίων στον Ελαιώνα, δεν υπάρχει αστυνόμευση ώστε να βεβαιωθούν παραβάσεις και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα… Μάλιστα, επισημαίνουν πως από τις ουρές που δημιουργούνται αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τους δρόμους και κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος ατυχήματος…

Να γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων

Η όλη κατάσταση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει και τις επιχειρήσεις, με τον Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος είναι από τους πρώτους συλλόγους της περιοχής που διαμαρτύρονται για το υψηλό τέλος διοδίων, να αποστέλλει έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, ζητώντας εφαρμογή του Νόμου 4388/2016. Το έγγραφο κοινοποιείται στο γραφείο του Ταξίαρχου καθώς και στην Τροχαία, ενώ το περιεχόμενό του, είναι το ακόλουθο: «Κύριοι, η αύξηση της κίνησης στην παλιά εθνική οδό Πατρών – Αιγίου -Κορίνθου είναι ραγδαία λόγο των ακριβών και άδικων διοδίων που καθιστούν απαγορευτική τη χρήση του Νέου Δρόμου.

Δυστυχώς , η χρήση δεν έχει αυξηθεί μόνο από τα Ι.Χ που προσπαθούν να γλιτώσουν ένα ακόμα χαράτσι. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός βαρέων και επικίνδυνων οχημάτων της κατασκευάστριας εταιρείας και των εργολάβων της (σταθμευμένα και κινούμενα), καθώς και επίσης ένας μεγάλος αριθμός από νταλίκες και φορτηγά που περνούν μέσα από τους οικισμούς και τα χωριά κατά παράβαση του σχετικού νόμου που απαγορεύει την κίνηση στην παλιά εθνική στα οχήματα άνω των 3.5t.

Η μετακίνηση από την Π.Ε.Ο έχει γίνει πλέον αναγκαστική, και δυστυχώς πολύ επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα όλων μας. Επειδή δεχόμαστε καθημερινές καταγγελίες από μέλη μας για ανυπαρξία τροχαίας και ελέγχων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: α) άμεσα να πράξετε τα δέοντα και να εφαρμόσετε τον Νόμο 4388/2016 για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας προτού θρηνήσουμε θύματα, β) να μας αποστέλλετε περιοδική κατάσταση (ανά δυο μήνες) στην οποία θα φαίνονται οι έλεγχοι που πραγματοποιήσατε καθώς και τα αποτελέσματα αυτών».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr