background img
banner
banner

Συντονισμός δράσης για ένα καλύτερο σχολείο…

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και Πολιτεία, να… σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν συντονισμένα για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, εξήχθη από την προχθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Με μικρή συμμετοχή γονέων, αναλογικά με την βαρύτητα του θέματος της εκδήλωσης («Εκπαίδευση –Γονείς – Πολιτεία») και το γεγονός ότι η Αιγιάλεια έχει 5.500 μαθητές, δόθηκαν τα προβλήματα του σχολείου στην πραγματική τους διάσταση, με τοποθετήσεις και απαντήσεις αρμοδίων που άλλους κάλυψαν κι άλλους όχι…

Τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της διοργανώτριας Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας Μένιος Κουτρόπουλος, έθεσε τους προβληματισμούς των γονέων μεταφέροντας την ανησυχία για το πού βαδίζει το δημόσιο σχολείο, θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων της περιοχής. ΄΄Ως γονείς θέλουμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας κατάματα χωρίς ντροπή. Είναι παράλογο που φωνάζουμε γιατί κάποια ολοήμερα σχολεία δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει και κάποια άλλα υπολειτουργούν; Είναι υπερβολικό να ζητάμε 20 παιδιά ανά τμήμα; Παρότι το καλοκαίρι ο Περιφερειακός Διευθυντής μάς είχε υποσχεθεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους από την 1η Σεπτεμβρίου, ακόμη και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις. Μας έλεγαν για 26.000 αναπληρωτές και δεν έχουν διοριστεί ούτε οι μισοί, προφανώς για εξοικονόμηση χρημάτων, όπως και με τις μεταφορές΄΄, είπε ο κ. Κουτρόπουλος, αναφερόμενος και στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως οι αξιολογήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και, γιατί όχι, να έχουν άποψη και οι γονείς. Μίλησε για τα φροντιστήρια, την παραπαιδεία και την αδυναμία πολλών γονέων να στείλουν τα παιδιά τους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να «χτιστεί» το νέο Λύκειο. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πολιτεία ζητά από τους δήμους με ψίχουλα να επισκευάσουν και να συντηρήσουν σχολεία, τονίζοντας πως ΄΄όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε κάτι παραπάνω΄΄.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον φύλαξη στα σχολεία τονίζοντας πως ο εκπαιδευτικός έγινε και χωροφύλακας, ζητώντας ακόμη διαβάσεις έξω από όλα τα σχολεία για την ασφάλεια των παιδιών και σχολικούς τροχονόμους σε όλα. Εξέφρασε επίσης, την δυσαρέσκειά του για την μη ικανοποιητική ανταπόκριση των γονέων στην ημερίδα, προτρέποντας τους παριστάμενους να… σηκώσουν τους άλλους από τους καναπέδες, λέγοντας: ΄΄Οι Σύλλογοι Γονέων σας έχουν ανάγκη περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε, τα παιδιά σας, σας έχουν ανάγκη περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύετε΄΄! Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές στην περιοχή, αναφέρθηκε στα τρία «αγκάθια», δηλαδή το Νηπιαγωγείο Διακοπτού που αντιμετωπίζει έλλειψη χώρου και τα παιδάκια προαυλίζονται σε άλλο σχολείο (!), την στέγαση του 2ου ΓΕΛ Αιγίου σε κοντέινερς και την ανάγκη κατεδάφισης και δημιουργίας νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, αφού προηγουμένως μίλησε για τις τρεις δράσεις της Ένωσης, τον Διαγωνισμό Παιδικού Παραμυθιού, την Τρελή Ολυμπιάδα και το Παιδικό Καρναβάλι.

Απαντήσεις για τα τρία «αγκάθια» από τον δήμαρχο

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην σχέση Πολιτείας – σχολείου και στις αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων σε ό,τι αφορά την συντήρηση και λειτουργία των σχολείων. Επίσης, απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Κουτρόπουλου, τουλάχιστον για τα τρία θέματα υποδομών σχολείων που έθεσε, ο κ. Παναγόπουλος ενημέρωσε πως για το Διακοπτό αναζητείται λύση. Όπως είπε, προσφέρθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ζαχλωριτίκων να ανοίξει το Δημοτικό Σχολείο για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου, όμως αντιδρούν γονείς από το Διακοπτό. Υπάρχει έκταση 1,5 στρέμματος παραπλεύρως του Νηπιαγωγείου ωστόσο η λύση των κοντέινερς δεν είναι η ενδεδειγμένη. Επίσης, υπάρχει κτίριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο το οποίο είναι όμως μισθωμένο και από τον δήμο θα φροντίσουν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, εκφράζοντας την άποψη ότι ως το τέλος του έτους θα έχει βρεθεί λύση. Για την ανέγερση νέου κτιρίου για το 2ο ΓΕΛ, ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη οικοπέδου 1.800μ. πίσω από το Δημοτικό Στάδιο προκειμένου ο δήμος να το αγοράσει για 330.000 ευρώ από 570.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του ιδιοκτήτη. Αποκάλυψε δε πως αύριο Πέμπτη θα έρθει στο Αίγιο γι’ αυτό το σκοπό ο ιδιοκτήτης κ. Δεσποτόπουλος για τα συμβόλαια και πως θα του προτείνει να γίνει με διαλυτική αίρεση και ο δήμος να καταβάλει 110.000 ευρώ τον χρόνο, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι τα χρήματα υπάρχουν! Παρόλα αυτά, τόνισε πως μόνο ο προγραμματισμός για την ανέγερση νέου σχολείου χρειάζεται τουλάχιστον πέντε με έξι χρόνια… Τέλος, για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου, είπε ότι ενώ είχε φτάσει στο… παρά πέντε με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, τελικά τα χρήματα διατέθηκαν αλλού, κάνοντας γνωστό ότι προσφάτως έλαβε την δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της «Τεχνικές Υποδομές» ότι θα προσπαθήσει να εντάξει το έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στον νέο προϋπολογισμό και θα προχωρήσει…

Κάλυψη των κενών τις επόμενες μέρες υποσχέθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής

Για την σχέση εκπαιδευτικής κοινότητας –γονέων, μίλησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Δίνοντας, μάλιστα και κάποια στατιστικά στοιχεία, είπε ότι η Περιφέρεια απαριθμεί 95.000 μαθητές, 10.000 εκπαιδευτικούς και 1.000 σχολικές μονάδες, επισημαίνοντας ακόμη ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε μία πενταετία θα μπουν στην Εκπαίδευση 100.000 λιγότεροι μαθητές απ’ ό,τι θα μπουν… Μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε η προσχολική αγωγή να γίνει υποχρεωτική, κάτι που – όπως είπε – σε 2 με 3 χρόνια θα εξαπλωθεί σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, καλώντας τον δήμαρχο Αιγιαλείας να εξασφαλίσει στέγη. Ακόμη, για την μεταφορά των μαθητών παρατήρησε πως πριν από τρία χρόνια κόστιζε στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας 12 εκατ. ευρώ και σήμερα περίπου τα μισά. Ο κ. Γιαννόπουλος άσκησε κριτική στους Συλλόγους Γονέων, τονίζοντας πως η δράση τους είναι αποσπασματική και συγκυριακή, σημειώνοντας πως θέλει την συλλογική συμμετοχή και παρέμβαση των γονέων. ΄΄Ένας Σύλλογος Γονέων πρέπει να παράγει έργο, να έχει δραστηριότητα και όχι να γκρινιάζει΄΄, είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας μία άλλη – κατά την γνώμη του – οπτική για την δράση των Συλλόγων Γονέων, για να καταλήξει με το συμπέρασμα ότι στην καθημερινότητα, οι απλοί άνθρωποι δημιουργούν μεγάλες αλλαγές.

Το σύνολο των γονέων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα εξέφρασε το αίτημα προς τον κ. Γιαννόπουλο, της προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνάς Σκανδάμη, που συντόνιζε την ημερίδα, για έγκαιρες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, με τον Γενικό Διευθυντή να απαντά ότι πέρυσι το υπουργείο έδωσε 22.000 διορισμούς αναπληρωτών και φέτος έχει πει για 24.000, λέγοντας πως μεγαλύτερες καθυστερήσεις υπήρχαν και την περίοδο των… παχιών αγελάδων για την Ελλάδα. Έκανε δε γνωστό ότι εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε ότι η Αιγιάλεια έχει ακόμη κενά σε ειδικότητες, τονίζοντας πως με το επόμενο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών που έρχεται, θα καλυφθούν τα κενά στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κανονικότητα είναι να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί…

Στην ημερίδα τοποθετήθηκε και η σχολική σύμβουλος Βασιλική Φελούκα τονίζοντας πως οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα σχολεία, καθώς και γονείς που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, ενώ ταυτόχρονα έγινε και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr