background img
banner
banner

Μπαίνει το… νερό στο δίκτυο

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον ένα έργο που, μπορεί να πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, ωστόσο, με την ολοκλήρωσή του, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα δεδομένα στον τομέα της ύδρευσης, για όλη την Αιγιάλεια.

Πρόκειται για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε τέσσερα πυρόπληκτα χωριά της Αιγιάλειας που προχωρά με αμείωτους ρυθμούς, με τον στόχο παράδοσης στις αρχές του 2018, να είναι εφικτός.

Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE, στις Τοπικές Κοινότητες Κουνινάς και Σελινούντα και των οικισμών Αχλαδιά και Κάτω Πτέρης της Τοπικής Κοινότητας Πτέρης και κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ – ΙΘΑΚΗ ΑΤΕ. Επίσης, ο προϋπολογισμός του ανέχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Μολυβιάτη που είχε ενεργοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Η ταχεία εξέλιξη των εργασιών έρχεται να ικανοποιήσει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, δεδομένου ότι το έργο πέρασε από πολλά στάδια και καθυστέρησε σημαντικά για να ξεκινήσει εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων «εμποδίων» που προς στιγμής έθεσαν εν αμφιβόλω την πραγματοποίησή του. Το μόνο βέβαιο ήταν ότι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο σύγχρονο δίκτυο που θα παρέχει στους οικισμούς ποιότητα στην ύδρευση.

Κι ενώ η ανάθεση έγινε το 2014 και όλα έδειχναν να ξεπερνιούνται, ένα χρόνο μετά ζητήθηκε από την ΔΕΥΑ να συνδράμει οικονομικά με 200.000 ευρώ. Ο δήμος ωστόσο δικαιώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση που βγήκε τον Ιούνιο του 2016 και δεν χρειάστηκε χρηματική συμμετοχή από τα δημοτικά ταμεία. Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας είναι το γεγονός ότι το έργο επρόκειτο να ξεκινήσει από την Κουνινά το 2014 όμως το Συμβούλιο της Περιφέρειας το ενέκρινε μετά από δύο χρόνια, δίνοντας το «πράσινο φως». Κι ενώ προχωρούσε η αντικατάσταση του δικτύου στην ορεινή κοινότητα, το έργο «πάγωσε» προσωρινά μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σύστημα ασύρματης υδρομέτρησης.

Αρχές του 2018 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο

Αμέσως μόλις ξεπεράστηκε και αυτό το πρόβλημα και συγκεκριμένα πριν λίγους μήνες, οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς ως σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση και εγκατάσταση νέου δικτύου στην Κουνινά, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του εργολάβου, βαίνει προς ολοκλήρωση και η Κάτω Πτέρη (Σέλισσα) κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει, εκτός απροόπτου, μέσα στον Οκτώβριο, δίνοντας σημαντική λύση στην περιοχή που έχει σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση. Στη συνέχεια, οι εργασίες μεταφέρονται στον Σελινούντα και τέλος στον Αχλαδιά με την εκτίμηση ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο στις αρχές του 2018.

Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία αντικαθιστούν όλο το δίκτυο, τις παροχές και τα ρολόγια τα οποία πλέον θα είναι συνδεδεμένα ασύρματα με το Κέντρο της ΔΕΥΑ, ώστε μέσω του διαδικτύου να μπορεί να διενεργεί τους ελέγχους και να λαμβάνει με ακρίβεια τα νούμερα της κατανάλωσης ύδατος από κάθε νοικοκυριό. Πρόκειται για ασύρματη καταγραφή ένδειξης που φέρνει καινούρια δεδομένα στην λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης που φαίνεται να έχει εισέλθει για τα καλά σε νέα εποχή…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr