background img
banner
banner

Γενική Συνέλευση με κρίσιμα θέματα

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΡ. ΒΑΡΔΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ…

Στην πιο κρίσιμη, από ίδρυσης του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας, γενική συνέλευση καλούνται να συμμετάσχουν μεθαύριο οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων της περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν μία σειρά από «καυτά» θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους και δη και τους επαγγελματίες της Αιγιάλειας.

Η ανάγκη συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς καλούνται όλοι μαζί να πάρουν σημαντικές αποφάσεις…

Μετά από ένα «άχρωμο» καλοκαίρι για τους περισσότερους, την στιγμή που ο κλάδος τους βάλλεται πανταχόθεν, έρχεται η στιγμή για τους επαγγελματίες από τον χώρο εστίασης και αναψυχής, να ανασυντάξουν δυνάμεις και να καθορίσουν την στάση που θα υιοθετήσουν, απέναντι σε ζωτικής σημασίας θέματα. Ήδη, συμπληρώνονται επτά χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου και καλούνται τώρα να κάνουν έναν απολογισμό δράσης, συζητώντας ταυτόχρονα, εκτός από τα έντεκα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, και ό,τι αυτοί κρίνουν πως πρέπει να θέσουν. ΄΄Πράγματι, τα θέματα που έχουμε προγραμματίσει να συζητήσουμε είναι πολύ σοβαρά, ωστόσο τα μέλη μας μπορούν να θέσουν κι άλλα θέματα προς συζήτηση, η γενική συνέλευση είναι ανοιχτή. Το πιο βασικό απ’ όλα, είναι να είναι παρόντες όλοι οι συνάδελφοι επαγγελματίες του χώρου, διότι τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει όλοι μαζί να τα κάνουμε γνωστά και να αναζητήσουμε δρόμους για την επίλυσή τους΄΄, επισημαίνει στο “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Στράτος Βαρδάκης.

Μέτρα για τις μέδουσες εδώ και τώρα…

Αναλύοντας τα θέματα ένα προς ένα, αναφέρεται στο μείζον πρόβλημα των μεδουσών που στοίχισε πολλά, όχι μόνο στους επαγγελματίες – ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων, αλλά σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια, αφού επηρέασε άμεσα την επισκεψιμότητα της περιοχής. Έτσι ο Σύλλογος θα έχει επιστημονική γνώμη και άποψη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεδουσών που έπληξε τον κλάδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. ΄΄Θεωρώ ότι πρέπει από τώρα να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια΄΄, ανέφερε ο κ. Βαρδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος έχει ήδη ζητήσει από τον δήμο την μη χρέωση του τέλους χρήσης Αιγιαλού, λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες, από την εμφάνιση των μεδουσών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος διότι δεν ωφελεί κανέναν να μην πληρώνει τέλη και τα καταστήματα να είναι άδεια…

Θα ζητήσουν μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων

Ένα άλλο αίτημα του Συλλόγου που πρόκειται να συζητηθεί στην μεθαυριανή Γενική Συνέλευση, είναι η μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις μειώσεις άλλων συναφών δήμων. Όπως τονίζουν, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Ναυπάκτου που χρεώνει με 8 και 10 ευρώ τις επιχειρήσεις για κάθε τετραγωνικό μέτρο την στιγμή που στον δήμο Αιγιαλείας το τέλος ανέρχεται σε 20 και 25 ευρώ. Βεβαίως, παραδέχονται πως υπάρχουν και δήμοι με υψηλότερα τέλη, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό συμβαίνει σε πόλεις που οι πλατείες τους έχουν κόσμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλοί.

Οικονομικά – φορολογικά θέματα

Οι επαγγελματίες εστίασης – αναψυχής ζητούν ακόμη να εφαρμοστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός ή τουλάχιστον να αυξηθεί το ποσό από 1.250 ευρώ τουλάχιστον στις 5.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να κινείται ο επαγγελματίας. Όπως αναφέρουν από αυτούς τους λογαριασμούς πρέπει να πληρώσουν προσωπικό και να καλύψουν κι άλλες υποχρεώσεις και τα χρήματα δεν επαρκούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αποφεύγουν να δεχθούν πληρωμές μέσω POS και προτιμούν τα μετρητά. Όμως κάπως έτσι ενέχει κίνδυνος φοροδιαφυγής από την οποία ζημιώνεται το κράτος. Όπως ισχύει με τον υψηλό ΦΠΑ που δεν αποδίδεται και ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες ζητούν την μείωση του φόρου.

Στην μεθαυριανή γενική συνέλευση θα γίνει ακόμη ενημέρωση για τα προγράμματα, συζήτηση για την συλλογική διαχείριση της ΑΕΠΙ, ενώ θα ξεκαθαριστεί και ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα που έχει να κάνει με το εάν τα κάθε είδους καφενεία μπορούν να σερβίρουν φαγητά κ.λπ. είδη. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ζητήσει διευκρίνιση από τον Σύλλογο, μέλη του – ιδιοκτήτες ψησταριών, τονίζοντας ότι πλήττονται όταν ξαφνικά τα καφενεία «βαπτίζονται» ψησταριές, χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει.

Μέλη του Συλλόγου έχουν ζητήσει ακόμη, να συζητηθεί το θέμα του μεγάλου αριθμού των εκδηλώσεων από τον δήμο τους καλοκαιρινούς μήνες, θεωρώντας ότι πλήττονται οι επιχειρήσεις τους, τονίζοντας τα χρήματα που δίνει ο κόσμος στις παραστάσεις φεύγουν από την περιοχή. Επίσης, στην μεθαυριανή συνέλευση θα γίνει διευκρίνιση ως προς τον Εμπορικό Σύλλογο, όσον αφορά τα μέλη της εστίασης που εμπλέκονται και στους δύο συλλόγους. Τέλος, οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής πρόκειται να λάβουν απόφαση ώστε να αποστείλουν υπόμνημα για τα ακριβά διόδια από Αίγιο προς Πάτρα και εντός του δήμου Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr