background img
banner
banner

Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου»

ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αξιολόγηση αναγκών προκειμένου να διαπιστωθεί τι μπορεί να υλοποιηθεί με τα χρήματα που δύναται να αντλήσει ο δήμος Αιγιαλείας από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», πραγματοποιεί η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων.

Το βέβαιο είναι ότι ο δήμος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ένταξή του στο πρόγραμμα είτε στην πρώτη φάση είτε στην δεύτερη, μη αφήνοντας την ευκαιρία χρηματοδότησης να πάει χαμένη…
Σημειώνεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει το δικαίωμα ένταξης, διαθέτοντας οικισμό με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, ενώ και στο παρελθόν έχει επωφεληθεί από προγράμματα του «Πράσινου Ταμείου» για το Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, τα κοινόχρηστα ποδήλατα, τον χώρο της οδού Καποδιστρίου και άλλες παρεμβάσεις.

Μέσω του προγράμματος, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν 195 δήμοι της χώρας και ο συνολικός προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 23 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην πρώτη πρόσκληση του έτους 2017 και τα υπόλοιπα στην πρόσκληση του 2018. Με βάση το ποσό αυτό, έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης όλων των εν δυνάμει δικαιούχων δήμων με το «ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο». Το σύνολο των προτάσεων οι οποίες θα υποβληθούν προβλέπεται να εξεταστούν αυτόνομα και με άμεση αξιολόγηση, ως προς την επιλεξιμότητά τους και την κάλυψη των κριτηρίων τού προγράμματος, με σειρά προτεραιότητας εισερχομένου.

Αναλογούν περίπου 285.000 ευρώ…

Ερωτηθείσα από το “protionline.gr” για το ποσό που θα αναλογεί στον δήμο Αιγιαλείας, η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη ανέφερε πως θα πρέπει να ανέρχεται σε 285.000 ευρώ, κάνοντας γνωστό πως ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει στο τι θα περιλαμβάνει η πρόταση του δήμου Αιγιαλείας. ΄΄Θα μπορούσε να σχετίζεται με το πράσινο, με αστικές αναπλάσεις, με παιδικές χαρές, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο τι είναι αυτό που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το ποσό της χρηματοδότησης, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη, κάνοντας γνωστό πως εκτός από την τρέχουσα πρόσκληση, αναμένεται και μία ακόμη μέσα στο 2018. Να σημειωθεί ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος δήμος μπορεί να υποβάλλει πρόταση μόνο για μία από τις δύο προσκλήσεις.

Ενισχύει έργα, δράσεις και άλλες παρεμβάσεις για περιβαλλοντική αναβάθμιση

Το πρόγραμμα πάντως περιλαμβάνει δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά δράσεις σύνθετων αστικών αναπλάσεων, για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς και δράσεις αποκατάστασης ή/και επανάχρησης δημόσιων κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών της δημοτικής ενότητας. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει έργα αναβάθμισης του αστικού εξοπλισμού, όπως είναι η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, παιδότοπων, πεζοδρομίων και σχολικών κτιρίων.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα ενισχύει έργα, δράσεις και άλλες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Σημειώνεται ότι για τα έργα τα οποία χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου, ο οποίος θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr