background img
banner
banner

Σε καλό δρόμο η σύνδεση Λιμανιού – Ολυμπίας Οδού

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ…

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της δημοτικής αρχής για το αναπτυξιακό έργο σύνδεσης του λιμανιού Αιγίου με την Νέα Εθνική Οδό.

Μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την χρηματοδότηση του έργου, αναμένουν εξελίξεις άμεσα και για την διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ώστε το έργο να ξεκινήσει κανονικά.

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ίσως και μέσα στον Οκτώβριο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει στο Αίγιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ απ’ όπου θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.
Ο κ. Παναγόπουλος μιλά για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, που θα αποτελέσει ορόσημο καθώς θα αφήσει το στίγμα του και θα αλλάξει την φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας πως η μελέτη είναι ώριμη 100% και το κόστος του έργου ανέρχεται σε 5,5 με 6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος, η μελέτη που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2014 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, περιλαμβάνει τοπογραφική, συγκοινωνιακή, υδραυλική και στατική μελέτη που εκπονήθηκε από εξειδικευμένες μελετητικές εταιρείες. Επίσης, από πριν από ενάμιση χρόνο παραδόθηκε και η μελέτη σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, με βάση τη χάραξη του έργου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεκδίκηση πόρων για την εκτέλεσή του, κάτι που γίνεται πλέον με την ειλημμένη απόφαση του Περιφερειάρχη.

Επίσπευση διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις

Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν, θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της αρτηρίας, δεδομένου ότι εάν χαρακτηριστεί ως έργο εθνικής σημασίας, θα ενεργοποιήσει τον νόμο αυτοδίκαιων απαλλοτριώσεων, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα με ενστάσεις και νομικές προσφυγές ιδιοκτητών που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Με βάση τη χάραξη, η αρτηρία θα έχει μήκος 1.597 μέτρα, θα περνά δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ στην Μυρτιά, στην συνέχεια πάνω από τον ποταμό Μεγανίτη και θα συνδέεται με την Ολυμπία οδό στον κόμβο δυτικά του Αιγίου. Το πλάτος του δρόμου προβλέπεται 12 μέτρα.

Είναι κοινώς αποδεκτό πάντως, πως η τόσο ταχεία και άμεση πρόσβαση των οχημάτων στην Ολυμπία οδό, μόνο οφέλη μπορεί να αποδώσει συνολικά στην περιοχή και θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την λειτουργία του λιμανιού. Επιπλέον, η ανεμπόδιστη πρόσβαση φορτηγών και πούλμαν στο νέο λιμάνι, αντί της διέλευσης μέσα από την πόλη και τη στενή παραλιακή οδό Ζ. Πηγής, εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τον αστικό ιστό και θα το καταστήσει άκρως λειτουργικό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr