background img
banner
banner

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για την «Γυναίκα της Πίνδου»…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 

Με μία επετειακή εκδήλωση που ενημέρωσε, συγκίνησε και γέμισε εθνική υπερηφάνεια όσους την παρακολούθησαν, η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας τίμησε την «28η Οκτωβρίου 1940». Η εκδήλωση, που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, στις εργατικές κατοικίες Ξηρολιθίων το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, με ικανοποιητική προσέλευση.

Θέμα της ήταν η «Γυναίκα της Πίνδου» και η τεράστια συμβολή της στο έπος του ’40. Στην ηρωίδα γυναίκα της Πίνδου αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία τής εκδήλωσης, ο φιλόλογος Κώστας Κλάγκος, μιλώντας για τα όσα προσέφεραν οι γυναίκες από τον ντόπιο άμαχο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχή της Πίνδου, προς τον Ελληνικό Στρατό κατά την πρώτη φάση του ελληνοϊταλικού πολέμου, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως είπε, καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Β.Δ. Ελλάδα και ειδικώς από την έναρξη της ιταλικής εισβολής (28η Οκτωβρίου) και της απώθησής της (13η Νοεμβρίου 1940), καθοριστική υπήρξε η αρωγή του ντόπιο πληθυσμού της περιοχής της Ηπείρου. Η εκδίωξη του εισβολέα είχε γίνει από επιστρατευμένες δυνάμεις με τη συνδρομή των χωρικών, που έσπευσαν στο πεδίο της μάχης και συνέδραμαν ουσιαστικά στον εφοδιασμό. Με δεδομένη τη στράτευση των ανδρών, αποφασιστική υπήρξε η αρωγή των γυναικών στη προώθηση από τα μετόπισθεν πολεμοφοδίων, υγειονομικού υλικού και αντιστοίχως από το μέτωπο προς την ενδοχώρα των τραυματιών. Σε μαρτυρίες καταγράφεται και η συμμετοχή τους σε οχυρωματικά έργα και έργα γεφυροποιίας. Ο ηρωισμός αυτών των γυναικών, σε συνδυασμό με το διεθνή θαυμασμό για τις απροσδόκητες ελληνικές πολεμικές επιτυχίες, τις πρώτες για τους Συμμάχους επί ευρωπαϊκού εδάφους, συντέλεσαν στη δημιουργία του όρου «Οι Γυναίκες της Πίνδου».

Ανάγνωση αποσπασμάτων έγινε από τους Αντώνη Σόγια, Μιχάλη Νάκο, Ανθούλα Μανιφάβα και την πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, Ειρήνη Γκόγκου, μεταφέροντας το ακροατήριο στην εποχή εκείνη, όπου ο ηρωισμός των γυναικών αυτών βγήκε αυθόρμητα και η συνδρομή τους ήταν αποφασιστική και καθοριστική. ΄΄Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτές της ηρωίδες, στις προγόνους μας που έζησαν στα μέρη μας και λειτουργώντας με θάρρος και εθνικό φρόνημα, συνέβαλαν στην θετική έκβαση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου΄΄, επισήμανε αργότερα στην «Π» η κ. Γκόγκου.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και τμήμα της χορευτικής ομάδας της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, αποδίδοντας άψογα χορούς της Ηπείρου.

Γενική συνέλευση και εκλογές στις 5 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ώρα 11.00π.μ., στην αίθουσα του συλλόγου, στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Ξηρολιθίων (οδός Διγελιωτίκων), έχει προγραμματιστεί συνέλευση με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1.Εκλογή προεδρείου γενικής συνέλευσης, 2. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός , 3. Απαλλαγή απερχόμενου Δ.Σ., 4. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής, 5. Διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., Ε.Ε. και εκπροσώπων σε β/θμια όργανα. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. ή την Ε.Ε. πρέπει να το κάνουν μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στα μέλη του Δ.Σ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr