background img
banner
banner

Τα προβλήματα των παραγωγών της Αιγιάλειας

ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ – «ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΦΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης των σταφιδοκαλλιεργειών, η κάλυψη των παραγωγών που απώλεσαν επιδοτήσεις για τα μισθωμένα, η μείωση της φορολογίας των αγροτών και η λήψη μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, ήταν λίγα μόνο από τα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, κατά την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο γενικός διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη, παρουσία δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην υπουργού και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου αλλά και εκπροσώπων αγροτών από την Ηλεία.

Ανάγκη αναδιάρθρωσης της σταφιδοκαλλιέργειας

Ιδιαίτερη έμφαση στα αιτήματα που τέθηκαν, δόθηκε από τους εκπροσώπους τής Παναιγιάλειας Ένωσης, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της σταφιδοκαλλιέργειας, ζητώντας να ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που ισχύει για τα οινάμπελα. Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ΄΄ζητήσαμε αναδιάρθρωση των σταφιδοκαλλιεργειών. Για μας είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που έχουμε θέσει σε όλες μας τις συναντήσεις, αλλά μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κάτι. Είναι ένα ζήτημα που αφορά στην ουσία, την επιβίωση των σταφιδοπαραγωγών. Η σταφίδα ως ένα προϊόν υψηλού κόστους καλλιέργειας, έχει μείνει εντελώς αβοήθητη. Ο παραγωγός αδυνατεί να τα βγάλει πέρα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που ζει, με την υψηλή φορολογία και με τον διεθνή ανταγωνισμό των προϊόντων, που επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τιμών στην αγορά. Εμείς προσπαθούμε, αλλά χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας. Σήμερα, το αίτημα αυτό μπαίνει επιτακτικά γιατί πλέον τίθεται θέμα εγκατάλειψης της Κορινθιακής σταφίδας… Αν κάποιος επισκεφθεί τις σταφιδικές περιοχές σε όλη την Πελοπόννησο, θα το διαπιστώσει πολύ εύκολα, βλέποντας ότι η σταφίδα πλέον εγκαταλείπεται και παρατηρείται στροφή προς άλλες καλλιέργειες΄΄.

Επιπλέον, για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης, ανέφερε: ΄΄Πιστεύουμε η πολιτεία να δώσει κάποια στιγμή λύση. Διαφορετικά, ιδιαίτερα στην σταφιδοκαλλιέργεια, θεωρούμε ότι θα εγκαταλειφθεί κι αυτό είναι κρίμα να συμβεί διότι πρόκειται για ένα προϊόν που είναι κατά 95% τουλάχιστον εξαγώγιμο προϊόν, φέρνοντας συνάλλαγμα στη χώρα και συμβάλλοντας στην μείωση της ανεργίας και την στήριξη του παραγωγού. Εάν αυτά τα μέτρα δεν ληφθούν, δυστυχώς, άλλο ένα προϊόν, με ευθύνη της πολιτείας, θα εξαφανιστεί. Ο υπουργός είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, θα το κοιτάξει και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα΄΄.

Αύξηση της «συνδεδεμένης ενίσχυσης»

Να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό έθεσε και ο εκπρόσωπος ομάδας παραγωγών από την Αμαλιάδα του νομού Ηλείας, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι για την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Παναιγιάλειας Ένωσης ζήτησαν αύξηση της «συνδεδεμένης ενίσχυσης» στην σταφίδα.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στον κ. Αποστόλου, αφορούσε το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιδοτήσεις για τα μισθωμένα κτήματα, το οποίο αφορά περισσότερους από 100 παραγωγούς από την Αιγιάλεια (140 ήταν αρχικά). Είναι ένα πρόβλημα που η πολιτεία παρότι αναγνωρίζει ότι προέκυψε από μη σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπέστησαν τις επιπτώσεις οι παραγωγοί, οι οποίοι απώλεσαν τις επιδοτήσεις. ΄΄Αυτό έχει καταδειχθεί, το γνωρίζουν άπαντες ότι δεν πρόκειται για λάθος του παραγωγού, όμως η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση. Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να δοθεί ουσιαστική λύση γιατί οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική απώλεια που δεν καλύπτεται με τις πολύ μικρές αποζημιώσεις από το εθνικό απόθεμα΄΄, επισήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Στην ίδια συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ. έθεσαν το θέμα της φορολογίας των αγροτών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου, να αυξηθεί σήμερα κατά πολύ και η φοροδιαφυγή. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δει το θέμα αλλά όχι άμεσα, το καλοκαίρι του 2018. Τέλος ζήτησαν γενικότερα την λήψη μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr