background img
banner
banner

Δυναμική και συλλογική δράση για τη… σωτηρία των επιχειρήσεών τους

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

Στο συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι μαζί να δράσουν ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από τον Σύλλογο προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, κατέληξαν στην χθεσινοβραδινή γενική συνέλευσή τους, τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Δ. Αιγιάλειας.

Η Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, χαρακτηρίστηκε από τον έντονο προβληματισμό των μελών του Συλλόγου, διότι σε μία τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο για τις επιχειρήσεις τους, «ξεπετάγονται» κι άλλα σοβαρά προβλήματα που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μέδουσες που κατέκλυσαν τις θάλασσες της Αιγιάλειας, με την μείωση της επισκεψιμότητας εξαιτίας αυτών, να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής που είχαν επενδύσει πολλά σε αυτό το καλοκαίρι. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην χθεσινή γενική συνέλευση με όλους τους παριστάμενους να καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο που δυσφήμισε τόσο την Αιγιάλεια. Ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο, Στράτο Βαρδάκη, για τις ενέργειες του Συλλόγου και το αίτημα προς τον δήμο για μη χρέωση του τέλους χρήσης Αιγιαλού, λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες εξαιτίας των μεδουσών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος διότι δεν ωφελεί κανέναν να μην πληρώνει τέλη και τα καταστήματα να είναι άδεια…

Θα ζητήσουν μείωση τελών κοινοχρήστων χώρων

Την γενική συνέλευση απασχόλησε και το ζήτημα του ξηλώματος ομπρελών και ξαπλωστρών στην παραλία της Αλυκής μετά από επώνυμη καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με το προεδρείο να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν τον Μάρτιο να απευθυνθούν στον δήμο ώστε να εκδώσουν άδεια και να λειτουργήσουν κανονικά το καλοκαίρι. Συζήτηση έγινε και για την νομιμότητα των καταστημάτων ως προς τους χώρους που καταλαμβάνουν.

Σύμφωνα πάντως με τους παριστάμενους είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, αίτημα που θα θέσουν και στον δήμο, καθώς πλέον λόγω της κάθετης πτώσης της κίνησής τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης, αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι σε άλλες πόλεις τα τέλη είναι περίπου στα μισά απ’ ό,τι στον δήμο Αιγιαλείας.

Ψήφισμα ενάντια στις κατασχέσεις λογαριασμών

Την συνέλευση απασχόλησαν ακόμη οικονομικά και φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο, με τους επαγγελματίες να αποφασίζουν να εκδώσουν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον Σύλλογο της Αχαΐας και προς κάθε αρμόδιο, ζητώντας να εφαρμοστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός ή τουλάχιστον να αυξηθεί το ποσό από 1.250 ευρώ στις 5.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να κινείται ο επαγγελματίας. Όπως ανέφεραν, από αυτούς τους λογαριασμούς πρέπει να πληρώσουν προσωπικό και να καλύψουν κι άλλες υποχρεώσεις και τα χρήματα δεν επαρκούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αποφεύγουν να δεχθούν πληρωμές μέσω POS και προτιμούν τα μετρητά. Όμως κάπως έτσι ενέχει κίνδυνος φοροδιαφυγής από την οποία ζημιώνεται το κράτος. Όπως ισχύει με τον υψηλό ΦΠΑ που δεν αποδίδεται και ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες ζητούν την μείωση του φόρου.

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Βαρδάκης, επειδή -όπως είπε- πολλά μέλη του Συλλόγου έχουν εγγραφεί και στον Εμπορικό Σύλλογο για να λάβουν δωρεάν POS, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό ισχύει για ένα χρόνο. Βεβαίως, ξεκαθάρισε πως τα μέλη του Συλλόγου του μπορούν να είναι μέλη και υποψήφιοι του Εμπορικού Συλλόγου, όμως δεν μπορούν να είναι και στα δύο πρωτοβάθμια όργανα δηλαδή και στην ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ. ΄΄Σας συμφέρει να είσαστε στην ΓΣΕΒΕΕ γιατί τα δικά μας συμφέροντα είναι διαφορετικά από τον εμπόρων΄΄, τόνισε πάντως ο κ. Βαρδάκης. Ενημέρωση έγινε και για την ΑΕΠΙ με όλους να συμφωνούν πως πρέπει να γίνει συλλογική διαχείριση και να υπάρχει ένας φορέας. Κατόπιν εισήγησης μελών του Συλλόγου, συζητήθηκε και το θέμα της διάθεσης φαγητών από καφενεία, πράγμα που τους βρίσκει κάθετα αντίθετους κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, τη στιγμή που αυτοί έχουν δαπανήσει χρήματα για κουζίνες και άδειες. Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως αναζήτησε να μάθει τι ισχύει, κάνοντας γνωστό πως μπορούν να σερβίρουν φαγητό, αρκεί να έχουν επαρκείς κουζίνες και τις απαραίτητες άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θεωρούν ότι ζημιώνονται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων του καλοκαιριού

Επίσης, μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τον μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων από τον δήμο τους καλοκαιρινούς μήνες, θεωρώντας ότι πλήττονται οι επιχειρήσεις τους, τονίζοντας τα χρήματα που δίνει ο κόσμος στις παραστάσεις φεύγουν από την περιοχή. Κατέληξαν δε στο ότι ο δήμος πρέπει να ζητήσει να έχει εκπροσώπηση στην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όταν προγραμματίζονται οι εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μην πλήττονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων εστίασης –αναψυχής. Όπως ανέφεραν, αυτό που θα ζητήσουν είναι να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη του Συλλόγου, διότι ο δήμος εισπράττει από τους επαγγελματίες, θεωρώντας σωστό οι εκδηλώσεις να μην γίνονται σε ένα μέρος αλλά σε διάφορα σημεία του Αιγίου.

Δράσεις για να προσελκύσουν κόσμο

Αποφάσισαν τέλος, να διοργανώσουν κάποια δρώμενα και προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους, για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να προσελκύουν κόσμο στα καταστήματα, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι και φέτος ο Σύλλογος Εστίασης – Αναψυχής θα είναι ένας εκ των διοργανωτών του «Παιδικού Καρναβαλιού» για το οποίο μάλιστα οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν φέτος πολύ νωρίτερα…

Να σημειωθεί ότι στην γενική συνέλευση παρέστησαν εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο α΄ αντιπρόεδρος Αρίστος Τηλιγάδης και ο επιμελητηριακός σύμβουλος Κώστας Δεληγιάννης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr