background img
banner
banner

Ο Πολιτισμός της Ακράτας στην Κωνσταντινούπολη!

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ… ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» αλλά και μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που επισκέφθηκαν πριν λίγες ημέρες την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να παρουσιάσουν την θεατρική τους παράσταση «Ράφτης Κυριών», μεταφέροντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον Πολιτισμό της Αιγιάλειας στην Πόλη, αλλά και συμβάλλοντας στην διαρκή προσπάθεια αναγέννησης του ελληνισμού!

Όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ασημακόπουλος, ΄΄ήταν μία μοναδική εμπειρία για τα 14 μέλη της θεατρικής μας ομάδας αλλά και για τους επτά συνοδούς μας που ήρθαν στην Πόλη με δικά τους έξοδα, μοιραστήκαμε ωστόσο στιγμές τις οποίες είναι πραγματικά δύσκολο να βιώσει κάποιος στην ζωή του. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε το θεατρικό μας στην κατάμεστη αίθουσα του Ζωγράφειου Λυκείου της Πόλης, αποσπάσαμε πολύ θετικά σχόλια όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι γίναμε δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, γνωρίσαμε σημαντικούς ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκεφθήκαμε μνημεία τεράστιας σημασίας και επιστρέψαμε κυριολεκτικά γεμάτοι΄΄.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε το ταξίδι και η παρουσίαση της παράστασης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ασημακόπουλος έκανε γνωστό ότι η αρχική επαφή έγινε μέσω της σκηνογράφου κ. Μανιατοπούλου με τον διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ο οποίος οργάνωσε την επίσκεψη και παρείχε μοναδικές στιγμές στους Ακρατινούς. Βεβαίως, μαζί με τους Ακρατινούς ήταν και ένας Αιγιώτης. Πρόκειται για τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο που μοιράστηκε όμορφες στιγμές μαζί τους, σε αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και η επιστροφή έγινε την Κυριακή 19 του μήνα, ενώ η παράσταση ανέβηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 124 χρόνια ίδρυσης του Ζωγράφειου Λυκείου. ΄΄Είναι τιμητικό το γεγονός ότι μαζί μας ήταν και ο δήμαρχος. Ο δήμος ήταν αρωγός μας σε αυτή την προσπάθεια και τον ευχαριστούμε΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι οικονομικά το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο για τον Σύλλογο, ωστόσο με θέληση ο στόχος επετεύχθη!

Η επίσκεψη στο Πατριαρχείο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, εκεί όπου την αποστολή της Ανατολικής Αιγιάλειας υποδέχθηκε ο Πατριάρχης, μιλώντας με εγκάρδια λόγια, τονίζοντας πως με την παρουσία τους εκεί, συμβάλλουν στην συνεχή προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού στοιχείου στην Πόλη. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες μιλούν για μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή όταν έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων από τον δήμαρχο Αιγιάλειας, την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ακράτας Μαρία Καρρά και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» με τον διευθυντή του Ζωγράφειου, οι οποίοι με την ευκαιρία αυτή πρόβαλαν την Αιγιάλεια, την ιστορία, την πνευματική δημιουργία και την πολιτιστική παράδοση του τόπου.
Το ταξίδι περιελάμβανε ακόμη ξενάγηση στο ιστορικό σχολείο, συνάντηση με τους μαθητές και τους απόφοιτους της Σχολής, απονομή επαίνων και μεταλλείων στην αποστολή, επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά και συμμετοχή στην λειτουργία για τα θυρανοίξια στον Άγιο Γεώργιο της Πύλης της Ανδριανουπόλεως.

Σημειώνεται τέλος ότι αυτή ήταν η πρώτη θεατρική παρουσία της «Αναγέννησις» στο εξωτερικό (παραστάσεις της έχουν ανέβει σε Αχαΐα και Αθήνα) με όλους τους συμμετέχοντες να εύχονται και εις άλλα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr