background img
banner
banner

Διακόπηκε και επίσημα η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός δήμου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ – ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η έντονη ανησυχία των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας για την υπερφόρτωση του ΧΥΤΑ Αιγείρας δεχόμενος τα απορρίμματα πλέον όλου του δήμου, εκφράστηκε στον δήμαρχο Αιγιαλείας και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που συμμετείχαν σε σύσκεψη που συνεκλήθη το βράδυ της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου στην Ακράτα, από τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις ενέργειες αναβάθμισης του ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αιγιάλειας, αναλύοντας το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και κάνοντας γνωστές τις κινήσεις από πλευράς δημοτικής αρχής, για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς σε νόμιμο οργανωμένο χώρο.

Λύση της σύμβασης με τον ανάδοχο

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αιγιαλείας είχε προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων από Διακοπτό μέχρι και Ερινεό, δεδομένου ότι τα σκουπίδια της Ανατολικής Αιγιάλειας θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Έγινε η ανάθεση του έργου, όμως εξετάζοντας καταγγελίες, διαπιστώθηκε ότι η εργολαβία για μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ ήταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες ώστε τα σκουπίδια της Αιγιάλειας να πηγαίνουν σε νόμιμο οργανωμένο χώρο, με τον ανάδοχο να μην προσκομίζει τα σχετικά έγγραφα που του ζητήθηκαν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή δήμου Αιγιαλείας προχώρησε σε λύση της σύμβασης, ενώ χθες και το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση γι’ αυτό το σκοπό προχθές, που ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση ελλείψει απαρτίας. Στο μεταξύ όμως, και μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία νέας, απευθείας αυτή τη φορά, ανάθεσης (εφόσον δώσει το «πράσινο φως» η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), τα απορρίμματα όλου του δήμου, λόγω έκτακτης ανάγκης, μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας, παρά το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες μόνο της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση της Δευτέρας εκτός του δημάρχου, στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατ. Αιγιάλειας ανταποκρίθηκαν, εκτός από τον δήμαρχο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Γιοβάς και Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φάνης Σταυρόπουλος, Βασίλης Τομαράς, Βασίλης Ανδρουτσόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντίνου καθώς και πρόεδροι των κοινοτήτων της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Αναφορά στις συνέπειες…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ράλλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο… κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, λέγοντας πως στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο «Καλλικράτης» έχει τα αντίθετα αποτελέσματα συντελώντας, όπως είπε, στην «άλωση» της Ανατολικής Αιγιάλειας. Ο κ. Ράλλης εκτίμησε ότι η υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα αργήσει πάρα πολύ, τονίζοντας πως στο μεσοδιάστημα, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας υφίσταται τεράστια επιβάρυνση, κάνοντας λόγο για «επικινδυνότητα από την κακή χρήση και λειτουργίας του». Επισήμανε ακόμη πως η Ανατολική Αιγιάλεια ζει, κινείται και ελπίζει στον τουρισμό ενώ πολλοί έχουν αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του ΧΥΤΑ, μιλώντας για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη και παράνομη λειτουργία του, σε όλους…

Οι κινήσεις του δημάρχου για την εύρεση νόμιμου ΧΥΤΑ

Ο δήμαρχος από την πλευρά του έκανε γνωστές τις άμεσες κινήσεις του δήμου ώστε να αρθεί το νέο αδιέξοδο με τα απορρίμματα, κάνοντας γνωστό πως έχει έρθει σε διερευνητικές επαφές με τουλάχιστον δέκα χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων σε άλλους δήμους ανά την Ελλάδα, χωρίς να πάρει θετική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πληροφορίες θέλουν τον δήμο να έχει έρθει σε επαφή με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, με την προοπτική να μεταφέρονται τα απορρίμματα του δήμου Αιγιαλείας (εκτός της Ανατολικής Αιγιάλειας) στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στον δήμο Φυλής, εκεί όπου καταλήγουν και τα σκουπίδια των Αθηνών αλλά και εκεί για την ώρα η πόρτα είναι κλειστή.
Ο κ. Παναγόπουλος πάντως στη σύσκεψη με τους φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας, αναφέρθηκε και στις ενέργειες για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, για παράταση της άδειας λειτουργίας του και τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένη μελέτη ύψους 74.000€, ενώ άλλα τόσα χρήματα θα διατεθούν για άλλα έργα στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Αναφέρθηκε ακόμη στον σχεδιασμό για την κατασκευή στο Αίγιο, μικρής βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή.

Εντωμεταξύ στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 14 Νοεμβρίου ο Θανάσης Παναγόπουλος ανέφερε πως ο δήμος δεν έχει πληρώσει τον εργολάβο για την μεταφορά τον σκουπιδιών μέχρι σήμερα και πως αν θέλει να πληρωθεί θα πρέπει να βγάλει δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό είναι 37.000 ευρώ περίπου με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλη Κωνσταντίνου, να αντιδρά στα λεγόμενα του δημάρχου λέγοντας πως δεν πρέπει ο εργολάβος να πάρει ούτε ευρώ αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης.

Ζητούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία ημέρα μετά την συνάντηση, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατ. Αιγιάλειας, κάνει λόγο για ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα, σημειώνοντας: ΄΄Αυτό που εκλάβαμε από τον κύριο Δήμαρχο είναι ένα «θα» ακόμα, όσον αφορά το μέλλον του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Το ίδιο «θα» που ακούσαμε και ένα χρόνο πριν, στο Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, που φιλοξενήσαμε στην Ακράτα. Η βασική ερώτηση του Προέδρου του Συλλόγου, κ. Ράλλη, ήταν «τι μέλλει γενέσθαι με τη μεταφορά των απορριμμάτων μετά τις 14 Νοέμβρη, που παύει να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Αιγιάλεια», ερώτηση που, δυστυχώς, δεν έτυχε κατατοπιστικής απάντησης από την πλευρά του Δημάρχου και της Δημοτικής του ομάδας΄΄.

Μάλιστα, ο Σύλλογος, μέσω των ΜΜΕ καλεί τον δήμαρχο να απαντήσει σε όλους τους φορείς του ενωμένου, πλέον, Δήμου Αιγιάλειας, ΄΄τι πρέπει να γίνει άμεσα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την λειτουργία… του ήδη υπάρχοντος ΧΥΤΑ, που αποτελεί για το ανατολικό κομμάτι του Δήμου «βόμβα έτοιμη να εκραγεί»΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τονίζοντας πως ο σύλλογος βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των επαγγελματιών και κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Πληροφορίες πάντως θέλουν τους κατοίκους να εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτές, σε καμία περίπτωση, δεν θα είναι αποκλεισμός του ΧΥΤΑ της Αιγείρας, διότι, όπως αναφέρουν, αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την Ανατολική Αιγιάλεια…

Η «Αλκυών» κάλεσε σε… συστράτευση τους φορείς

Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών», πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση τοπικών φορέων και εκπροσώπων συλλόγων της Αιγιάλειας, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων στον δήμο Αιγιαλείας- Ούτε ένα βήμα μπροστά».

Παρουσία αρκετών συλλογικών φορέων, από τα μέλη της Αλκυόνος τονίστηκε ότι ΄΄έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τις συναντήσεις των συλλόγων της Αιγιάλειας για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου, όμως είμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που είχε πάντα η περιοχή μας, δηλαδή εφαρμογή της συμβατικής μεθόδου συλλογής των απορριμμάτων (συλλογή – θάψιμο σε ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ), υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, μη ουσιαστική λειτουργία της ανακύκλωσης με το μπλε κάδο, ΧΑΔΑ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και στις όχθες των ποταμών΄΄.

Σημείωσαν ακόμη ότι ΄΄η διαχείριση των απορριμμάτων της Αιγιάλειας βρίσκεται βυθισμένη σε βαθύ τέλμα και, μάλιστα, χωρίς προοπτική αποκόλλησης΄΄, τονίζοντας πως ΄΄ό,τι θα μπορούσε να συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) – δηλαδή στην ανάκτηση, με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων, ως το 2020 – έχει ακυρωθεί, στην πράξη΄΄.

Στην ουσία, αυτό που ζητήθηκε από την Ομοσπονδία, είναι όλοι μαζί οι φορείς να πιέσουν για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, με τους φορείς να ζητούν στόχευση σε μία καλύτερη ορθολογική λύση για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr