background img
banner
banner

Την Κυριακή η παρουσίαση του νέου βιβλίου για την Αρχαία Ελίκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου για την Αρχαία Ελίκη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Αιγίου. Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης με την επιστημονική επιμέλεια της προέδρου της Εταιρείας Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου.

Την παρουσίαση θα κάνει πάνελ πανεπιστημιακών. Ο τόμος είναι ο πέμπτος στη σειρά Πρακτικών Διεθνών Συνεδρίων αφιερωμένων στην Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια, με τη διεθνή ονομασία Helike, που οργανώνονται από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης και πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αιγίου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο νέος τόμος με τον ειδικότερο τίτλο Ποσειδών, ο θεός των σεισμών και των υδάτων. Λατρεία και ιερά, είναι αφιερωμένος στον κυρίαρχο πολιούχο θεό της Αρχαίας Ελίκης, τον Ποσειδώνα, και στη λατρεία του.

Με το νέο βιβλίο που προστίθεται στις προηγούμενες εκδόσεις, η Αρχαία Ελίκη καταγράφεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως μια από τις πιο μελετημένες αρχαιολογικές θέσεις της χώρας μας, μέσα από ένα πεντάτομο πλέον έργο στο οποίο αποτυπώνεται όλη η επιτυχημένη πορεία των ερευνών της επιστημονικής ομάδας από το 1988 μέχρι σήμερα και δημοσιεύονται τα πλούσια και σημαντικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί. Με τον νέο τόμο που περιλαμβάνει 16 συνολικά πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και ειδικών γεω-επιστημόνων, γίνονται γνωστά στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό νέα και ανατρεπτικά στοιχεία για την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης και τη λατρεία του Ποσειδώνα πριν και μετά τον διάσημο καταστροφικό σεισμό του 373 π.Χ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, η Πρόεδρος της Εταιρείας που έχει και την επιστημονική εκδοτική του επιμέλεια, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μεράντζας, Γιώργος Φερεντίνος και Νικόλαος Κοντόπουλος.

Και Έκθεση Ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Όπερα Ελίκη Αθάνατος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον γνωστό πολιτιστικό χώρο «Ελληνικόν Ειδύλλιον», θα εγκαινιασθεί από τον Διευθυντή του Ανδρέα Ντρέκη, Έκθεση Ζωγραφικών Σχεδίων του Ρώσου εικαστικού Vladimir Novikov με θέμα «Αρχαία Ελίκη – Έμπνευση από την Όπερα Ελίκη Αθάνατος». Πρόκειται για σύνολο δέκα ζωγραφικών έγχρωμων σχεδίων που είναι εμπνευσμένα από την Όπερα για την Αρχαία Ελίκη και σκηνογραφούν τα επεισόδια-σκηνές του έργου, με επίκεντρο την αρχαία πόλη της Ελίκης, το θεό Ποσειδώνα και τον σεισμό που την κατέστρεψε αλλά και τις σύγχρονες ανασκαφές για την ανακάλυψή της και τα ευρήματα. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 11:00  – Έναρξη. Kαλωσόρισμα -συντονισμός    από την Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης Aρχαιολόγο κ. Μαρία Καρβέλα. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Ελίκης κ. Βαγγέλη Παναγόπουλο. 11:30 Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια  Helike V Ποσειδών. Ο Θεός των Σεισμών και των Υδάτων Λατρεία και Ιερά. Το βιβλίο παρουσιάζουν: Χρήστος Μεράντζας επίκ. Καθ. Ιστορίας των Πολιτισμών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Ντόρα Κατσωνοπούλου  Καθ. Αρχαιολογίας, Πρόεδρος ΕΦΑΕΛ, επιμελήτρια του τόμου. Γιώργος Φερεντίνος ομότ. Καθ. Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Νικόλαος Κοντόπουλος  ομότ. Καθ. Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

12:30 – Παρουσίαση του ρώσου εικαστικού Vladimir Novikov και του έργου του από την Ειδική Γραμματέα της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης Αρχαιολόγο κ. Μαρία Αργυροπούλου.

12:45 – Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικών Σχεδίων του Vladimir Novikov με θέμα

Αρχαία Ελίκη – Έμπνευση από την Όπερα Ελίκη Αθάνατος από τον Διευθυντή του Ελληνικού Ειδυλλίου κ. Ανδρέα Ντρέκη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr